Pakistan

Texter om Pakistan

Pakistan. Militärvälde eller folkmakt, av Tariq Ali. Alis första bok om Pakistan. Behandlar Pakistans historia fram till slutet av 1960-talet.

Bangla Desh och krisen i Pakistan (1971), av Hamza Alawi, Artikel ur tidskriften Zenit.

Tidskriften Kommentar om Pakistan-Bangladesh (1971).

Bangladesh Ceylon – Gnistor som kan sätta Indien i brand.. Skrift om upproren i Östpakistan (Bangladesh) och Ceylon (Sri Lanka) 1971. Kompletterad med ytterligare texter.

Uttalande om terrorattacken i Pulwama. "Stoppa den onda cirkeln!". Nej till krig! Gemensamt uttalande efter terrorangreppet i Kashmir den 14 februari 2019 från socialistiska grupper i Kashmir, Indien och Pakistan. Tidigare publicerad i Internationalen.

Krig mellan Indien och Pakistan undveks på grund av att fallskärm hamnade fel, av Farooq Sulehria. Efter en attack av en självmordsbombare i Kashmir i februari (2019) ökade spänningarna mellan Indien och Pakistan. Efter ett indiskt flygangrepp var det nära till ett storskaligt krig. Denna artikel analyserar varför kriget inte bröt ut. Tidigare publicerad i Internationalen.

Internationalism eller apartheid, av Ammar Ali Jan. Om de enorma översvämningar som nyligen drabbade Pakistan. De var enligt miljöexperter och FN på grund av klimatförändringarna ovanligt våldsamma. Tidigare publicerad i Internationalen. Smärre redigeringar utförda.