Tariq Ali

Texter av och om den engelsk-pakistanske marxisten Tariq Ali

Afghanistan - mellan hammaren och städet, av Tariq Ali. Ett utdrag ur boken Fundamentalisternas kamp (2002). Om kriget som som blev till "Sovjets Vietnam".

Vart har all vrede tagit vägen?. Blickar (2008) tillbaka på året 1968, då en vänstervåg svepte över nästan hela världen.

En revolutionär intellektuells liv. Artikel om den franske revolutionären Daniel Bensaïd (1946-2010).

Den permanenta revolutionens era. Ur antologin De nya revolutionärerna, utgiven 1969 på svenska av Aldus Aktuellt.

Den antiimperialistiska vänstern och islam. Intervju från 2006.

Hetsen mot slöjan. Om den pågående [2010] kampanjen för slöjförbud i synnerhet i Frankrike.

Pakistan. Militärvälde eller folkmakt. Alis första bok om Pakistan. Behandlar Pakistans historia fram till slutet av 1960-talet.

Detta är ett arabiskt 1848. Men USA:s herravälde är bara försvagat. Kort kommentar till den pågående [2011] arabiska revolutionen.

Libyen: ett eländigt protektorat som väst kommer att skapa, av Tariq Ai. Artikel som analyserar utvecklingen i Libyen efter Natos angrepp [mars 2011].

Libyen: Dags att betala tillbaka för segern. Intervju från oktober 2011.

Om imperiet och världen. Intervju från oktober 2011: Om Obama, arabiska revolutionen (Libyen, Syren) m m.

Det stalinistiska arvet. En antologi med texter som förklarar och kritiserar stalinismen ur marxistisk synvinkel.

Imperialismen, den arabiska våren och krisen. Intervju från oktober 2011. 

George Galloway chockar Labour, skakar om Storbritannien. Vänsteframgångar i fyllnadsval mars 2012.

Varför ingen sympati för palestinierna? De vidriga angreppen på Günter Grass. Om de hårda angreppen mot Günter Grass efter publiceringen av hans Israel-kritiska dikt i april 2012. 

Upproret i Syrien.  I denna artikel klargör Ali sin inställning till det (2012) pågående upproret och kritiserar sina kritiker.

Lågor av motstånd och förhoppningar i Turkiet. Intervju med Tariq Ali från 18 juni [2013], om de pågående demonstrationerna i Turkiet.

Om att intervenera i Syrien. Blogginlägg på "London Review of Books" den 28 augusti 2013.

En total röra: Vad är en revolution?. Om utvecklingen i Mellanöstern (från 4/9 2013).

Intervju med Tariq Ali - mest om Syrien. Här får Tariq Ali svara på en del frågor som gäller hans syn på den s k arabiska revolutionen och som väckt viss debatt. 

Hur Vladimir Putin blev ond. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.

Om Egypten. Artikel från 30 maj 2014 om utvecklingen i Egypten under de senaste månaderna.

Isis och bakgrunden till nya kriget i Mellanöstern. Tariq Ali och Patrick Cockburn samtalar om framgångarna för Islamiska Staten och kriget i Mellanöstern. 

Efter Ankara - Varför Erdogan och Natos strategi ligger i ruiner. Intervju med Tariq Ali, från oktober 2015. Den blodiga attacken mot en fredsdemonstration är bara den sista i en lång rad händelser som tyder på att Turkiet står vid randen av en avgrund.

Det enkelspåriga förhållningssättet till valutaunionen har mött döden i Medelhavets vatten. Intervju gjord kort innan senaste grekiska valet (januari 2015).

Dagbok från Aten. Ali befann sig i Grekland under de ödesdigra dagarna då Tsipras-regeringen kapitulerade för EU-toppen. Vi får en hel del intressant information om spelet bakom kulisserna m m.

De tio bästa böckerna om den ryska revolutionen. Sammanställning med anledning av att den ryska revolutionen fyller 100 år 2017.

Starmers krig. Artikel ur Sidecar (New Left Review) från 2020 om den nye ledaren för det brittiska Labourpartiet (Keir Starmer), och hans karriär i partiet.

Skönlitteraturens betydelse för Lenin. Utländska författare som Shakespeare och Goethe, liksom ryska författare som Pusjkin, Tolstoj och Tjernysjevskij tillhörde Lenins favoriter.

Fiasko i Afghanistan. Artikel ur Sidecar, 16 augusti 2021. Ali kommenterar USA:s nederlag, och citerar bl a ur en rapport som inte varit så omskriven i Sverige, "Afghanistanpappren".

Nytt från Natoland. Tariq anser att västmakterna och NATO har stor skuld till uppkomsten och skärpningen av den nuvarande [2022] Ukraina-krisen. Artikel ur Sidecar.

”Nu är demokratin till största delen bara ett antal ritualer”. Intervju från 2022 där Tariq Ali diskuterar den oroande utvecklingen i dagens värld. Han tar ett globalt grepp, där han tittar närmare på länder som Afghanistan, USA, Kina, Ryssland, Latinamerika och Mellanöstern. Han tar även upp högerns uppsving och vänsterns kris i världsmåttstock, liksom Covid-pandemin, massmedia m m.

Revolt i Palestina. Artikel ur Sidecar där Ali kommenterar händelserna i Mellanöstern.

Recension av två Trotskijbiografier.

Marx på marsch, av Håkan Blomqvist. Om Tariq Alis senaste bok "Vad var kommunismen?". 

Recensioner av Tariq Alis bok "Vad var kommunismen?" Boken kom ut på svenska hösten 2012. Här har vi samlat några recensioner skrivna utifrån olika vänsterståndpunkter.

Till Tariq Alis försvar. Om Kildén/Åsmans attack på Tariq Ali, av Martin Fahlgren. Det pågår en debatt om hur revolutionära marxister ska förhålla sig till upproret i Syrien. Ali intar en kritisk hållning, vilket inte bloggarna K&Å gillar.