Afrika

Texter om utvecklingen på den afrikanska kontinenten. I menyn till vänster kan enskilda länder väljas

Kuba om Kuba i Afrika. Under åren 1970-89 spelade Kuba en viktig roll i befrielsekampen i sydvästra Afrika. Här ger kubanerna sin egen syn på denna historia.

Nyliberal globalisering mot fattiga, av Jean Nanga. Artikel från 2006 som analyserar nyliberalismens effekter på fattiga länder, exemplifierade med Mali och Niger. 

Detta är ett arabiskt 1848. Men USA:s herravälde är bara försvagat, av Tariq Ali. Kort kommentar till den pågående [2011] arabiska revolutionen.

Uttalande från Fjärde internationalen om revolutionerna i Tunisien och Egypten. Från 22 februari 2011.

Revolutionerna i Mellanöstern i ett historiskt perspektiv: Egypten, palestinierna och USA, av Herbert P Bix. Artikel från Znet som försöker sätta in omvälvningarna i Mellanöstern och Nordafrika i ett större perspektiv.

Revolutionära förhoppningar och förändringar över hela ”arabvärlden”. Intervju med Gilbert Achar från 4 mars [2011], där han försöker analysera den möjliga fortsatta utvecklingen av omvälvningarna i arabvärlden.

Om kedjan av händelser i arabvärlden, av Perry Anderson. Artikel som gör en övergripande analys av de senaste månadernas uppror i arabvärlden.

”En rörelse som kommer att pågå i månader och år”. Intervju med den egyptisk ekonomen/forskaren Samir Amin om utvecklingen i arabvärlden 2011.

Revolutionen har bara börjat. Intervju med G Achcar från 24/8 -11 om utvecklingen för den "arabiska våren".  

”Händelserna är huvudsakligen en källa till hopp”.  Intervju med G Achcar om upproren i arabvärlden. Från 13/9 2011.

Våren möter vintern, av Mike Davis. Om den arabiska våren, proteströrelserna i Europa och USA och den globala ekonomiska krisen och eurokrisen.

Imperialismen, den arabiska våren och krisen. Intervju med Tariq Ali från oktober 2011.

De arabiska revolutionerna ett år efteråt, av Gilbert Achcar. Intervju från december 2011 där Achcar diskuterar det senaste årets revolter i arabvärlden, och hur framtiden kan tänkas bli.

"Revolutionerna är inte över". Intervju från januari 2012 där Adam Hanieh diskuterar om den "arabiska våren" och dess framtidsutsikter.

Vänsterpress om arabvåren 10 år. För 10 år (2011) sedan gjorde massorna uppror i stora delar av Mellanöstern. Flera av övergick i blodiga inbördeskrig. Men i stort sett alla slutade i svåra nederlag. Dags att göra bokslut.

Kan folket få vad de vill? Intervju med Gilbert Achcar från augusti 2013 om den senaste utvecklingen i Egypten, Syrien och Libyen.

Sankara är inte död, av Benjamin Talton. Om filmen Sankara är inte död. Filmen beskriver händelser i Burkina Faso under revolten 2014 som störtade Blaise Compaoré. Compaoré tog makten 1987 efter en kupp mot Thomas Sankara. Artikeln har tidigare publicerats i Internationalen.

Inbillade folkförflyttningar, av Alexandra Reza. Recension av boken, La ruée vers l’Europe: La jeune Afrique en route pour le Vieux Continent [Rusningen mot Europa: det unga Afrika på väg till den gamla kontinenten]. Ur New Left Review, I boken hävdar författaren att 100 miljoner afrikaner kommer att emigrera till Europa under de närmaste decennierna.

Ryssland och Frankrike på friarstråt i Afrika. Ryske utrikesministern Lavrov och franske presidenten Macron gör just nu (i slutet av juli 2022) rundresor i Afrika för att samla stöd.

Kriget i Ukraina medför att det diplomatiska spelet om Afrika intensifieras, av Sarah Benichou. I skuggan av Ukraina-kriget 2022 anstränger sig Ryssland, USA och flera europeiska stater att charma Afrika. Moskva har där nått vissa framgångar.

Dags kasta ut Wagnergruppen från Afrika, av Greg Mills, Ray Hartley och John Goding. Om Wagnergruppens framfart i Afrika.

Kristen fundamentalism: ett reaktionärt korståg i Afrika, av Paul Martial. Om reaktionära amerikanska kristna kyrkors verksamhet i Afrika. Tidigare publicerad i Internationalen.

Afrika: kapitalismens soptunna, av Paul Martial. Om västkapitalismens export av diverse avfall (elektronik, kläder, plast, mm) till Afrika med svåra miljökonsekvenser. Tidigare publicerad i Internationalen.

Kina och Afrika (artikelsamling). Kina har länge satsat på Afrika, bl a genom att ge lån. Men under det senaste året har de beviljade lånen var de lägsta under senaste 20-årsperioden. Vad härnäst?

Ny maktbalans Nord-Syd. Och det går undan …, av Sylvie Kaufmann. Samarbetsorganisationen Brics utmanar G7-ländernas hegemoni. Den tyngsta aktören är Kina, men även Ryssland har stärkt sin ställning i Afrika, medan Frankrike där råkat ut för flera svåra bakslag.

Underkategorier