Putins Ryssland

Texter om utvecklingen i Ryssland under Putin

Stalin - fosterlandsvännen som försvarade Ryssland såsom Putin gör idag. I Putins Ryssland används Stalin som en nationalistisk symbol - han gjorde "Ryssland mäktigt".

Ryssland efter valet. Ryska socialister om läget i Ryssland efter valet och de efterföljande demonstrationerna i december 2011.

Stalins skugga splittrar Ryssland, av Lennart Samuelson. Om den aktuella forskningen och debatten om Stalin och Stalin-epoken i Ryssland.

”Stalinkulten är bara en myt, skapad i Väst”, av Per Leander. 5 mars 2013 anordnade ABF i Stockholm ett möte om Stalinbilden i dagens Ryssland. Föredragshållare var sovjetkännaren och ekonomihistorikern Lennart Samuelson. Denna artikel refererar föredraget.

Proteströrelsen mot Putin, av Per Leander. Artikelsamling om Ryssland 2012-13.

Den ryska proteströrelsen, av Alexej Sachnin och Sergej Udaltsov. Ryska vänsteroppositionella om dagens Ryssland.

Putins syn på världen. Intervju med en av Putins tidigare rådgivare. Gjordes 2012 men publicerad först sommaren 2014, i New Left Review.

Hur Vladimir Putin blev ond, av Tariq Ali. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.

Olustig kampanj mot ukrainska socialister och ryska Vänsterfronten. Det pågår ett försök att misstänkliggöra och smutskasta vänstergrupper i Ryssland och Ukraina. Något som är extra beklämmande är att SAC-organet Arbetaren bidragit till denna kampanj.

Ett Ryssland som inte passar in, av Perry Anderson. Artikel från New Left Review juli-augusti 2015, om Putin-Rysslands plats i världspolitiken efter de senaste årens utveckling.

Den ryska demokratirörelsens uppgång och fall, av Alexej Sachnin. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.

Varför blir Putin åter Rysslands president?, av Francis Jorissen. Artikel inför presidentvalet från början av februari, dvs före valet (som hölls 18/3 2018).

Shanghai Co-operation Organization (SCO) växer och stärks, av Antoine Uytterhaeghe. SCO är en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation, där bl a Kina, Ryssland och flera f d sovjetrepubliker är medlemmar.

Vänsterpress om presidentvalet i Ryssland – mars 2018. Som förväntat vann Putin och kan sitta vid makten ytterligare 6 år. Men det finns också många frågetecken kring Putin och Rysslands framtid.

”Vi befinner oss i ett sämre läge än under kalla kriget”. Intervju från slutet av januari 2022 (alltså innan den senaste utvecklingen) med den ryske vänsterhistorikern Ilja Budrajtskis om läget i Ukraina.

Putin: Tal 21 februari 2022 - förklarar separatistkontrollerade områden i östra Ukraina som självständiga. Putin ägnar en stor del av sitt tal till att redogöra för sin syn på Ryssland och Ukrainas historia. Det förebådar också invasionen av Ukraina som började 3 dagar senare.

Putin: Tal 24 februari 2022 - tillkännager den "militära specialoperationen".. Med detta tal offentliggjorde Putin Rysslands storskaliga ryska invasion av Ukraina, som föregicks av det ryska erkännandet av de självutnämnda staterna Donetsk och Luhansk 3 dagar innan.

Rysslands feminister är på gatorna och protesterar mot Putins krig. Manifest från ryska feminister som protesterar mot invasionen av Ukraina.

På Moskvas gator är ryssar chockade av Putins krig, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin 27 februari, dvs. strax efter invasionen, som beskriver Moskvabors reaktioner på kriget.

David Remnick och Stephen Kotkin: Despotens svaghet. Stalinkännaren Stephen Kotkin diskuterar Putin, Ryssland och Väst mot bakgrund av kriget i Ukraina.

Ryssland vinner inte kriget – men dess ledare dubblar insatsen, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin som diskuterar om Kreml har börjat överväga ett fredsavtal, och varför ryska oligarker kan vara för det.

Vart går Ryssland? Olycksbådande ideologiska tendenser. I dagens Ryssland frodas högerextrema och reaktionära idéer om återupprättandet av Storryssland. Och spridandet av sådana tankar uppmuntras av Putin och kretsen kring honom.

Ryska reaktionärer gav en modell åt den moderna kontrarevolutionen, av Adam Sacks. Artikel från Jacobin. Rysslands tsaristiska reaktionärer inspirerade Europas fascistiska rörelser. Och Putin låter sig inspireras av just dessa reaktionära tankar.

I tsarernas fotspår. Den ryska imperialismen vaknar på nytt, av Benny Andersson. Varför gick Ryssland till attack mot Ukraina? Vilka långsiktiga strävanden har Putin-regimen? Hur motiverar man politiken ideologiskt?

En rysk plan för folkmord på Ukrainas folk. För en dryg månad sedan publicerade ryska nyhetsbyrån RIA Novosti en artikel som chockerat en hel värld. Det är en skrämmande läsning.

“Det enda sättet för ryssarna att få slut på kriget är att övertyga soldaterna att sluta strida”. Intervju från 5 april 2022 med en medlem från Ryska socialistiska rörelsen om arbetet i Ryssland mot invasionen av Ukraina.

En legosoldats bekännelser. Om Wagnergruppen, av Veronika Dorman. Intervju med f d befälhavare i Wagnergruppen, som är en högerextremistisk rysk privatarmé bestående av legosoldater. Den har tidigare verkat i Syrien och Afrika. Nu även i Ukraina.

"Mot Putins krig i Ukraina". Intervju med den ryske socialisten Ilja Budrajtskis från april 2022. Om situationen i Ryssland, folks reaktioner på kriget, Putin-regimen, krigets orsaker mm.

Artikel och intervju med Ilja Budrajtskis (maj-juni 2022). Artikel om Putinregimens karaktär av den ryske socialisten I Budrajtskij, och en intervju med honom, bl a om en ny webbplats som ska startas.

Om den historiska enheten mellan ryssar och ukrainareav Vladimir Putin. I denna ryktbara artikel, från juli 2021, framställer Putin sin syn på Rysslands historia, där Ukraina saknar existensberättigande. Ett drygt halvår senare invaderades Ukraina.

Natos utvidgning i Östeuropa – så gick den till, av Gary Dagorn. Tittar närmare på den kontroversiella frågan om USA 1990 lovade Ryssland att inte utvidga Nato österut eller inte. I vilket fall påbörjades Nato-utvidgningen 1999, då Polen, Tjeckien och Ungern kom med.

Ryssland, Kina, USA, Indien och det nya kalla kriget. Ryssland är inte så isolerat som det kan framstå i "väst". Åtskilliga stora länder (däribland Kina, Indien och Pakistan) har vägrat ta klar ställning mot kriget. De har en egen agenda.

Nicolas Werth om Putins Ryssland och Ukraina. Putin försöker motivera sin politik med historiska argument: ”Kontroll över historien, tolkningen av det förgångna, är en avgörande fråga för Putin”.

Erövringen av Ukraina och den ryska imperialismens historia, av Zbigniew Marcin Kowalewski. Författaren menar att den ryska imperialism har sina rötter i Tsarryssland och att rester av den fanns även i Sovjet, särskilt under Stalinepoken. Den har nu blommat ut för fullt igen.

Evigt krig: från Putin till Peter och tillbaka, av Boris Kagarlitskij. Artiklar där Kagarlitskij behandlar Putins historieskrivning och hur sanktionerna påverkar Ryssland.

Ryssland och Frankrike på friarstråt i Afrika. Ryske utrikesministern Lavrov och franske presidenten Macron gör just nu (i slutet av juli 2022) rundresor i Afrika för att samla stöd.

Rysk gasexport stryps, medan väst letar efter andra alternativ. Vintern närmar sig, samtidigt som Moskva ökar pressen på EU genom att skära ned leveranserna av gas, som flera stora länder (t ex Tyskland) är mycket beroende av.

"Putins krig går sämre än det verkar". Intervju med Boris Kagarlitskij från juli 2022. Han tar upp läget i Ryssland, människors syn på Ukrainakriget, sanktionernas effekter, problemen för Putins regim mm.

”Putins krig mot Ukraina handlar inte om säkerhet utan imperialistiska intressen”. Intervju med den ryske socialisten Ilja Matvejev om bakgrunden till Putins invasion av Ukraina.

Rysslands krig mot Ukraina: Imperialistisk ideologi eller klassintressen? Den ryske statsvetaren Ilja Matvejev och den ukrainske sociologen Volodymyr Isjtjenko diskuterar krigets orsaker och konsekvenser. Artikeln har publicerats i Internationalen.

Vad är sanningen om soldaterna från Azovregementet som blev dödade i ett Donbas-fängelse?, av Alexandre Horn. Hur gick det egentligen till när över 50 krigsfångar dödades i rysk fångenskap?

”Absolut ondska”: Inne i det ryska fånglägret där tiotals ukrainare blev brända till döds, av Luke Harding. Detta är en redogörelse som avgivits av en kvinna som själv satt fängslad i 100 dygn i det ökända ryska Olenivka-fånglägret där nyligen 53 fångar dödades.

Moldavien i stor fara (artikelsamling). Moldavien är utsatt för hård ekonomisk och politisk press från Ryssland. Man fruktar även att Moskva planerar att ingripa militärt.

”Folk kommer inte att kämpa för den här regimen”. Intervju med den ryske socialisten Boris Kagarlitskij (augusti 2022) om de inhemska orsakerna till invasionen av Ukraina, varför Putin kan föredra ett utdraget krig, vänsterns roll i motståndet mot kriget mm.

Sergej Karaganov visar hur den ryska eliten tänker, av Daniel Warner. Karaganov är en rådgivare som står nära Putin. Denna artikel bygger på en intervju med honom i New York Times i förra månaden (juli 2022).

Ilja Jasjin, fängslad rysk oppositionell: ”Första tecknen på missnöje bland befolkningen redan märkbara”. Ilja Jasjin är en av de få ledarna för den demokratiska oppositionen som inte har lämnat Ryssland. Han sitter nu i fängelse.

Rysk soldat som deltagit i invasionen av Ukraina: Jag ser inget som rättfärdigar detta krig. Intervju med en soldat som har skrivit en bok om sina erfarenheter av kriget och som nu även lämnat Ryssland.

Hur Putins krig förändrat Moskva - "Det finns något ont på folkdjupet", av Christian Esch. Den tyska journalisten Christian Esch har bott i Ryssland i 14 år. Men nu kan han inte längre känna igen ens personer som han umgåtts länge med: Varför stöder så många kriget undrar han?

Ryssland under sanktionerna: ”Det blir svårare och svårare”, av Nicolas Ruisseau. Hur slår egentligen sanktionerna? Åsikterna om detta varierar. Denna artikel tar en närmare titt på konsekvenserna för den ryska befolkningen, särskilt medelklassen.

”Rysk okunnighet om historien bakom uppfattningen om ett ’rättfärdigt’ krig”. Intervju med Anna Colin Lebedev. Intervjun utgår från en bok om utvecklingen av de ryska och ukrainska samhällena och vad som förenar och skiljer dem åt i synen på historien. Sedan 2014 har motsättningarna skärpts.

Vem bär skulden för beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporizjzja?, av Alexandre Horn. Ryssarna har tagit kontroll över anläggningen och placerat vapen och soldater där. Beskjutning har förekommit, ryssarna skyller på Ukraina och tvärtom. Vem ska man tro på?

Ryssarna retirerar i Ukraina. Bekymmersamt för ”Putinsfären” i Frankrike, av Pierre Plottu och Maxim Macé. Den senaste ukrainska offensiven har skakat om de putinvänliga i Frankrike.

Kina, Ryssland och Ukraina (artikelsamling). Om Kinas ekonomiska och politiska relationer till Ryssland och Putins krig i Ukraina.

Ryssland fattigare och mer efter sin tid. Sanktionerna biter säger bedömare, av Benjamin Bidder och Markus Becker. Rysslands ekonomi har hittills inte drabbats så mycket som många till början räknade med. Men sektorer som är starkt beroende av modern teknik har redan stora problem (bl a armén).

De ekonomiska sanktionerna och Putins ställning (artikelsamling). Sanktionerna biter, samtidigt som de militära bakslagen ökar pressen på Putin: hökarna vill se upptrappning, t ex med mobilisering, något som den stora massan inte vill veta av.

Jevgenij Prigozjin, oligarken bakom Wagnergruppen, av Veronika Dorman, Julien Lecot. Artikel om en av personerna kring Putin, f.d. gangster, oligark, bildare av Wagnergruppen och mannen bakom flera statskupper i Afrika.

30 års postsovjetiska klasskonflikter ligger bakom Rysslands krig, av Volodymyr Isjtjenko. Isjtjenko analyserar bakgrunden till Rysslands krig mot Ukraina. Han ser krigets rötter i "det ekonomiska och politiska tomrum som öppnades av det sovjetiska sammanbrottet 1991".

Berlin och Washington – kärnvapenscenarion. Artikel ur Der Spiegel som tar upp Putins hot att använda kärnvapen i kriget mot Ukraina. Menar han allvar?

Rysk olja och gas når Europa på raffinerade omvägar, av Benyahia-Koudier, Labbé. Ryssland har utsatts för sanktioner sedan de invaderade Ukraina. Men hur hårda och effektiva är egentligen gas- och oljesanktionerna?

Europa på okänt vatten efter embargot mot rysk olja, av Martine Orange. Nyligen beslutade G7-länderna att komplettera det redan befintliga oljeembargot med ett pristak för rysk olja. Vilka blir konsekvenserna?

Ryssland, Lenin och imperialismen, av Martin Fahlgren. Vad är egentligen kärnan i Lenins imperialismteori? Och vilken relevans har den i dagens värld? Och för Ryssland och andra stater?

Rysk imperialism och dess monopol, av Michael Pröbsting. Tar en närmare titt på dagens Ryssland, särskilt de ekonomiska förhållandena, men även dess politiska och militära karaktärsdrag.

”Makten måste återgå till folket”. Intervju med Alexander Sjubin, en rysk historiker som sedan slutet av 1980-talet varit aktiv i antiauktoritära socialistiska rörelser och miljörörelser.

Kom ihåg de ryssar som kämpade mot Putins krig, av Ilja Budrajtskis. Artikel ur Jacobin magazine som uppmanar till solidaritet med de ryssar som har kämpat mot Putins krig i Ukraina. Se även uttalandet nedan.

Ukrainare anklagar ryska oppositionella för kolonialistiska värderingar, av Ann-Dorit Boy. Många ukrainare är kritiska mot ledande ryska oppositionsledare, t ex Aleksej Navalnyj som sitter i ryskt fängelse pga sin kritik mot Putin-regimen.

Den ukrainska apokalypsens fyra ryttare, av Mats Parner. Om Putin, Putin-regimen och kriget i Ukraina.

Nord Stream-explosionerna – Mycket talar mot Seymour Hersh, av Simon Pirani. Artikelförfattaren är en brittisk författare, historiker och energiforskare, som ofta medverkar i nyhetswebbplatsen openDemocracy och har skrivit flera viktiga böcker.

Rysslands ekonomi på väg mot total militarisering, av Romaric Godin. Ryssland har klarat sanktionerna någorlunda, även om det nu råder stor brist på högteknologi m m. Men för att kunna fortsätta kriget så behöver man i allt större utsträckning militarisera ekonomin.

Stämningar i Ryssland - artikelsamling (februari 2023). Hur har Ryssland och den folkliga opinionen ändrats under det gångna året? Det är ingen enkel fråga att besvara. Här försöker 2 journalister utifrån olika vinklingar besvara den frågan.

Hur kriget i Ukraina kommer att sluta, av David Remnick och Stephen Kotkin. Kotkin, som är berömd för sin Stalin-biografi, anser att det nuvarande kriget är en stor tragedi, där Putin inte bara håller på att förstöra Ukraina, utan även sitt eget land.

Om krigets ettårsdag – hur mycket längre kan detta pågå?, av Boris Kagarlitskij. Artikel ur Russian Dissent på Ukrainakrigets ettårsdag. Om motsättningar i ryska eliten och militären, och ekonomins problem.

Krigsmotståndet växer i det tysta i Ryssland, av Alexej Sachnin. Rysk socialist om utvecklingen inne i Ryssland.


Dokument: Uttalande av Ryska socialistiska rörelsen och ukrainska Sotsialny Ruch: mot den ryska imperialismen. Gemensamt uttalande av ryska och ukrainska socialister mot Rysslands invasion av Ukraina. Med kommentar från LeftEasts redaktion.

Dokument: Uttalanden mot kriget i Ukraina. Uttalanden från Ryska socialistiska rörelsen och Fjärde internationalen på ettårsdagen av Rysslands angreppskrig. FI:s uttalande är tidigare publicerat i Internationalen.

Dokument: Uppmaning till solidaritetsaktioner med antikrigsaktivister i Ryssland. Uttalande från Ryska socialistiska rörelsen. Tidigare publicerad i Internationalen.

Internationell press om Ukraina-kriget 3 april 2022. Denna samling handlar inte direkt om kriget, utan om krigets allvarliga politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser för Ryssland.

Sovjet förgår men maffian består, av Anders Hagström. Recension av Arkadij Vaksbergs bok Sovjetmaffian.

Underkategorier