Pierre Rousset

Texter av den franske marxisten Pierre Rousset

Tet-offensiven. Ur FI 3/88.

Den vietnamesiska kommunismens särdrag. Analys av den vietnamesiska kommunistiska rörelsens speciella drag. Var/är den stalinistisk eller ej?

“Säg nej till förbudet och säg nej till burkan också”. Intervju från 2010.

Om krisen i EU och motståndets dynamik. Artikel som analyserar krisen inom EU [2011], motståndet mot den i olika länder och hur det kan utvecklas.

Jean-Luc Mélenchon, presidentkostymen, kärnvapnen och den franska vänstern.  Vänsterfrontens presidentkandidat [2012] försvarar den franska imperialismen och menar att Frankrike ska satsa på kärnvapen. Är detta verkligen "vänster"?

1900-talets Kina – Kritiskt bokslut över maoismens roll i revolutionen: bidrag och begränsningar.

KINA – en ny imperialism uppstår. Om Folkrepubliken Kinas omvandling till en imperialistisk stat.

Efter Charlie Hebdo och judiska snabbköpet Hyper Cacher: tänk nytt, tänk på nytt om det gamla. Om terroristattackerna, dess orsaker och betydelse, de olika reaktionerna på händelserna m m. Denna artikel reser många frågor som är viktiga att diskutera.

Attackerna i Paris den 13 november: Islamiska statens terror, undantagstillståndet i Frankrike, våra skyldigheter, av Francois Sabado och Pierre Rousset. Artikel om utvecklingen i Frankrike efter attacken i Paris 13 november, hur kampen mot IS ska gå vidare, och vänsterns uppgifter.

NPA 7 år efteråt: projekt, verklighet och frågor. Författaren diskuterar NPA:s utveckling.

Tankar kring "partifrågan" (utvidgad version) - en sammanfattning. Artikel som diskuterar hur uppbygget av ett radikalt parti idag skiljer sig från tidigare historiska perioder.

Tet-offensiven, den internationella solidariteten och radikalismen. Artikel till 50-årsminnet av Tet-offensiven. Publicerad i Internationalen.

De gula västarnas kamp och krisen i Frankrike. Intervju från december 2018 om de stora protesterna i Frankrike efter de aviserade höjningarna av bensin- och dieselpriserna.

Teser om fredsrörelsen och solidariteten med Ukraina, av Mark Johnson och Pierre Rousset. Om vänsterns uppgifter under uppbygget av en internationell antikrigsrörelse, solidariteten med motståndet i Ukraina, stödet till flyktingar m m.

Krisen vid Taiwansundet: geopolitiska konflikter och taiwanesernas rätt till självbestämmande. Artikel som analyserar de ökande spänningarna mellan Kina och USA efter Nancy Pelosis besök på Taiwan i augusti 2022 och Kinas svar på detta med bl a stora militärövningar.

Global kris, konflikter och krig: Vilken internationalism för det tjugoförsta seklet? Intervju där Rousset diskuterar kring utvecklingen i världen på flera områden, Ukraina, Gaza, Östasien, klimatförändringar mm.Huvudmeny