Diverse

Texter om olika händelser

Från Amalthea till ryska revolutionen. Den legenadariske svenske revolutionären Anton Nilson om attentatet mot strejkbrytarfartyget Amalthea och om tiden som frivillig på den röda sidan i inbördeskrigets Ryssland.

Klemensnäskravallerna 1932. Om händelser under den stora pappersmassestrejken sommaren 1932.

Majrörelsen 1968. Artikelsamling om upprorsåret 1968.

De som vände med högervinden, av Kjell Östberg. Vad hände med vänsteraktivisterna från -68? (Ur tidskriften Tidsignal).

Studentrörelsen i Sverige — ett försök till analys av de politiska linjerna, av Daniel Fleming och Bengt Åberg. Artikeln försöker göra både en teoretisk analys av studenternas ställning i klassamhället och en konkret analys av den svenska studentrörelsen, som den såg ut kring 1970.

Dagarna som skakade Sverige, av Josefsson, Quistberg. Om händelserna i samband med EU-mötet i Göteborg i juni 2001.

10 år sedan Göteborg 2001, av Per-Åke Westerlund. Om händelserna under EU-toppmötet i Göteborg 2001. 

Vänd dom aldrig ryggen - Lärdomar av den antirasistiska kampen, av Per-Åke Westerlund. Om rasismen och kampen mot denna.

Arbetarlistan: Upp som en sol... Det är lättare sagt än gjort att bilda ett nytt brett arbetarparti. Utan ordentliga förberedelser kan det lätt sluta med förskräckelse, vilket denna artikel ger ett exempel på.

Till medlemmarna i Arbetarmakt, av Anders Hagström. Kritik av den politik som Arbetarmakt förde under de s k Göteborgskravallerna sommaren 2001. För även ett mer principiellt resonemang kring hur man bör agera i demonstrationer osv.

Om Ordfrontfejden. 2003 fördes en häftig kampanj mot de som ifrågasatte mediabilden om Balkankrigen. I en inledning påvisas att Ordfrontstriden reser en rad frågor med relevans för dagens Libyen-krig.

Proletären om det svenska kungahuset. Med anledning av det aktuella prinsessbröllopet kan det vara på sin plats att syna kungadömet i sömmarna.

Hyresstrejken i Umeå, av Björn-Erik Rosin. Vintern 1972 genomfördes vid Umeå Studentbostäder en militant hyresstrejk, som åtföljdes av vräkningar. Denna artikel (skriven 2010) blickar tillbaka på dessa händelser.

Hyresgäströrelsen: Från kamporganisation till pamporganisation, av Lars Kronvall och Dag Malmberg. Den svenska hyresgäströrelsen byggdes upp av arbetarrörelsen. Från början var den en vital kamporganisation, men efterhand förlorande den alltmer sin militans.

Vänsterpress om S-kupp mot Hyresgästföreningen Väst – februari 2020. En radikal strömning har efter hand stärkt sin ställning i Hyresgäströrelsen i västra Sverige. Detta försöker man centralt sätta stopp för med odemokratiska metoder.

Debatt om kvinnoförtryck i förorterna - artikelsamling. I Aftonbladet och Expressen varnade 2 invandrarkvinnor i maj 2015 för att reaktionära krafter fått ökat inflytande i vissa förorter och menade att man måste ta itu med detta, vilket ledde till en häftig debatt.

Angrepp från höger och avfall från vänster, av P-O Mattsson. Artikelsamling som granskar ett antal "vänsteravfällingar" och f d Folkpartiledaren (nu Liberalerna) Per Ahlmark som ägnade mycket tid åt att kritisera vänsteridéer.

Fallet Göran Skytte – Från Mao till Jesus, av Martin Fahlgren. Om en f d vänsterprofil som genomgick en personlig kris och blev kristen reaktionär.

Clarté om klasserna i Sverige. Om klassförhållandena i Sverige.

Jan Myrdal i blåsväder – Debatt senhösten 2016. Myrdals medverkan i nazianstrukna tidningen Nya Tider fick många att höja på ögonbrynen och undra vart han egentligen är på väg. Detta är en artikelsamling om detta.

Hisingens historiska marker. Från jägar- och fångstfolk ... till dagens lastvagnsrike, av Göte Kildén. Hisingen är Sveriges 5:e största ö till ytan. Denna bok lotsar oss fram genom Hisingens fängslande historia från förhistorisk tid fram till idag.

Med historien som fiende – ordföranden i Sveriges Fredsråd, av Martin Fahlgren. Ordföranden i Sveriges Fredsråd visade sig vara inte en fredsaktivist, utan en påhejare av Rysslands krig i Ukraina 2022. Det fick sina konsekvenser.


Vänsterpress om Putilov-skandalen – september 2016. Egor Putilov (pseudonym) har avslöjats som en desinformatör, som spritt lögner om om bl a opposition i Ukraina och Ryssland, fejkat debatter (där han låtsats vara olika personer) m m.

Vänsterpress om Putilov-skandalen – mitten av september 2016. Mer om fallet Egor Putilov.

Vänsterpress om Putilov-skandalens efterdyningar – oktober 2016.

Putilov-affären och Kragh-skandalen. Artikelsamling redigerad av Per Leander. Affären tog fart hösten 2016, när det avslöjades att Putilov, som under falsk flagg smutskastat vänsterjournalister som skrivit om Ukraina, i själva verket var anställd hos Sverigedemokraterna.