Putins Ryssland

Texter om utvecklingen i Ryssland under Putin

Stalin - fosterlandsvännen som försvarade Ryssland såsom Putin gör idag. I Putins Ryssland används Stalin som en nationalistisk symbol - han gjorde "Ryssland mäktigt".

Ryssland efter valet. Ryska socialister om läget i Ryssland efter valet och de efterföljande demonstrationerna i december 2011.

Stalins skugga splittrar Ryssland, av Lennart Samuelson. Om den aktuella forskningen och debatten om Stalin och Stalin-epoken i Ryssland.

”Stalinkulten är bara en myt, skapad i Väst”, av Per Leander. 5 mars 2013 anordnade ABF i Stockholm ett möte om Stalinbilden i dagens Ryssland. Föredragshållare var sovjetkännaren och ekonomihistorikern Lennart Samuelson. Denna artikel refererar föredraget.

Proteströrelsen mot Putin, av Per Leander. Artikelsamling om Ryssland 2012-13.

Den ryska proteströrelsen, av Alexej Sachnin och Sergej Udaltsov. Ryska vänsteroppositionella om dagens Ryssland.

Putins syn på världen. Intervju med en av Putins tidigare rådgivare. Gjordes 2012 men publicerad först sommaren 2014, i New Left Review.

Hur Vladimir Putin blev ond, av Tariq Ali. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.

Olustig kampanj mot ukrainska socialister och ryska Vänsterfronten. Det pågår ett försök att misstänkliggöra och smutskasta vänstergrupper i Ryssland och Ukraina. Något som är extra beklämmande är att SAC-organet Arbetaren bidragit till denna kampanj.

Ett Ryssland som inte passar in, av Perry Anderson. Artikel från New Left Review juli-augusti 2015, om Putin-Rysslands plats i världspolitiken efter de senaste årens utveckling.

Den ryska demokratirörelsens uppgång och fall, av Alexej Sachnin. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.

Varför blir Putin åter Rysslands president?, av Francis Jorissen. Artikel inför presidentvalet från början av februari, dvs före valet (som hölls 18/3 2018).

Shanghai Co-operation Organization (SCO) växer och stärks, av Antoine Uytterhaeghe. SCO är en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation, där bl a Kina, Ryssland och flera f d sovjetrepubliker är medlemmar.

Vänsterpress om presidentvalet i Ryssland – mars 2018. Som förväntat vann Putin och kan sitta vid makten ytterligare 6 år. Men det finns också många frågetecken kring Putin och Rysslands framtid.

”Vi befinner oss i ett sämre läge än under kalla kriget”. Intervju från slutet av januari 2022 (alltså innan den senaste utvecklingen) med den ryske vänsterhistorikern Ilja Budraitskis om läget i Ukraina.

Rysslands feminister är på gatorna och protesterar mot Putins krig. Manifest från ryska feminister som protesterar mot invasionen av Ukraina.

På Moskvas gator är ryssar chockade av Putins krig, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin 27 februari, dvs. strax efter invasionen, som beskriver Moskvabors reaktioner på kriget.

David Remnick och Stephen Kotkin: Despotens svaghet. Stalinkännaren Stephen Kotkin diskuterar Putin, Ryssland och Väst mot bakgrund av kriget i Ukraina.

Ryssland vinner inte kriget – men dess ledare dubblar insatsen, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin som diskuterar om Kreml har börjat överväga ett fredsavtal, och varför ryska oligarker kan vara för det.

Vart går Ryssland? Olycksbådande ideologiska tendenser. I dagens Ryssland frodas högerextrema och reaktionära idéer om återupprättandet av Storryssland. Och spridandet av sådana tankar uppmuntras av Putin och kretsen kring honom.

Ryska reaktionärer gav en modell åt den moderna kontrarevolutionen, av Adam Sacks. Artikel från Jacobin. Rysslands tsaristiska reaktionärer inspirerade Europas fascistiska rörelser. Och Putin låter sig inspireras av just dessa reaktionära tankar.

I tsarernas fotspår. Den ryska imperialismen vaknar på nytt, av Benny Andersson. Varför gick Ryssland till attack mot Ukraina? Vilka långsiktiga strävanden har Putin-regimen? Hur motiverar man politiken ideologiskt?

En rysk plan för folkmord på Ukrainas folk. För en dryg månad sedan publicerade ryska nyhetsbyrån RIA Novosti en artikel som chockerat en hel värld. Det är en skrämmande läsning.

“Det enda sättet för ryssarna att få slut på kriget är att övertyga soldaterna att sluta strida”. Intervju från 5 april 2022 med en medlem från Ryska socialistiska rörelsen om arbetet i Ryssland mot invasionen av Ukraina.

En legosoldats bekännelser. Om Wagnergruppen, av Veronika Dorman. Intervju med f d befälhavare i Wagnergruppen, som är en högerextremistisk rysk privatarmé bestående av legosoldater. Den har tidigare verkat i Syrien och Afrika. Nu även i Ukraina.

"Mot Putins krig i Ukraina". Intervju med den ryske socialisten Ilja Budraitskis från april 2022. Om situationen i Ryssland, folks reaktioner på kriget, Putin-regimen, krigets orsaker mm.

Artikel och intervju med Ilja Budrajtskis (maj-juni 2022). Artikel om Putinregimens karaktär av den ryske socialisten I Budrajtskij, och en intervju med honom, bl a om en ny webbplats som ska startas.

Om den historiska enheten mellan ryssar och ukrainareav Vladimir Putin. I denna ryktbara artikel, från juli 2021, framställer Putin sin syn på Rysslands historia, där Ukraina saknar existensberättigande. Ett drygt halvår senare invaderades Ukraina.

Natos utvidgning i Östeuropa – så gick den till, av Gary Dagorn. Tittar närmare på den kontroversiella frågan om USA 1990 lovade Ryssland att inte utvidga Nato österut eller inte. I vilket fall påbörjades Nato-utvidgningen 1999, då Polen, Tjeckien och Ungern kom med.

Ryssland, Kina, USA, Indien och det nya kalla kriget. Ryssland är inte så isolerat som det kan framstå i "väst". Åtskilliga stora länder (däribland Kina, Indien och Pakistan) har vägrat ta klar ställning mot kriget. De har en egen agenda.

Dokument: Uttalande av Ryska socialistiska rörelsen och ukrainska Sotsialny Ruch: mot den ryska imperialismen. Gemensamt uttalande av ryska och ukrainska socialister mot Rysslands invasion av Ukraina. Med kommentar från LeftEasts redaktion.

Internationell press om Ukraina-kriget 3 april 2022. Denna samling handlar inte direkt om kriget, utan om krigets allvarliga politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser för Ryssland.

Sovjet förgår men maffian består, av Anders Hagström. Recension av Arkadij Vaksbergs bok Sovjetmaffian.

Underkategorier