Debatt om Syrien

Debattmaterial om utvecklingen i Syrien sedan inledningen av upproret 2011

Achcar om Libyen och Syrien, av Michael McGehee. Achcar anses vara en stor auktoritet när det gäller arabvärlden. Men alla gillar inte hans ståndpunkter, vilket denna kritiska artikel är ett exempel på.

Upproret i Syrien, av Tariq Ali. I denna artikel klargör Ali sin inställning till det (2012) pågående upproret och kritiserar sina kritiker.

Syrien – kommenterad artikelsamling, av Martin Fahlgren. Syrien sett ur olika synvinklar. En längre inledning diskuterar motsättningarna om Syrien i den svenska vänstern m m.

Intervju med Tariq Ali - mest om Syrien. Här får Tariq Ali svara på en del frågor som gäller hans syn på den s k arabiska revolutionen och som väckt viss debatt.

Syriendebatt vintern 2013 (mars 2013) Martin Fahlgren m fl.

Till Tariq Alis försvar. Om Kildén/Åsmans attack på Tariq Ali, av M Fahlgren. (26/10 2013)

Syrien och Socialistiska Partiet, av Martin Fahlgren. Om motsättningarna om Syrien i Socialistiska Partiet. En del av texterna har publicerats tidigare i annan form, men en hel del är också nyskrivet.

SP-debatt om Syrien - november 2013. Artikelsamling. Debatten har tagit fart under de två senaste månaderna mot en bakgrund av motsättningar inom oppositionen (inklusive strider), förhandlingsinviter m m, vilket ändrat förutsättningarnna.

Nej till innehållslöst vapenskrammel – Syrien och vänstern, av Martin Fahlgren. Debattartikel som behandlar frågor som rör den svåra situationen mer allmänt i Syrien, vapenstöd till oppositionen, vapenvila, religiös sekterism m m. 

SP-debatten om Syrien går vidare (december 2013). Artikelsamling. Efter 3 år av inbördeskrig befinner sig över 1/3 av befolkningen på flykt, islamister dominerar bland rebellerna... Vart går Syrien? Vad bör göras?

Debatt om vänstern och Syrien. I en ledarartikel i "Dagens ETC" i december 2015 kritiserades vänstern i väst för att inte stödja det syriska upproret, vilket ledde till en tidningsdebatt, som här kompletterats med andra texter som rör frågan.