Möte med Gilbert Achcar 1/9 2014 i Göteborg


[Achar Göteborg 1(9 2014 ]


Här kan du se videoinspelning av mötet. Det är indelat i flera delar (i tidsordning). Klicka det avsnitt (nedan) du vill se.

Det rör sig om en preliminär utgåva. När allt är fixat tänker vi eventuellt lägga ut dem på Youtube.

Ett problem är att videofilerna är stora, så därför försöker jag hitta sätt att minska storleken (utan att bild och ljud blir alltför påverkat). De versioner som jag lagt upp har lite sämre kvalitet än originalet (originalen är i HD-, de uppladdade är i TV-upplösning) och har på så sätt lyckats reducera storleken till mellan 40 och 65% av den ursprungliga.

Det kan bli vissa problem att se dem direkt - min Firefox försöker t ex ladda hem hela avsnittet innan visning, medan Explorer fungrar helt OK (buffrar upp och sätter igång inom 15 sek).

Således: Om det inte fungerar med Firefox, testa Explorer eller annan webbläsare. Om det inte fungerar heller - vilket kan bero på att överföringen är för långsam, då kan du försöka att i stället ladda hem till din egen dator (genom att högerklicka på bildrutan och välja Spara som). När den är nedladdad kan du visa filmen med Microsofts Media-spelare, VLC eller något annat program som kan visa video. Detta är också det bästa om du vill se filmerna fler gånger (när de finns på din dator behöver du inte gå via Internet).

Här har följer de 4 delarna. Klicka för önskad del.

Achcar, föredrag del 1 (knappt 30 min)
Achcar, föredrag del 2 (28 min)
Achcar, frågestund del 1 (37 min)
Achcar, frågestund del 2 (13 min)

Lästips:

Den syn på utvecklingen i arabvärlden och dess grundläggande orsaker som Achcar för fram i sitt föredrag har han utförligt redovisat i sin bok The People Want: A Radical Exploration of the Arab Uprising. Bokens bärande teser han också redovisat i flera andra sammanhang. På marxistarkivet finns t ex följande två intervjuer med honom om saken:

”Folket vill” – (intervju april 2013)
Kan folket få vad de vill? – (intervju september 2013)

Achcar har också utsatts för en hel del kritik, se t ex (som även innehåller länkar till de Achar-artiklar som kritiseras):

Pham Binh: Gilbert Achcar – kryssningsrobots-marxist? (30 mars 2011) - främst om Libyen
Michael McGehee: Gilbert Achcar om Libyen och Syrien (april 2012)

Till webbens startsida