Nyheter Antal artiklar: 0
FAQs Antal artiklar: 0
Säpos bevakning Antal artiklar: 0
“Säkerhetstjänstkommissionens” utredning om den svenska vänstern (inklusive fred- och vietnamrörelsen) publicerades som fyra olika SOU-rapporter år 2002.
Dessa dokument är en intressant och avslöjande läsning. Förutom att den faktiskt ger en någorlunda korrekt beskrivning av den svenska vänsterns utveckling, så innehåller den massor med avslöjande material om hur den svenska säkerhetspolisen registrerat, infiltrerat, avlyssnat, övervakat osv i en omfattning som knappast någon utanför den svenska vänstern kunnat föreställa sig (från slutet av 2:världskriget till början av 2000-talet hade c:a 300.000 registrerats i Sverige). Stora personella och materiella resurser har lagt ned på denna verksamhet.
När man läser rapporterna så tror man ibland inte sina ögon. Här får vi oss t ex till livs historien om “den oerhört viktiga källan C33”, som mot betalning levererade “alarmerande rapporter” där det förekom terrorister (som inte fanns), planerade terroristsaktioner (som bara fanns i C33:s hjärna, såsom sabotage mot Viggen, schlagerfestivalen, kärnkraftverken Oskarshamn och Ringhals m m), spioneri, m fl mer eller mindre fantasifulla påhitt. Varje sansad person med lite insikt i den svenska vänstern borde snabbt dragit slutsatsen att vi här hade att göra med en provokatör och/eller mytoman, som antingen borde sys in eller få psykiatrisk vård, men så blev det icke.
SÄPO utnyttjade C33 under åren 1974-78, trots att man redan 1974 började förstå att C33:s rapporter nog inte var särskilt “trovärdiga”. Trots det dög C33:s rapporter när det gällde att äska anslag för verksamheten. 1978 beslöt man till slut för att göra sig av med denna icke “trovärdiga” källa - och överförde honom till IB:s efterträdare GBU, där C33 kunde fortsätta i samma stil med den militära underrättelsetjänsten.
Det är förvånande att den svenska vänstern inte i större utsträckning än som faktiskt är fallet har utnyttjat dessa rapporter för att avslöja och politiskt driva frågan om den politiska registreringen (som faktiskt fortgår, det är något som vi kan vara säkra på). Den enda gruppering som får Väl Godkänt när det gäller detta är kretsen kring Nya Arbetartidningen. Internationalen (Socialistiska Partiet) får sitta i skamvrån (har bara åstadkommit ett “upprop”) och Offensiv (Rättvisepartiet Socialisterna) är inte mycket bättre (2 artiklar). Kommunistiska Partiet har producerat en "Vitbok om KPML(r), Säpo och åsiktsregisrteringen", som behandlar perioden 1969-1998. Denna skrift finns numera tillgänglig på Internet: www.kommunistiskapartiet.org. Skriften tar inte upp "Säkerhetstjänstkommissionens utredning", men är ändå mycket läsvärd - den rekommenderas varmt.
Säpo:s övervakning av vänstern Antal artiklar: 6
Sovjetunionen Antal artiklar: 0
I menyn till vänster har vi delat upp texterna till olika perioder i Sovjetunionens historia, för att ge en bättre överblick.
Den ryska revolutionen 1917 och utvecklingen under de påföljande decennierna tillhör en av de viktigaste och mest intressanta historiska perioden under 1900-talet. Vi ämnar här publicera böcker och texter om denna period, både av de inblandade marxisterna och av andra författare, marxister såväl som andra.
På kurs mot revolutionen – Ryssland, av Eric Hobsbawm. Om utvecklingen i Ryssland från mitten av 1800-talet till utbrottet av 1:a världskriget, som skapade den samhälleliga krutdurk som exploderade 1917.
Den nationella frågan i Sovjets historia.
Kommunismens fem ansikten, av Gilles Martinet. Analyserar och jämför olika "socialistiska stater" och system: Sovjet, Jugoslavien, Kina, Tjeckoslovakien och Kuba.
Alternativet. Till kritiken av den reellt existerande socialismen, av Rudolf Bahro. En bok om Sovjetblocket som fick stor publicitet och debatterades livligt när den kom ut. Författaren var själv från DDR (Östtyskland).
Om socialistisk demokrati, av Roy Medvedev. Denna bok från 1977 handlar om Sovjetunionen och dess problem.
Stalinismen och det sovjetiska samhället, av Viktor Danilov. Den ryske historikern Viktor Danilov (död 2004) anses allmänt vara den ryska "agrarhistoriska forskningens nestor", med en omfattande vetenskaplig produktion.
Vetenskap i Sovjet, av Zjores A Medvedev. Framstående genetiker och biokemist tecknar naturvetenskapernas historia, som både är rik på stora framgångar och svåra bakslag, oftast ett resultat av missriktad politisk styrning (Lysenkoismen).
Röda blöjbarn, av Megan Erickson. Om barnomsorgen i det tidiga Sovjetunionen, som (trots landets fattigdom) strävade efter att vara modern och progressiv.
”Realsocialismen”, av Eric Hobsbawm. Utvecklingen i Sovjet och Östeuropa från Oktoberrevolutionens seger till sammanbrottet.
Socialismens död, av Eric Hobsbawm. Kring 1990 bröt Sovjetunionen och Östblocket samman och man började återupprätta kapitalismen. Även Kina valde den kapitalistiska vägen. Hobsbawm tar en närmare titt på detta.
Vem bär skulden? Diskussion om Marx’ och marxismens ansvar för utvecklingen i Sovjetunionen, av Per Månsson. Redovisar även hur Marx' syn på Ryssland förändrades med tiden, den roll som Engels spelade, de ryska populisterna (narodnikerna) m m.
Krimtatarernas lidande. Intervju från 2022 med krimtatarledaren Mustafa Dzjemilev. Krimtataterna har en nästan 300-årig historia av förföljelser, med Stalins folkfördrivning 1944 som värsta exempel. Men förtrycket fortsätter än idag.
Sovjetologi – Läran om Sovjetunionen, av Per Månsson. Sovjetologi = det samhällsvetenskapliga studiet av Sovjet. När det gäller detta finns två akademiska "skolor", vars synsätt skiljer sig avsevärt. Artikeln redogör för denna och andra frågor.
En stat mot sitt folk. Våld, repression och terror i Sovjetunionen. Detta är Werths bidrag till Kommunismens svarta bok, som på sin tid fick stor spridning och ledde till en häftig debatt.
Recension: Resa in i Stalins värld, av Martin Fahlgren. Om Anders Carlssons bok Resa in i det okända. Detta är en kraftigt utvidgad version av den recension som tidigare publicerats i tidskriften Röda Rummet.
Dokument: Frihetskriget mot fascismen. Tal (bl a av Molotov och Stalin), artiklar m m från Sovjet hösten 1941.
Dokument: Leve leninismen. Den första offentliga kinesiska attacken på Moskva och inledningen av den sino-sovjetiska konflikten hade formen av en ideologisk principdeklaration. Men att Moskvas var den verkliga måltavlan det begrep alla som ville förstå.
Recensioner, böcker Antal artiklar: 1
Marxismens grunder Antal artiklar: 0
Välj mellan artiklar och böcker till vänster
Recensioner Antal artiklar: 1
Böcker/Marxistisk ekonomi Antal artiklar: 0
Böcker som behandlar marxistisk ekonomisk teori.
Karl Marx’s ekonomiska läror. Populärt framställda och belysta av Karl Kautsky. En klassisk skrift som översatts till mängder av språk.
Kapitalismen igår och idag, av Maurice Dobb. En skrift från 1958.
Introduktion till marxismens ekonomiska teori, av E Mandel.
Marx ekonomiska tänkande, av E Mandel.
Marxismens ekonomiska teori, E Mandels klassiska epos från 1960. Mer än bara en bok om marxistisk ekonomisk teori, utan också om historia, kulturhistoria, antropologi och till och med lite psykologi.
Dollarkrisen, av E Mandel. Artiklar från 1964-73.
Kapitalets tillkomsthistoria, av Roman Rosdolsky. En mycket grundlig genomgång av Marx' Kapitalet och dess centrala begrepp.
Marxism: Bakgrund - teori - praktik. Om marxismens grunder, inklusive marxistisk ekonomi och den revolutionära rörelsens historia. Boken gavs ut av Vänsterns Ungomsförbund 1967.
Den stora upptäckten, av Vitalij S Vygodskij (hur Marx skrev Kapitalet.)
Att läsa Kapitalet, av Louis Althusser. Franska originalet publicerades 1968, svenska översättningen 1970.
Monopolkapitalet, av Baran/Sweezy. En "klassisk" bok om den moderna kapitalismen, skriven 1966. Rikligt med exempel huvudsakligen från USA (inte bara ekonomiska, utan även politiska och sociala förhållanden).
Det asiatiska produktionssättet, av Gianni Sofri. Med förord av Gunnar Gunnarson.
Långa vågor i den kapitalistiska utvecklingen, av E Mandel.
Senkapitalismen, del 1, av E Mandel. Första delen av Mandels viktiga arbete om den moderna kapitalismen. Texten ovan (Rött forum) är en mycket förkortad version om samma ämne.
Senkapitalismen, del 2, av E Mandel. Andra delen av Mandels viktiga arbete om den moderna kapitalismen.
Den marxistiska teorin om kriser, kapital och staten, av David S Yaffe. Om marxistisk kristeori.
Den globala kapitalackumulationen, av Samir Amin. En "klassisk" bok av denne egyptiskfödde marxistiske ekonom.
Nationernas ofärd. Arbetslösheten i den internationella krisen, av Göran Therborn. Årsskiftet 1984-85 var c:a 30 miljoner arbetslösa i de "ledande" kapitalistiska länderna. I boken analyserar författaren arbetslösheten i 16 av dessa länder.
Finns det en annan väg ut ur krisen? Nio kritiska röster om krisens orsaker och möjliga lösningar. Debattbok från 1994.
Marx och Keynes – blandekonomins gränser, av Paul Mattick. Om den kapitalistiska kapitalackumulationen, ekonomiska kriser och statsingripandenas orsaker och gränser under den moderna kapitalismen.
Studier i kapitalismens utveckling, av Maurice Dobb. Utdrag om "Övergången från feodalism till kapitalism".
Den omöjliga kapitalismen, av Lars Bergquist. Bok från 1993
Bokrecensioner/ekonomi Antal artiklar: 4
Sverige Antal artiklar: 0
Texter om de olika organisationer som funnits och finns inom svensk arbetarrörelse. Dessutom publicerar vi material som skrivits om Säpo:s bevakning av svenska vänstern och fredsrörelsen. Både texter som skrivits av olika vänstergrupper, och dessutom de utredningar som Socialstyrelsen presenterat om Säpo:s aktiviteter. Välj ur menyerna till vänster.
Här nedan publicerar vi texter som behandlar Sverige generellt.
Om klasserna i Sverige, av G Therborn.
Arbetarrörelsen i Sverige (del 1), av Knut Bäckström. Behandlar perioden fram till 1900.
Arbetarrörelsen i Sverige (del 2), av Knut Bäckström. Behandlar perioden 1900-1918.
Arbetarrörelsens utveckling i de tre nordiska länderna 1914-20, av Edvard Bull. En "klassisk" och mycket omdebatterad uppsats från 1922.
Den röda tråden, av Håkan Blomqvist. Den svenska arbetarrörelsens historia.
Politik och organisation. Staten och arbetarklassens organisationer, av Sune Sunesson. Avhandling som främst behandlar den svenska socialdemokratin och fackföreningsrörelsen.
Hungerskjöld och potatiskriget, av Mats Parner. Om Sverige revolutionsåret 1917.
Arbetskompaniet Storsien - en bok om politisk internering 1939-43, av Kieri, Sundström, Åren 1939-43 fanns i Sverige arbetsläger (koncentrationsläger), där kommunister och andra politiskt radikala internerades. Denna bok handlar om det största, första och mest kända av dessa.
Kina, Vänstern, Vietnam & utrikespolitiken, av Stig Eriksson/M Fahlgren. Om Kinas utrikespolitik, fr a i förhållande till Vietnams befrielsekamp, och den svenska maoist-influerade vänsterns (främst Kfml och Kfml(r), men även FK) inställning till det.
Vad var den svenska modellen? av Kjell Östberg. I och utanför SAP höjs kritiska röster som anser att partiet urartat och att det är nödvändigt att återuppliva traditionerna från Erlanders och Palmes tid. Vad innebär det?
1968 – när allt var i rörelse. 60-talsradikaliseringen och de sociala rörelserna, av Kjell Östberg. Detta är bokens första upplaga som kom ut 2002.
Utanför systemet, vänstern i Sverige 1968-78. Antologi om "68-vänstern". Boken innehåller separata artiklar om VPK och om vänstergrupperna (KFML/SKP, KFMLr/KPMLr, RMF/KAF/SP och FK).
Kårhusockupationen, av Claes Fredelius. Om kårhusockupationen i Stockholm i slutet av maj 1968.
Löntagarfonder - rörelse kontra politik, av Per-Erik Wentus och Roy Karlsson. En tillbakablick på striden om löntagarfonder i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Författarna är kritiska mot det sätt på vilket "vänstern" förhöll sig till det hela.
Kommunismens hot och löfte - Arbetarrörelsen i skuggan av Sovjetunionen 1917-1991. En antologi.
Arbetaren som somnade - Sverige 1995, av K G Vinsa. En provokativ, kontroversiell och orättvis - men tänkvärd - betraktelse över den svenska arbetarklassen och i synnerhet den s k 68-vänstern.
Sverige – den byråkratiserade demokratin, av Anders Hagström.
Folkdemokratin Sverige – en kontrafaktisk historielektion, av Anders Hagström. . Vad hade hänt om Sverige hamnat blivit hamnat i Sovjets intressesfär efter Andra världskriget? Artikelförfattaren försöker teckna ett trovärdigt scenario, utifrån analogier med Östeuropa.
Den svenska arbetarklassens historia. Studiecirkel utgiven 1977 av Förbundet Kommunist.
Lärdomar av trettiotalet, av Christian Berggren. Artikel ur tidskriften Kommunist från 1977, som diskuterar hur arbetarpartierna och fackföreningsrörelsen agerade under den ekonomiska kris som då rådde.
Den svenska arbetarrörelsen och socialismen. Den svenska vänsterorganisationen Arbetarmakt ger sin syn på den svenska arbetarrörelsens historia, inklusive och utomparlamentariska vänstern.
Vi bygger landet, av Yvonne Hirdman. Den svenska arbetarrörelsens historia. Bokversionen är ett rikt illustrerat praktverk. I denna version finns hela grundtexten med, men bara en liten del av bokens illustrationer m m.
Om Göran Therborns tacktal för Leninpriset 2019, av Göte Kildén. Om Therborn och Jan Myrdals roll i svensk vänster med mera.
Svenska vänstern och kriget i Ukraina, av Volodja Vagner. En utländsk betraktare gör en kritisk granskning av den svenska vänsterns syn på Ukraina-kriget 2022.
Socialistiskt Forum november 2022. För första gången sedan pandemin samlades vänsteraktivister, debattörer och föreläsare till Socialistiskt Forum på ABF-huset i Stockholm. Årets tema var ”Ta tillbaka framtiden”.
Vänsterpress om flyktingkrisen - november 2015.
Vänsterpress om flyktingkrisen – slutet av november 2015. Inskränkningar på asylrätten har antagits i en rasande fart under den senaste månaden.
Vänsterpress om terrordådet i Stockholm i april 2017.
Vänsterpress om nazistfiaskot i Göteborg i september 2017. Den sista september hade Nordiska Motståndsrörelsen tänkt göra ett mäktigt framträdande i Göteborg. Av det blev intet.
Vänsterpress om allmänna rösträttens införande i Sverige 1918. Den svenska högern hade länge varit emot allmän rösträtt. I svallvågorna från den ryska revolutionen fick de dock kalla fötter och bytte fot.
Vänsterpress om Palmemordet – juni 2020. Den med spänd förväntan emotsedda presskonferensen där äntligen Palme-mordet skulle få sin läsning, hoppades man, blev ett stort antiklimax.
Recensioner av boken Omprövningar. Svenska vänsterintellektuella i skiftet från 70-tal till 80-tal. Om kända vänsterintellektuella som avsvor sig sina vänsterståndpunkter och hamnade i den borgerliga fållan.
Om Göran Therborns bok Kapitalet, överheten och alla vi andra. Samling recensioner/kommentarer till Therborns viktiga bok.
Valet 2010, analyser Antal artiklar: 1
Recensioner, svenska författare Antal artiklar: 2
Recensioner om skolan Antal artiklar: 1
Recensioner/bostadsfrågan Antal artiklar: 1
Valet06 Antal artiklar: 14
Komintern Antal artiklar: 0
Texter om Kommunistiska internationalen. Välj mellan Artiklar, Böcker, Dokument ur menyn till vänster.
Kommunistiska Internationalen bildades 1919, på initiativ av de segerrika ryska bolsjevikerna. Under sina första år försökte den sprida lärdomarna från den ryska revolutionen till övriga världen, och försökte gynna uppbygget av kommunistiska partier i alla länder. Man strävade efter att fler länder skulle lyckas genomföra en socialistisk revolution. I takt med den stalinistiska byråkratiseringen av Sovjetunionen, förföll även Komintern. Den stalinistiska ledningen fick partierna i flera länder att föra en helt felaktig och misslyckad politik (Tyskland, Frankrike, Kina, Spanien är de mest kända exemplen). Här kommer vi att publicera ett flertal böcker och artiklar om denna utveckling av Komintern.
Konferenserna i Zimmerwald och Kienthal, föregångare till Komintern.
Bokrecensioner/Komintern Antal artiklar: 1
Den ryska revolutionen Antal artiklar: 0
Några olika texter om den ryska revolutionen i oktober 1917.
Ryska revolutionen 1917-1923, del 1. Första delen av Carrs stora arbete om ryska revolutionen.
En historisk vändpunkt: Marx, Lenin, Stalin, av E H Carr. Den brittiske historikern diskuterar den ryska revolutionen utifrån Marx' och bolsjevikernas perspektiv på den mänskliga historien och revolutionsbegreppet.
Den ryska arbetarrevolutionen - från novemberrevolutionen till Brestfreden. Trotskijs klassiska skrift från 1918 som publicerades på ett stort antal språk (inklusive svenska). Fram till dess Stalin & Co började förfalskningen av den ryska revolutionens historia efter Lenins död, fungerade denna skrift mer eller mindre som en "officiell" historik över oktoberrevolutionen och dess närmaste efterspel (inklusive fredsförhandlingarna i Brest-Litovsk i börja av 1918).
Ryska revolutionens historia, band 1. Trotskijs klassiska och lysande verk om ryska revolutionen 1917, här i reviderad översättning.
Ryska revolutionens historia, band 2. Trotskijs klassiska och lysande verk om ryska revolutionen 1917, här i reviderad översättning.
Ryska revolutionens historia, band 3. Tredje och sista delen av Trotskijs klassiska historik över ryska revolutionen.
Oktoberrevolutionens lärdomar, av L Trotskij.
Den proletära revolutionen i Ryssland av N Lenin och Leo Trotskij. En klassisk dokumentsamling från 1918. Sammanställd och kommenterad av den amerikanske kommunisten Louis C. Fraina. Nu för första gången på svenska.
Ryska revolutionen del 3, av E H Carr. Del 3 handlar om Sovjets utrikespolitik, utvecklingen i omvärlden och Kommunistiska internationalens första år.
Om fredsförhandlingarna i Brest-Litovsk. Utdrag ur Louis Fischers Lenin-biografi.
Krig eller Fred?, av Alexander Rabinowitch. Om Brest-Litovsk-förhandlingarna och meningsskiljaktigheterna om dessa på den ryska sidan. Ur författarens viktiga arbete The Bolsheviks in Power (utg. 2007).
Ryska revolutionens historia i sammandrag, av Fredrik Ström. Från 1924, dvs innan den stalinistiska historieförfalskningen hade tagit fart. Författaren var medlem i dåvarande svenska kommunistpartiet.
Bonderevolutionen i Ryssland 1902-22, av Viktor Danilov och Teodor Shanin. Om den moderna forskningen om bondefrågan före Oktoberrevolutionen och i det tidiga Sovjetunionen.
Den ryska revolutionen, av I Deutscher.
Den väpnade profeten. Första delen i Deutschers Trotskij-trilogi.
Lenins leninism, av Marcel Liebman.
Tio dagar som skakade världen, av John Reed. Denna klassiska, av Lenin varmt rekommenderade, bok om Oktoberrevolutionen ger en sann och engagerad beskrivning av revolutionen. Den förbjöds under Stalinepoken, just därför att den gav en annan bild av revolutionsförloppet än den som Stalin och hans historieförfalskare ville genomdriva.
Från Hegels logik till Finlands-stationen i Petrograd, av Michael Löwy. Ur FI 4/87. Diskuterar om Lenins aprilteser från april 1917.
Fabrikskommittéerna och den ekonomiska makten, av David Mandel. Fabrikskommittéer bildades redan i samband med februarirevolutionen 1917 och under de första åren efter revolutionens seger var de ett organisatoriskt uttryck för arbetarnas makt.
Moskva under Lenin, av Alfred Rosmer. Klassisk redogörelse för Sovjetunionen under de första åren efter revolutionen. Handlar även om den Kommunistiska internationalen.
Oktoberrevolutionen, statskupp eller revolution? En längre artikel som Ernest Mandel skrev till den ryska revolutionens 75-årsjubileum 1992.
Oktober 1917 - Statskupp eller revolution?, uppsats av Jeff Hausel.
Bolsjevikerna och den ryska revolutionen. Dokument i urval, med tonvikten på bolsjevikpartiets taktik och interna debatt.
Ryska revolutionens historia. Denna bok, sammanställd av en sovjetisk redaktionskommitté i slutet av 20-talet, ger en mycket läsvärd (ur olika aspekter) historik över ryska revolutionen.
Anarkisterna och den ryska revolutionen, av Victor Serge. Den f d anarkisten gör upp med anarkisternas roll i den ryska revolutionen.
Som politisk agent, av Bruce Lockhart. En brittisk diplomat och spion skildrar bl a sin verksamhet i Ryssland kort efter revolutionen (1918). Boken blev en verklig storsäljare när den kom ut (i Sverige 1:a upplagan 1933).
Ryska revolutionen 1917, av Marc Ferro. En närmast "klassisk", kortfattad historisk redogörelse för den ryska revolutionen.
Världsrevolutionen, av Eric Hobsbawm. Om Oktoberrevolutionen och dess betydelse för 1900-talets historia.
Så här ser revolutioner ut, av Louise Bryant. Ögonvittnesskildring från revolutionens Petrograd hösten 1917. Utdrag ur bok som gavs ut under titeln Six Red Months in Russia.
Bolsjevikerna kommer till makten, av Alexander Rabinowitch. Mycket väldokumenterad, välskriven och levande beskrivning av den ryska revolutionen 1917, från julidagarna till maktövertagandet i oktober. Rabinowitch är professor emeritur i historia på Indiana University, Bloomington. Boken kom i nyutgåva i maj 2017.
Epilog till en revolution, av China Miéville. Slutord i en mycket rosad bok om Ryska revolutionen.
Revolutionens evolution, av Moshe Lewin. Författaren, en framstående sovjetkännare och historiker, gör ett slags bokslut över den ryska revolutionen.
Ryska revolutionen, av Alan Moorehead. Om Oktoberrevolutionen och dess förspel. Boken kom ut 1959 och var då den första på svenska som skrivits av en historiker som inte var socialist eller kommunist.
Ryssland juli-oktober 1917 – En revolutionskrönika månad för månad, av Gunnar Gunnarsson. Gunnarsons bok är en rikt illustrerad samling dokument och ögonvittnesskildringar. Den här återgivna texten motsvarar ungefär halva boken. Mycket av bildmaterialet finns dock inte med.
Sagt om revolutionen, av Gunnar Gunnarsson. Politiker, författare, historiker, filosofer om Oktoberrevolutionen.
Oktoberrevolutionen, av Roy Medvedev. Rysk socialist (ej kommunist) om ryska revolutionen - skriven 1979 (dvs före Sovjets sammanbrott).
SUKP(b):s historia (1938) om Ryska revolutionen 1917. Utdrag ur den beryktade stalinistiska upplagan från 1938, som var en officiellt sanktionerad historiebok. Den spreds i många upplagor.
SUKP:s historia (1962) om Ryska revolutionen 1917. Utdrag ur den auktoriserade version som gavs ut i slutet av Chrusjtjov-epoken och som var avsedd att ersätta den stalinistiska versionen från 1938.
Sovjeterna vann och förlorade makten, av Benny Andersson. En tillbakablick på revolutionen, varför och hur den segrade, men senare urartade.
Både vänstern och högern förrådde den provisoriska regeringen, av Alexander Kerenskij. Den siste ryske regeringschefen ger sin syn på varför hans regering störtades i oktober 1917.
Den ryska arbetare- och bonderevolutionen, (från 1920) av Augustin Souchy. Författaren, som var en tysk anarkist, gör en kritiskt bokslut över den ryska revolutionen. Behandlar främst utvecklingen efter maktövertagandet 1917.
Bolsjevism eller socialdemokrati?, av Otto Bauer. Författaren tillhörde den österrikiska socialdemokratiska vänsterriktning som brukar kallas austromarxism. Han brukar ibland betecknas som ”bolsjevikernas intelligentaste kritiker”.
Det tidiga sovjetiska engagemanget i miljöskydd, och hur det försvann, av Kunal Chattophadhyay. Artikel om hur miljövård diskuterades och genomfördes under de första åren efter revolutionen 1917, innan stalinismen.
Den ryska revolutionens 100-årsminne och att ställa in betalningen av statsskulden, av Éric Toussaint. Artikel som går igenom hur sovjetregimen 1918-1920 gick mot att betala tsarregeringens statsskuld. Även idag en aktuell fråga efter den grekiska krisen och EU:s agerande 2012.
Var den ryska revolutionen ett misslyckande? Tankar om hundraårsminnet,av Sheila Fitzpatrick. Ett försök till ett bokslut över Oktoberrevolutionen.
Ryska revolutionen – en översikt, av Håkan Blomqvist. Artikel ur Tidsignal nr 15 (2017).
Clarté-debatt om Oktoberrevolutionen, av Benny Andersson m fl. Debatt om imperialismen, den ryska revolutionen, dess betydelse för den socialistiska revolutionen i Europa m m.
Obekväma tankar om Oktoberrevolutionen, av Maxim Gorkij. Artiklar skrivna under tiden maj 1917 - juli 1918. Gorkij stödde revolutionen, men var kritisk mot mycket som skedde i dess namn.
Ödesdigra minuter 1917 då historien kunnat ta en annan väg, av Per Månsson. Om en händelse som inträffade just när Oktoberresningen börjat och som kunde lett till att man fått en socialistisk samlingsregering i stället för en bolsjevikisk.
Marxistiske historikern Paul Le Blanc om Oktoberrevolutionen - ljudupptagning. Detta är en ljudupptagning från ett möte 6/11 i Umeå med Le Blanc som talare.
De tio bästa böckerna om den ryska revolutionen, av Tariq Ali. Sammanställning med anledning av att den ryska revolutionen fyller 100 år.
Ryska revolutionen – En studieguide, av Alan Woods. Viktiga och bra böcker om ryska revolutionen.
Ryska revolutionen – Några lästips, av Phil Gasper. Viktiga och bra böcker om olika aspekter av den ryska revolutionen 1917.
Vad blev det kvar, av Sheila Fitzpatrick. Om några nya böcker om den ryska revolutionen.
De värsta lögnerna om den ryska revolutionen, av Alex Grant. Granskar 10 vanliga påståenden om Oktoberrevolutionen.
Vilka är lärdomarna från den ryska revolutionen?. Diskussion mellan Eric Blanc och Mike Taber. Har dagens socialister något att lära av den ryska revolutionen, och i så fall vad?
Inbördeskriget i Ryssland 1918-22 - hur kunde de röda vinna?, av Per-Åke Westerlund. Artikeln tar sin utgångspunkt i en ny bok om inbördeskriget, skriven av brittiske historikern Antony Beevor.
Ryska revolutionen 100 år!
2017 är det 100 år sedan den första segerrika revolutionen som leddes av ett socialistiskt parti. Revolutionen inleddes på den internationella kvinnodagen, 23 februari (8 mars enligt nya almanackan) efter att oroligheter hade brutit ut bland kvinnor i de långa brödköerna, oroligheter som spred sig och ledde till demonstrationer som krävde slut på monarkin och fred. En vecka senare tvingades tsaren abdikera. Under de följande veckorna växte det fram arbetarråd (sovjeter) och fabrikskommittéer, i vilka bolsjevikpartiet (det blivande kommunistpartiet) under sommaren och hösten blev starkare, och kraven allt radikalare. Och den 25 oktober störtades den provisoriska regeringen och makten övertogs av den då pågående allryska sovjetkongressen.
Ryska revolutionen 100 år. På Marxistarkivet uppmärksammar vi 100-årsjubileet med att publicera dokument, artiklar och böcker som belyser olika aspekter av den ryska revolutionen som skakade om en hel värld.
Recensioner
Den ryska revolutionen 1917-23 – En recension. Isaac Deutscher recenserar första delen av Carrs stora arbete om ryska revolutionen.
Ut ur den Stora Mörka Valfisken, av Eric Hobsbawm. Om den mycket prisade och debatterade (även från vänsterhåll) boken People´s Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924 av Orlando Figes.
Orlando Figes hade fel om den ryska revolutionen, av Chris Nineham. Historikern Figes har lovordats för sina arbeten om Ryska revolutionen. Därför lyfts han nu också fram som spjutspets i borgerlig kritik mot Oktober och revolutioner överhuvudutaget.
Pipes' veklagan, av Anders Hagström. Recension av Richard Pipes' bok Den ryska revolutionen.
Ett ögonvittne till ryska revolutionen , av PO Mattsson. Kompletterad med ytterligare biografiska uppgifter om skriftens författare (Ilin-Zjenevskijs) m m.
Moskvarättegångarna Antal artiklar: 0
Skenrättegångarna mot ett mycket stort antal kommunister i Sovjetunionen på 30-talet var en ytterst tragisk period i den socialistiska arbetarrörlsens historia. I denna del kommer vi att publiceran olika texter om dessa rättegångar, men även om hela perioden av förföljelser under 30-talets Sovjet ("den stora terrorn"), och även liknande händelser i andra länder. I menyn till vänster finns artiklar respektive böcker om denna period,medan vi nedan publicerar dokument från Moskvarättegångarna.
Dokument: Protokoll från 1936 års Moskva-rättegång, med förord av Kenth-Åke Andersson.
Dokument: Om det Trotskij-zinovjevska kontrarevolutionära blockets terroristiska verksamhet. Hemligt brev som 29 juli 1936 skickades till regionala och territoriella kommittéer m fl organ i det sovjetiska KP inför den stundande 1:a Moskvarättegången (hölls i augusti.)
Dokument: Anklagelseakter, 1937 års rättegång.
Dokument: Protokoll från 1937 års Moskva-rättegång. "Processen mot det sovjetfientliga, trotskistiska centrum" - "Fullständigt stenografiskt referat" från rättegången 23-30 januari 1937.
Dokument: Anklagelseakter, 1938 års rättegång.
Dokument: Protokoll från 1938 års Moskva-rättegång. På vakt mot fascismen. Förkortat stenografiskt referat från processen mot ”Högerns och trotskisternas block” 2-13 mars 1938. Förord av Sven Linderot.
Dokument: Sinovjev och Kamenjev inför Folkets Domstol, av D N Pritt. Broschyr, skriven av brittisk (prostalinistisk) "kronjurist" till försvar för 1:a Moskvarättegången. Skriften gavs ut av kommunistpartiets förlag.
Dokument: Moskvaprocessen. Rättvisa eller justitiemord? Broschyr som granskar den första Moskvarättegången. Utgiven 1936 av Socialistiska Partiets förlag.
Dokument: Bakom Moskvarättegången, av Max Shachtman. Bok från slutet av 1936, som analyserar, främst utifrån det officiella rättegångsprotokollet, den första Moskvarättegången.
Dokument: Rödbok om Moskvarättegången. Skrift om den Första Moskvarättegången av Trotskijs son, Leo Sedov. Utgiven 1936.
Dokument: Stalin som socialismens dödgrävare. Skrift om Moskvarättegångarna utgiven 1938 av Socialistiska Partiet.
Dokument: Stalins brott, av L Trotskij. Från 1937. Behandlar första och andra Moskvarättegången.
Dokument: Om Moskvarättegången -38, av L Trotskij. En sammanställning av artiklar som Trotskij skrev om den tredje Moskvarättegången.
Dokument: Fallet Leo Trotskij. Stenografiskt protokoll från den s k Deweykommissionens förhör med Trotskij angående anklagelserna mot honom under Moskvarättegångarna.
Dokument: Icke skyldig. Deweykommissionens slutrapport om anklagelserna mot Leo Trotskij under Moskvarättegångarna. Denna rapport antogs officiellt 21 september 1937 efter nära ett års arbete. Den publicerades i bokform i början av 1938 under titeln Not Guilty.
Recensioner Antal artiklar: 3
Marx/Engels Antal artiklar: 0
Karl Marx och Friedrich Engels är den socialistiska rörelsens "anfäder". De lär knappast behöva någon ytterligare presentation.
Recensioner Antal artiklar: 1
Luxemburg Antal artiklar: 0
Rosa Luxemburg var i början av 1900-talet medlem en av den tyska socialdemokratin, där hon tillhörde dess vänster. Tillsammans med Karl Liebknecht blev hon en av ledarna för den tyska kommunistiska rörelsen efter Första världskriget. Liebknecht och Luxemburg mördades i början av 1920-talet. Luxemburg kritiserade både Lenins partiteori och vissa aspekter på den ryska revolutionens utveckling.
Recension, texter om R Luxemburg Antal artiklar: 2
SKP/Vpk/(v) Antal artiklar: 0
Texter från SKP/Vpk/(v). Välj Artiklar, Böcker eller Dokument ur menyn till vänster.
Recensioner/SKP-(v) Antal artiklar: 2
KFML/SKP Antal artiklar: 0
Texter om/av den maoistiska organisationen KFML, sedermera SKP.
Dokument: SKP:s 2:a kongress (1976), med kommentarer.
Vart går SKP? av Nils Holmberg (Om motsättningarna i dåvarande SKP, som numera heter (v)).
Om Kfml. Innehåller förutom en historik över Kfml en replikväxling mellan Kfml och Zenit.
Vad vill Kfml? Politisk plattform för det maoistiska KFML, publicerad våren 1970.
Nyvänsterdebatten i Clarté och Zenit 1966.
Utdrag ur Bolsjevik nr 1. 1970 utträdde Lunda-Clarté ur Clartéförbundet och publicerade en omfattande kritik av KFML/Clartés maoism. KFml & dess biorganisationer var utsatta för en hel del splittringar kring 1970. Den första var den politiskt primitiva rebellrörelsen som snabbt gick under pga internt sammanbrott. Lunda-Clartés brytning var av enhelt annan kaliber teoretiskt-politiskt - den var den första lite större antistalinistiska utsplittringen från den svenska maoismen. Den skulle följas av många fler.
Inledning till "Lögnens renässans", av Kenth-Åke Andersson. "Inledning till Lögnens renässans" tar upp den historiska bakgrunden till publiceringen av Lögnens renässans, dvs de upprepade försöken från mao-stalinisterna (vid den tiden främst Kfml) att ideologiskt och politiskt isolera den unga trotskistiska rörelsen i Sverige, via tidningsartiklar, broshyrer utgivna av Vietnamrörelsen och som kronan på verket, boken "Marxism eller trotskism?" mm.
Kfml:s omvälvning, av Kenth-Åke Andersson. Ett svar till Gnistan, ur Röd information.
I K-Å Anderssons artikel om Kfml nämns bl a Moshé Lewins bok "Lenins sista strid", som finns på denna webplats.
Om Moskvarättegångarna, ur Kenth-Åke Anderssons Lögnens renässans.
SKP i kris, av Martin Fahlgren.
SKP 1980-84, ett parti i kris. En kommenterad dokumentsamling om det maoistiska KFML-SKP:s utveckling med tyngdpunkten på de avgörande åren 1980-84.
Kina, vänstern, Vietnam & utrikespolitiken, av Stig Eriksson/M Fahlgren.
Utdrag ur broschyren "Vart går SKP", utgiven av KU-Storstockholm.
Lärdomar av KFML/SKP:s sönderfall, Intervju med Per-Åke Lindblom om utvecklingen i SKP 1976-80. Marxistarkiv vill ge en allsidig bild av den svenska vänsterns utveckling, i synnerhet den vänster som började växa fram i slutet 60-talet. Som ett led i denna strävan låter vi här en av de ledande företrädarna för KFML/SKP, Per-Åke Lindblom (PÅL), komma till tals i en nygjord intervju. PÅL och hans meningsfränder kom i minoritetsställning 1978 och uteslöts för "fraktionsverskamhet".
Utanför systemet, vänstern i Sverige 1968-78. Antologi om "68-vänstern". Boken innehåller separata artiklar om VPK och om vänstergrupperna (artieln om KFML/SKP är skriven av Björn-Erik Rosin).
"Kfml(r) och facket". SKP-broschyr om KFMLr:s (nuvarande KP) fackliga politik. Skriven av P-Å Lindblom.
Skogsstrejken: Några erfarenheter från skogsstrejken 1975. Broschyr om skogsstrejken 1975.
Debatt: Kampen mot nazismen i Tyskland. Bo Gustafsson försökte 1975, i SKP:s tidskrift Marxistiskt Forum, dra lärdomar av kampen mot nazismen i Tyskland och särskilt då det tyska kommunistpartiets politik.
Mörk, Gustafsson, Eklund: Maoisterna och Sovjet – debatt. Artiklar från 1974-76.Återupprättades kapitalismen i Sovjet efter Stalins död? Blev Sovjet "socialimperialistiskt"? Det menade maoisterna.
Fredlig kontrarevolution - en debatt. På 70-talet ansåg maoisterna att kapitalismen i Sovjet återupprättats efter Stalins död. SKP:aren Nils Holmberg försökte bevisa detta, vilket ledde till debatt bl a i SKP.
Frågor och svar om nationella frågan och "fosterlandsförsvaret". Artikel ur Marxistiskt Forum, det maoistiska SKP:s teoretiska tidskrift, där den svenske trotskisten Stig Eriksson försöker förklara hur revolutionära marxister ser på dessa frågor.
Dokument från en splittring - KFML, KFMLr. 1970 splittrades det maoistiska KFML och KFMLr (nuvarande Kommunistiska Partiet) bildades. Denna dokumentsamling ger en utförlig redovisning av stridsfrågorna.
Ordförande Mao och vår herres rekryter. Artikel av Mats Parner om den s k rebellrörelsen 1968, Liza Marklunds thriller ”Den röda vargen” och den religiösa Korpela-rörelsen.
Om rebellrörelsen i Sverige. Bl a en artikel ur FNL i Sverige (reportagebok utgiven av De Förenade FNL-grupperna 1975).
Som helhet är SKP ett parti som går på tomgång. Intervju med Bo Gustafsson, f d ordföranden i det maoistiska KFml/SKP (från 1978), med kommentar av en SKP-are.
Gruvarbetarstrejken 1969-70. Artikel om den stora gruvstrejken i det maoistiska KFml:s teoretiska tidskrift Marxistiskt Forum.
200 lögner om trotskismen (ur "Lögnens renässans"), av Kenth-Åke Andersson. En "klassisk", systematisk genomgång av kfml:s bok ”Marxism eller trotskism”.
Maoister om ”m-l-rörelsens” undergång. Varför gick svenska maoismen under? Och hur gick det i andra länder? Dessa frågor diskuteras med utgångspunkt från två artiklar ur tidskriften Clarté.
Kommentar till Marxistarkivets artikelsamling om maoismens undergång, av Ulf Karlström. Förutom UK:s inlägg ingår även en kommentar till hans inlägg.
Synpunkter på M-L- förbundens ”Sovjetanalys”, av Pierre Frühling. De svenska maoisternas syn på Sovjet hade stor betydelse för t ex i Vietnamrörelsen (DFFG). Här kritiseras den maoistiska analysen främst utifrån Nils Holmbergs "Fredlig kontrarevolution" (del I).
Nils Holmberg och sovjetanalysen, av Pierre Frühling. Kritisk granskning av den maoistiska analysen av Sovjetunionen som den framställs i Nils Holmbergs "Fredlig kontrarevolution" (del 2).
“Vilken socialism” – Debatten KAF – SKP i Åsö gymnasium 16 september 1976. En "klassisk" debatt mellan trotskister och maoister inför fullsatt aula i Stockholm. Debatten nedtecknad från bandupptagning.
Jan Myrdal i blåsväder – Debatt senhösten 2016. Myrdals medverkan i nazianstrukna tidningen Nya Tider fick många att höja på ögonbrynen och undra vart han egentligen är på väg. Detta är en artikelsamling om detta.
Recensioner Kfml/SKP Antal artiklar: 2
Kvinnofrågan Antal artiklar: 0
Texter om kvinnofrågan ur ett marxistiskt perspektiv.
Kvinnan och socialismen. En riktig marxistisk klassiker om kvinnofrågan. Den första upplagan kom ut 1883 och gavs sedan ut i ett stort antal upplagor under de följande 30-40 åren.
Lenin om kvinnans frigörelse. En samling Lenin-texter om kvinnofrågan. Inledning av Krupskaja (Lenins hustru) + utdrag ur Clara Zetkins "Minnen av Lenin".
Clara Zetkin, av A Hagström.
Samtal med Lenin om kvinnofrågan. (Utdrag ur Clara Zetkin, "Minnen av Lenin".)
Riktlinjer för den kommunistiska kvinnorörelsen (Clara Zetkins teser till Kommunistiska internationalens andra kongress 1920).
Företal till ryska upplagan av "Riktlinjer för internationell kommunistik kvinnorörlse", av Clara Zetkin. Ur tidskriften "Kommunistiska Internationalen" (nr 5 1921).
Den internationella kommunistiska kvinnodagen, av Clara Zetkin. Denna artikel skrev Zetkin inför den internationella kvinnodagen 8 mars 1922.
Kommunismen och familjen, av Alexandra Kollontaj. Ur FI 5/75.
Kvinnans kamp för frigörelse. Av A Kollontaj
Kvinnan och familjen. Av A Kollontaj.
Kvinnans kamp för politiska rättigheter. Av A Kollontaj.
Kvinnans ställning i den ekonomiska samhällsutvecklingen, av A Kollontaj. En klassisk föreläsningsserie som Kollontaj höll vid Svedlov-universitetet under april-juni 1921.
En sexuellt emanciperad kommunistisk kvinnas memoarer, av Alexandra Kollontaj. Hennes självbiografi.
8 mars och kampen för socialismen. En artikel av Anders Hagström om bakgrunden till firandet av kvinnodagen 8 mars.
Kvinnoförtrycket en produkt av klassamhället, av Eva Wångersjö. Artikel om kvinnofrågan ur "r-arnas" teoretiska tidskrift Klasskampen (1972).
Kvinnofrågan - en klassfråga. Broschyr från Revolutionära marxisters Förbund, RMF (troligen 1973).
Kvinnor, kamrater... Kvinnans roll i arbetarrörelsen uppbygge till slutet av 1930-talet, av Eva Schmitz.
Andra internationalen och den tidiga kvinnorörelsen. Ur Fjärde Internationalen 1/78.
Marx och Engels om kvinnornas frigörelse, av Hal Draper. Den amerikanske marxisten Hal Draper är en av 1900-talets främsta Marx-kännare, bl a känd för sitt monumentala verk "Karl Marx’s Theory of Revolution" omfattande 4 volymer.
Familjen under senkapitalismen, av Katarina Katz. En väl genomarbetad artikel om familjen i det moderna samhället.
Tidskriften Kommunist om kvinnofrågan. Två artiklar från 1974 om kvinnofrågan: "Den proletära kvinnorörelsens historia" och ett debattinlägg som diskuterar inriktning av kvinnoarbetet.
Patriarkatet och kapitalismen. Om kvinnoförtryckets utveckling genom historien, hur det kan bekämpas m m, allt utifrån en marxistisk grundsyn.
Kvinnan under Islam, av Yasmina Nawal.
Prostitution: Marxism versus moralism, av Helen Ward. En annorlunda och kontroversiell syn på prostitution.
Kollontaj och kvinnoförtryckets historia, av Jacqueline Heinen.
Den nya kvinnorörelsen, av Juliet Mitchell. Klassisk bok om "nya kvinnorörelsen" från 1972.
Recension av Juliet Mitchells "Den nya kvinnorörelsen", av Margot Bengtsson. Från tidskriften Zenit.
Kvinnorörelsens strategi – Grupp 8 vs Arbetets kvinnor. Denna debatt om kvinnorörelsens inriktning hölls 1974. Den har fortfarande relevans.
Kvinnofrågor, kvinnomedvetande och klass – en analys av kärnkraftsfrågan, av Abby Peterson. Artikel från 1981 som analyserar folkomröstningen om kärnkraft utifrån begreppet kvinnomedvetande.
Hemmafrun och hennes arbete under kapitalismen, av Wally Secombe.
Zenit om kvinnorörelsen i Sverige, Margot Bengtson m fl. Artikelsamling (från 1973 till 1980).
Tidskriften Fjärde internationalen om kvinnofrågan. Artiklar publicerade under åren 1977-93. Behandlar många aspekter av kvinnofrågan.
Internationella kvinnodagens socialistiska ursprung, av Cintia Frencia och Daniel Gaido. Artikel ur Jacobin, 8 mars 2017.
Vad hindrar arabiska kvinnor från att uppnå jämlikhet?, av Lina Abirafeh. Artikel från ESSF om kvinnofrågan i Mellanöstern. Författaren är chef för Institutet för kvinnostudier i arabvärlden i Libanon.
Debatt om kvinnoförtryck i förorterna - artikelsamling. I Aftonbladet och Expressen varnade 2 invandrarkvinnor i maj 2015 för att reaktionära krafter fått ökat inflytande i vissa förorter och menade att man måste ta itu med detta, vilket ledde till en häftig debatt.
Vänsterpress om kvinnofrågan i mars 2015. Inför 8 mars 2015.
Internationella kvinnodagen (8 mars) i vänsterpress 2018. Artiklar från svensk vänsterpress.
Marxism, identitetspolitik och queerteori. Samling artiklar ur svensk vänsterpress, vår-sommar 2021. Flera av artiklarna handlar om debatten kring Kajsa "Ekis" Ekmans bok Om könets existens.
Spanska inbördeskriget Antal artiklar: 0
Den spanska revolutionen och kontrarevolutionen på 30-talet var en ytterligt viktig period för revolutionärer. Nederlaget för den republikanska sidan och Franco-fascisternas maktövertagande behöver än idag diskuteras av revolutionära marxister, för att dra lärdomar för framtiden. Här publicerar vi material i denna fråga.
Spanska inbördeskriget 1936-1939, av Vincent Scheltiens. Recension av Antony Beevors "Spanska inbördeskriget" och en mer allmän diskussion om historieskrivningen när det gäller Spanien.
Bokrecensioner/Spanien Antal artiklar: 5
Kina Antal artiklar: 0
Material om utvecklingen i Kina (ytterligare material under menyalternativ till vänster).
Den tredje kinesiska revolutionen, av Ernest Mandel. Längre artikel från 1950, dvs skriven kort efter kinesiska revolutionens seger (1949).
Debatt i MLK om Kinas utrikespolitik.
Kina inifrån, av Sven och Cecilia Lindqvist. Författarna gjorde 1963 en reportageresa i Kina. Det var kort efter det s k Stora språnget som medförde en svår kris på landsbygden.
Kamrat med 700 miljoner, av Sture Källberg. "Kamrat..." är författarens debutbok. Den skrevs och publicerades 1964, dvs innan den "stora kulturrevolutionen" i Kina. Författaren ger en personligt färgad beskrivning av Kina ett par år innan kulturevolutionen bröt ut. Läsaren får bl a en intressant inblick i den sino-sovjetiska konfliktens bakgrund och utveckling.
Maoismen - dess ursprung och idé, av Isaac Deutscher. Artikel från 1964.
Nixons Kina-politik: En ny kontrarevolutionär taktik i Asien. Artikel från början av 1972 som analyserar USAs politik med användning av "Pentagonpappren".
Kinas utrikespolitik, av Peter Cardoff. Om den kinesiska utrikespolitikens mål och medel. Broschyren författad 1974. Svensk utgåva publicerad 1975.
Debatt om den kinesiska utrikespolitiken. Ur tidskriften Zenit 1976-77.
Intervju med Nguyen Khac Vien om konflikten mellan Vietnam och Kambodja/Kina. Intervjun är från november 1978, dvs innan den den vietnamesiska ockupationen av Kambodja och Kinas anfall på Vietnam.
Rötterna till konflikten mellan Kina och Vietnam, av Martin Fahlgren. Ur FI 6/82.
Kina, vänstern, Vietnam & utrikespolitiken, av Stig Eriksson/M Fahlgren.
De socialistiska krigen. En antologi om konflikten i Sydostasien 1979.
Konflikten mellan Kampuchea/Kina och Vietnam. Artiklar ur tidskriften Kommentar 1977-81.
Proletären och konflikten mellan Kina/Kampuchea och Vietnam. Artiklar ur "r-arnas" veckotidning under första halvåret 1979.
Vietnams ömtåliga grannskap med Kina, av Freddy de Pauw. Om de spända relationerna mellan Kina och Vietnam. Artikel från Uitpers.be, juni 2018.
Marxism eller idealism. "r-arna" (nuvarande KP) var från början maoister, men blev under 70-talet alltmer kritiska mot Kina. Detta kulminerade i början av 1979 då man publicerade en omfattande kritik av Kina.
Bangladesh Ceylon – Gnistor som kan sätta Indien i brand.. Skrift om upproren i Östpakistan (Bangladesh) och Ceylon (Sri Lanka) 1971. Kompletterad med ytterligare texter.
Kinesiska kommunistpartiet och inrikespolitiken, av Trygve Lötveit. Det kinesiska kommunistpartiets historia i korthet, fram till slutskedet av kulturrevolutionen 1972.
Kina – klasskampen går vidare, av Börjesson/Svensson. En historik över den kinesiska revolutionen fram till mitten av 1970-talet. Boken företräder en anti-stalinistisk maoism.
Kina under Mao, av Eric Hobsbawm. Känd bristtisk historiker (som var medlem i brittiska kommunistpartiet) om utvecklingen i Kina från kommunisternas maktövertagande fram till Maos död.
Stalin, Mao and Korea, av Isaac Deutscher. Artikel från augusti 1950. Om koreakriget (bröt ut i slutet av juni) och om perspektiven för den kinesiska revolutionen (som segrade hösten 1949).
Hur bli en bra kommunist, av Liu Shao-chi. Skrift som attackerades häftigt under den kinesiska kulturrevolutionen.
Två revolutioner, av Perry Anderson. Hur ska man förklara de motsatta resultat som kommunismen lett till i Ryssland och Kina efter 1989? I denna artikel diskuterar Anderson detta.
Maos högra hand, av Perry Anderson. Om en ny (2024) biografi om Zhou Enlai som ger en fördjupad och mer komplex bild av denne viktiga kinesiska kommunistledare.
Om Kina, av Anders Hagström. Den kinesiska revolutionens historia från det kinesiska kommunistpartiets bildande (på 1920-talet) till händelserna efter Maos död.
Revolutionärerna i Kinas städer, av Gregor Benton. Den kinesiska trotskismens historia. Författaren är en av de främsta experterna på det moderna Kinas historia.
Kommunismens fem ansikten, av Gilles Martinet. Analyserar och jämför olika "socialistiska stater" och system: Sovjet, Jugoslavien, Kina, Tjeckoslovakien och Kuba.
Kinesiska revolutionen 70 år – artikelsamling. Fyra artiklar som utifrån olika politiska perspektiv och utgångspunkter försöker göra ett bokslut över den kinesiska revolutionen.
Var Mao verkligen ett monster? (utdrag), av Gregor Benton och Lin Chun (red). Uppdaterad version av "det akademiska svaret" på Chang-Hallidays Mao-biografi. Nu ingår redaktörernas introduktion och 7 av recensionerna från bokens engelska upplaga.
Kinas kommunistiska parti fyller 100 år, av Peter Wong. Artikelförfattaren fäster uppmärksamheten på några viktiga händelser i partiets historia.
Dokument: Den tredje kinesiska revolutionen. Resolution antagen av Fjärde Internationalens Internationella Exekutivkommitté i maj 1952 (om den kinesiska revolutionens seger).
Dokument: Rapport till Kinas Kommunistiska Partis nionde nationalkongress (april 1969), av Lin Biao. 1969 utsågs Lin Biao officiellt till Maos efterträdare. Drygt två år senare dog han och hans familj i en flygkrasch i Yttre Mongoliet när de försökte fly Kina.
Dokument: Ordförande Maos teori om de tre världarna är ett viktigt bidrag till marxismen-leninismen. Viktig artikel från november 1977 som lägger ut texten om "trevärldarteorin" som låg till grund för Kinas utrikespolitik i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.
Dokument (på engelska): Resolution on CPC history (1949-81). Resolution som antogs vid Kinesiska kommunistpartiets elfte centralkommittés sjätte plenarmöte, 27 juni 1981.
Bokrecensioner/Kina Antal artiklar: 4
Socialdemokratin Antal artiklar: 0
Texter om det svenska socialdemokratiska partiet.
Dokument: Metallkonflikten 1945. Kommunisternas uppträdande och ansvar... Skrift om 1945 års metallstrejk från den socialdemokratiskt dominerade styrelsen i Metallindustriarbetarförbundet. Skriften är som man kan förvänta sig skarpt kritisk mot kommunisterna.
Hjalmar Branting, av Zäta Höglund. Om den socialdemokratiske partiledaren och förste socialdemokratiske statsministern. Skriften från 1949.
Tidskriften Fjärde internationalen om socialdemokratin. Debatt mellan Kenth-Åke Andersson, Tom Gustafsson, Håkan Blomqvist, Kjell Östberg m fl.
Om socialdemokratin. Artikel av Otto Mannheimer ur Mullvaden i maj 1972. Diskuterar socialdemokratins grundläggande natur, vad den är och vad den INTE är.
SSU – socialdemokratins rekrytskola? av Gunnar Olofsson. Om det socialdemokratiska ungdomsförbundets betydelse och roll i den svenska socialdemokratin (artikeln från 1972).
Liberalerna och arbetarrörelsen, av Kjell Östberg. Om relationerna mellan socialdemokratin och liberalerna i början av 1900-talet.
Byråkrati och reformism, av Kjell Östberg. En studie av svensk socialdemokratis politiska och sociala integrering fram till första världskriget.
Den svenska arbetarklassen och reformismens genombrott inom SAP före 1914, av Seppo Hentilä. Doktorsavhandling om den svenska socialdemokratins framväxt och politiska/ideologiska utveckling.
Den svenska arbetarrörelsen och första världskriget, av Anders Hagström. Efter världskrigets utbrott hamnade den svenska socialdemokratin, liksom i andra länder, i kris och splittrades till slut våren 1917.
Vad ansåg socialdemokratin och borgarna om kampen mellan vänsteroppositionen och stalinisterna? Artikel av C Franzén och P-O Mattson. Baseras främst på artiklar från dagstidningen SocialDemokraten.
Arbetarrörelsens efterkrigsprogram. De 27 punkterna med motivering. Detta berömda handlingsprogram färdigställdes 1944 för att träda i kraft när kriget var slut. Det stöddes av hela arbetarrörelsen, dvs även det svenska kommunistpartiet.
Om Efterkrigsprogrammet: Skördetiden som försvann. Tidskriften Kommunist beskriver hur detta berömda radikala socialdemokratiska handlingsprogram från 1944 kom till, hur det emottogs inom arbetarrörelsen och vad som blev av det hela.
Aspekter på Socialistinternationalen, av Bernt Kennerström. Handlar bl a om socialdemokratins hållning till befrielserörelser i "underutvecklade länder".
Vad är socialdemokratin?, av Kjell Östberg. Om dagens socialdemokrati och den utveckling som lett dit.
Om svensk socialdemokrati – artiklar från tidningen Fjärde internationalen, av Kjell Östberg. Författaren är en av Sveriges främsta experter på den svenska socialdemokratin.
Politik och organisation. Staten och arbetarklassens organisationer, av Sune Sunesson. Avhandling som främst behandlar den svenska socialdemokratin och fackföreningsrörelsen.
Orsaker till reformismens genombrott i svensk socialdemokrati, av Seppo Hentilä. Med kommentar från Bernt Schiller.
Socialdemokratins uppgång och fall, av Per-Åke Westerlund. Om socialdemokratins utveckling med utgångspunkt i två biografier om Olof Palme.
Socialdemokratin och arbetarklassen. Om reformismens grundvalar, av Johansson, Nilsson, Olofsson. Artikel från tidskriften Zenit (från 1975) om socialdemokratins historiskt sett starka och långvariga inflytande i arbetarklassen och dess orsaker.
Löntagarfonder - rörelse kontra politik, av Per-Erik Wentus och Roy Karlsson. En tillbakablick på striden om löntagarfonder i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Författarna är kritiska mot det sätt på vilket "vänstern" förhöll sig till det hela.
Löntagarfonder och arbetarklassen, av Peter Dencik. I mitten av 1970-talet fördes en livlig debatt om "löntagarfonder". Förslaget fick starkt stöd inom den fackliga byråkratin och inom delar av socialdemokratin, men möttes av skepsis i övriga vänstern.
Löntagarfonderna – halshuggning av kapitalismens skugga?, av C H Hermansson. Vänsterpartiets (VpK:s) f d ordförande om löntagarfonder (från 1975).
Socialdemokratin idag, av Cles Fredelius och Birger Karlsson. Artikel från 1976. Behandlar bl a den vid den tidpunkten viktiga frågan om löntagarfonder.
Debatt om löntagarfonder i tidskriften Fjärde Internationalen. Artiklar från 1976-79.
Det socialdemokratiska försöket. Arbetarkontroll och företagsdemokrati i svensk arbetarrörelse, av Claes Fredelius. Om den svenska arbetarrörelsen 1870-1975. I synnerhet diskuteras den svenska socialdemokratins strategi och taktik, som länge var framgångsrik, med långvarigt regeringsinnehav.
Sverige före och efter socialdemokratin: en första översikt av Therborn m fl. Om den svenska socialdemokratins betydelse för den svenska samhällsutvecklingen. Artikeln som baseras på en rapport från ett forskningsprojekt behandlar perioden fram till mitten av 1970-talet.
Svensk socialdemokrati efter kalla kriget: en rörelse som stillnat?, av Kjell Östberg. Denna artikel ingick i Tidsignal nr 10.
Arbetarrörelsens kris. Mellan reformism och marknadsliberalism, av Ingemar E L Göransson. Socialdemokratins anpassning till nyliberala idéer har bl a undergrävt välfärdsstaten, vilket kraftigt bidragit till arbetarrörelsens nedgång. Vad beror denna utveckling på och hur kan man vända den?
De socialdemokratiska programrevisionerna, av C H Hermansson. Hermansson tittar närmare på vad som hänt med viktiga socialistiska begrepp och målsättningar i det socialdemokratiska partiprogrammet under åren 1920-75 och vad de haft för betydelse.
Om filmen "Palme". Att Olof Palme var och förblir en kontroversiell person visas av reaktionerna på den dokumentärfilm om honom som kom 2012. Detta är en samling artiklar som diskuterar filmen.
Vänsterpress om Partiledaren som klev in i kylan. Synpunkter på Daniel Suhonens omtalade bok om Håkan Juholts uppgång och fall.
SD skriver socialdemokratins historia. SD har släppt en "dokumentärfilm" som gör gällande att socialdemokraterna i själva verket var en slags föregångare som inspirerade nazismen. Att detta är minst sagt kontroversiellt är uppenbart.
Recensioner, böcker och filmer Antal artiklar: 1
Om Lenin Antal artiklar: 0
Böcker om Lenins teorier och arbete.
Lenins leninism, av Marcel Liebman. Kanske den bästa Lenin-biografi som skrivits. Nu fullständigt översatt. Till denna utgåva har vi också redigerat om notförteckningen och ändrat textfont.
Lenin och det revolutionära partiet, av Paul Le Blanc. Denna bok tillhör det absolut bästa som skrivits om Lenin och hans partiuppfattning.
Lenins sista strid, av M Lewin.
Lenins tankevärld, av Georg Lukács. En riktig klassiker. Första upplagan 1924. Nyutgåva 1967.
Lenins partiuppfattning: Från grupper till parti, 1895-1912. Denna läsvärda bok har sitt ursprung i den italienska vänsterorganisationen Avanguardia Operaia och den översattes och publicerades på svenska av Förbundet Kommunist.
Den unge Lenin, av Leo Trotskij. Den första delen av den Lenin-biografi som Trotskij avsåg att skriva (men som aldrig fullbordades).
Lenin, av Nadezjda Krupskaja. Lenins hustru minns.
Lenins Ungdom, av Isaac Deutscher.
Minnen av Lenin, av Clara Zetkin. Bok från 1925 där Zetkin berättar om sina möten med Lenin. Behandlar bl a kvinnofrågan och upproret i Tyskland 1920.
Efter Lenins död, av Max Eastman. Broschyr från 1925 där Eastman går igenom inledningen av Stalinfraktionens kampanj mot Trotskij i bolsjevikpartiet, strax före och efter Lenins död.
Lenin – en biografi, av David Shub. Den första större Lenin-biografin översatt till svenska (utgiven 1949). Författaren är mensjevik och kritisk till Lenin och ryska revolutionen.
David Shubs ”Lenin – en biografi”, av Max Shachtman. Kritisk recension av Lenin-biografin, vars författare David Shub är mensjevik.
Debatt om Shubs Leninbiografi. Shub svarar på Shachtmans kritiska recension av hans biografi, (se ovan) och Shachtman genmäler.
Lenin, av Louis Fischer. Denna läsvärda Lenin-biografi (från 1964) är den mest utförliga som finns på svenska.
Lenins tänkande, av Henri Lefebvre. Med en längre introduktion om Lefebvres politiska liv och verk.
Vad Lenin verkligen sagt, av E Fischer och Franz Marek. Bra introduktion till Lenins tänkande.
Ofullbordad leninism, av Paul Le Blanc. Debatt och polemik om Lenin och leninismens betydelse idag. Författaren menar att Lenin, när man väl frigjort honom från alla förvrängningar och missuppfattningar, fortfarande har mycket att ge
Lenin i Zürich, av Alexander Solzjenitsyn. Med tanke på att Solzjenitsyn var mycket kritisk till ryska revolutionen, så är givetvis detta porträtt av Lenin strax före revolutionen högst kontroversiellt.
Recensioner/Leninböcker Antal artiklar: 3
Böcker om Trotskij Antal artiklar: 0
Böcker om Trotskij
Trotskij som alternativ, av Ernest Mandel.
Den väpnade profeten. Första delen i Isaac Deutschers Trotskij-trilogi.
Den avväpnade profeten. Andra delen i Trotskij-trilogin.
Den förvisade profeten. Tredje delen i Trotskij-trilogin.
Världsrevolutionen i Hønefoss. En redogörelse för Leo Trotskijs vistelse i Norge, av Yngvar Ustvedt. Denna bok (översatt från norska) ger en god inblick i det politiska drama - med många politiska riktningar inblandade - som utspelade sig under Trotskijs 1,5 år i Norge.
Icke skyldig. Deweykommissionens slutrapport om anklagelserna mot Leo Trotskij under Moskvarättegångarna. Denna rapport antogs officiellt 21 september 1937 efter nära ett års arbete. Den publicerades i bokform i början av 1938 under titeln Not Guilty.
Mordet på Trotskij, av Julian Gorkin. 20 augusti 1940, lyckades en stalinistisk agent, spanjoren Ramón Mercader, att dödligt såra Leo Trotskij, som dog dagen därpå. Gorkin redogör utförligt för denna historia.
Mordet på Trotskij, av Isaac Don Levine. Denna bok om mordet på Trotskij kom ut på svenska 1963.
Leo Trotskij och det revolutionära partiets organisationsprinciper, av Feeley, Le Blanc och Twiss. Broschyr från 1982 som går igenom Trotskijs syn på hur ett revolutionärt parti borde organiseras. Skrevs i samband med krisen i den amerikanska organisationen SWP.
L. D. Trotskij, av Lars Svedgård. Denna korta, men läsvärda, svenska Trotskij-biografi kom ut 1966, ett par år innan intresset för Trotskij tog fart på allvar i vårt land.
Recensioner av Håkan Blomqvists bok Trotskij! Revolutionären mot Stalin. Nyutkommen bok som introducerar Trotskijs liv och verk.
Robert Service om Trotskij
Tyska historiker protesterar mot utgivning av Trotskij-biografi. Intervju med historikern Hermann Weber och uttalande av 14 tyska historiker om utgivningen av R Services Trotskij-biografi.
Ny biografi om Trotskij, av P-O Mattson. Om Robert Services "Trotsky: A Biography", utgiven 2009.
Om Robert Services Trotskij-biografi, av David North. Två kritiska artiklar/recensioner.
Recension av Robert Services Trotskij-biografi, av Bertrand M Patenaude. Mycket kritisk recension (från juni 2011) av Services biografi.
Det nya mordet på Trotskij, av Scott McElemee. Artikel som kommenterar Patenaudes mycket kritiska recension av Services biografi Trotsky - a biography ovan. I artikeln finns också uttalanden från både Patenaude och Service.
En otjänst mot Trotskij, av Peter Taaffe. Om Robert Services Trotskij-biografi.
Trotskij lever! av Paul Le Blanc. Recension av Robert Services Trotskij-biografi.
Till Leo Trotskijs försvar, av Hillel Ticktin. Recension av Services Trotskij-biografi från London Book Club, januari 2010.
(Fler recensioner finns också nedan.)
Pierre Broué om Trotskij
Pierre Broués Trotskijbiografi rätar ut frågetecken. En kommentar av Anders Hagström med anledning av en recension av Trotskij-biografin i Svenska Dagbladet.
Trotskij äntligen som människa – inte profet, av P-O Mattson. Recension av Pierre Broués Trotskij-biografi.
Trotskij mot Stalin, av Arne Johansson. Om Broués Trotskij-biografi.
Klasskamp i Sovjet, av Hans Norebrink. Recension av Broués Trotskij-biografi ur Flamman, med kommentar av Anders Hagström.
Recension av Pierre Broué: Trotskij, av Lore Goldner. En längre, kritisk recension av Broués Trotskij-biografi.
Om Pierre Broués ”Trotskij. En biografi”. Ernest Mandel recenserar Broués Trotskijbiografi. Från 1989.
Trotskij – En biografi. Recensioner, debatt, kompletterande material. Sammanställning av material som rör Broués Trotskijbiografi.
(Fler recensioner finns nedan.)
Dmitri Volkogonov om Trotskij.
Dmitri Volkogonov: från stalinism till antikommunism, av Felix Kreisel. Recension av den ryske historikern Volkogonovs biografier om Stalin, Trotskij och Lenin.
Dmitri Volkogonovs ”Lev Trotskij, Polititjeskij portret”. Den ryske marxisten Rogovin gör en kritisk recension av Volkogonovs Trotskij-biografi.
Recensioner, böcker om Trotskij Antal artiklar: 5
Latinamerika Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen Latinamerika. Enskilda länder i menyn till vänster.
Den latinamerikanska socialistiska revolutionen, av José Carlos Mariátegui. Utdrag ur text från 1929. Författaren, som av många betraktas som den främste marxisten i Latinamerika, diskuterar karaktären av den kommande revolutionen i Latinamerika.
Urfolksfrågan i Latinamerika, av José Carlos Mariátegui. Artikel från 1929 där den peruanske marxisten diskuterar urfolksbönderna och jordfrågan i Latinamerika.
Antiimperialistisk ståndpunkt, av J C Mariátegui. En av Mariáteguis mest kända texter (från 1929).
José Carlos Mariátegui - Latinamerikansk marxistisk pionjär, av Marc Becker. Peruanen Mariátegui analyserade grundligt den latinamerikanska verkligheten.
Latinamerika — feodalt eller kapitalistiskt?, av Luis Vitale. Denna artikel, från 1966, tog upp den viktiga frågan om de latinamerikanska samhällenas natur. Vitale menade att jordbruket var kapitalistiskt, inte feodalt, vilket ledde till en livlig diskussion.
Deklaration från den första OLAS-konferensen (1967). Konferensen fungerade som en samlingspunkt för den revolutionära vänstern i Latinamerika och slutdeklarationen slog fast en strategisk inriktning för den revolutionära rörelsen.
Den revolutionära vägen för Latinamerika, Röda Häften 13/14 1971. Diskussion om vänsterns strategi och taktik i Latinamerika i slutet av 60-talet, i synnerhet gerillataktiken.
Resolution om Latinamerika från Fjärde internationalens 9:e världskongress (1969)
Che Guevaras sju misstag, av Joseph Hansen. Kritisk analys (från 1969) av Ches misslyckade gerillaäventyr i Bolivia.
Argentina och Bolivia - ett bokslut. Av Hugo Blanco, Peter Camejo, Joseph Hansen m fl. 1969 antog Fjärde Internationalen en politik för gerillakrigföring i Latinamerika. Detta ledde till en hård debatt. Detta dokument är en skarp kritik mot denna inriktning.
Till leninismens försvar - Till Fjärde internationalens försvar. Här försöker E. Germain (= E. Mandel) att försvara majoritetslinjen i debatten ovan.
Gerillarörelser i Latinamerika, av James Petras. Om olika gerillarörelser i Latinamerika under 1960-talet och fram till början av 1970-talet.
Kapitalism och underutveckling i Latinamerika. Historiska studier över Chile och Brasilien, av André Gunder Frank. En "klassisk" bok om Latinamerika (från 1970).
Kapitalism och ”feodalism”(?) i Latinamerika, av Andre Gunder Frank. Om de latinamerikanska samhällenas sociala karaktär: vilken roll spelar feodalismen?
Vem är den omedelbara fienden?, av André Gunder Frank.
Kapitalistisk underutveckling eller socialistisk revolution, av André Gunder Frank. Om de ekonomiska förhållandena och klasstrukturen m m i Latinamerika och om en revolutionär strategi som tar sin utgångspunkt i detta.
Underutvecklingens utveckling, av André Gunder Frank. Om Latinamerikas ekonomi.
Klass, politik och Debray, André Gunder Frank. En kritisk betraktelse av gerillaförspråkaren Régis Debrays avsaknad av analys av Latinamerikas produktions- och klasstruktur, vilket (enl. Frank) leder till en felaktig strategi.
Latinamerika — den långa marschens vägar, av Emir Sader. Om Régis Debrays strategi för revolutionen i Latinamerika ("foco-teorin"). Denna hade mycket stort inflytande i den latinamerikanske vänstern kring 1970.
Neo-imperialismen i Latinamerika, av Anibal Quijano. Artikel från 1971.
Che Guevara – en revolutionär humanist, av Michael Löwy. En bok om Che Guevaras politiska tänkande.
Marxism och religion: befrielseteologins utmaning, av Michael Löwy. Ur FI 1/88.
Marxismen i Latinamerika, av Michael Löwy. Antologi med texter från 1909 fram till 2005. Boken är översatt till flera språk. Har kommit ut i flera upplagor i Latinamerika.
Folkfronten i Latinamerika. Utdrag ur Michael Löwys antologi Marxismen i Latinamerika från 1909 till våra dagar. Innehåller 3 texter.
Castrismen - Latinamerikas långa marsch, av Regis Debray. I denna uppsats (från 1965) formulerar Debray en gerillastrategi som de flesta vänstergerillorna i Latinamerika gjorde till sin från mitten av 1960-talet.
Den revolutionära strategins problem i Latinamerika. I denna artikel (skriven 1965) utvecklar den franske filosofen/journalisten Debray sin syn på gerillakrig ("foco-teorin"), baserad på den kubanska erfarenheten.
Revolution i revolutionen, av Regis Debray. Den franske journalistens berömda studie, som tillkom efter långa samtal med bl a Castro, är ett försök att generalisera erfarenheterna från gerillakampen på Kuba.
Samtal med Régis Debray (1967). Under 1960-talets andra hälft fungerade Debrays skrifter om "foco-teorin" som en mycket viktig inspirationskälla för den revolutionära, "guevaristiska", latinamerikanska vänstern.
Kritik av vapnen 1, av Régis Debray. I denna bok (från 1974) kritiserar Debray den gerillainriktning som han själv var en av de främsta förespråkarna av, bl genom boken "Revolution i revolutionen" från 1967.
Beroende och utveckling i Latinamerika, av Fernando Henrique Cardoso. I sin analys utgår den brasilianska ekonomen Cardoso från Lenins teori om imperialismen.
Vapenkapplöpning i Sydamerika eller?, av Georges Spriet. Brasilien och Venezuela upprustar och även andra länder i Sydamerika ökar sina militärutgifter. Vad håller på att ske? Artikeln från sommaren 2009.
Statskuppen 2009 i Honduras, av Toon Danhieux. Aktuell artikel (sept 2009).
Belägringen av Haiti, av Rachel Cohen och Alan Maas. Om behandlingen av flyktingar från det jordbävningsdrabbade Haiti.
Spanien och det spanska väldet i Latinamerika, av J H Parry. Den spanska kolonisationen av Amerika (La Conquista) inleddes då den italiensk-spanske upptäckaren Christoffer Columbus år 1492 nådde Amerika.
Att återuppbygga vänstern, av Marta Harnecker. Utdrag (med kritiska kommentarer) ur en bok där den välkända latinamerikanska marxisten utvecklar en strategi för vänstern, speciellt i Latinamerika.
Stieg Larsson, Millennium och revolutionen på Grenada, av Martin Fahlgren. Stieg Larsson engagerade sig i Grenadas öde. Han besökte själv ö-riket och skrev åtskilliga artiklar, som nu sammanställts och utgivits på nytt. Här belyser vi detta från olika vinklar.
CIA:s hemliga internationella krig mot vänstern, av Branko Marcetic. Artikel från Jacobin magazine, november 2020. Om "Operation Condor", ett samarbete mellan CIA och latinamerikanska militärdiktaturer för att förtrycka och mörda vänsteranhängare.
Nya högern i Latinamerika, ”campism” och vänstern får sluta vara så ”hipster”, av Federico Fuentes. Detta är ett samtal om läget i Sydamerika 2022 efter valet i Brasilien (där Bolsonaro besegrades), hotet från extremhögern, vänsterns framtidsutsikter m m.
Recensioner Antal artiklar: 2
Böcker/stalinismen Antal artiklar: 0
Böcker om stalinismen
Stalins förfalskarskola, av L Trotskij (om stalinismens förfalskning av ryska revolutionens historia).
Lenins kamp mot stalinismen. Texter av Lenin och Trotskij. Huvuddelen av denna bok består av en artikel av Trotskij som skisserar Lenins kamp mot stalinismen och den ökande byråkratiseringen av bolsjevikpartiet och den sovjetiska statsapparaten. Tillsammans med den finns dokument som stöder hans artikel. Dessutom finns ett antal andra dokument av Lenin och Trotskij, hela eller delar, för att runda av bilden av Lenins kamp under det sista året av sitt politiska liv.
Tredje internationalen efter Lenin, av L Trotskij. Trotskijs klassiska kritik av Kominterns stalinistiska politiska förfall under andra halvan av 20-talet.
Den förrådda revolutionen, av L Trotskij (analys av revolutionens byråkratisering/stalinisering.)
Den ofullbordade revolutionen 1917-1967, av I Deutscher.
Stalin. Deutschers klassiska Stalin-biografi.
Ryssland efter Stalin. Del 1 – Bokslut över en era, av Isaac Deutscher. I denna första del av boken, som kom ut 1953, försöker Deutscher göra ett bokslut över Stalin-epoken.
Krisen i den kommunistiska rörelsen, band 1, av Fernando Claudin.
Krisen i den kommunistiska rörelsen, band 2, av Fernando Claudin.
Stalin (del 1). Trotskijs ofullbordade Stalin-biografi (publicerad efter hans död).
Samtal med Stalin, av Milovan Djilas.
Vi trodde på kommunismen. Ett antal f d kommunistiska författare redgör för sina erfarenheter av och brytning med stalinismen.
Fånge hos Stalin och Hitler, av Margarete Buber-Neumann. Många tyska kommunister drabbades av 30-talets stalinistiska terror, även Margarete och hennes man, Heinz Neumann: Han avrättades, hon hamnade i Gulag, för att 1940 överlämnas till Gestapo...
Revolutionens barn, av Wolfgang Leonhard. Stalinismen sedd inifrån: Ung flykting i 30-talets Sovjet fostras till partifunktionär. Återvänder till det besegrade Tyskland; deltar i uppbygget av DDR fram tills han hoppar av till Jugoslavien.
Kremls klockor, av Arvo Tuominen. Denna del av den f.d. finske kommunistledarens minnen är den mest omtalade. Den handlar om åren 1933-38, då författaren var i Sovjetunionen.
Den dialektiska materialismen och vetenskapen, av Maurice Cornforth. Ledande ideolog i brittiska kommunistpartiet argumenterar för lysenkoismen (byggd på föredrag hållet 1949, utgiven på svenska 1955).
Jag valde friheten, av Viktor Kravtjenko. Denne "avhoppare" från Stalins Sovjet fick en omfattande publicitet, särskilt i Europa, bl a beroende de förtalsrättegångar han blev inblandad i.
Jag valde rättvisan, av Viktor Kravtjenko.
Det stalinistiska arvet. En antologi sammanställd av Tariq Ali med texter som förklarar och kritiserar stalinismen ur marxistisk synvinkel.
Stalin. En kritisk studie över bolsjevismen, av Boris Souvarine.
Röda Kapellet, av Leopold Trepper. Om den ryktbara anti-nazistiska spionage- och motståndsorganisationen berättad av dess främste ledare.
Sovjetmarxismen – en kritisk analys, av Herbert Marcuse. Det amerikanska originalet från 1958, men den svenska översättningen från 1984.
Slavarbete i Sovjet, av David J Dallin och Boris I Nicolaevsky. Den första mer seriösa och sakligt väl underbyggda skildringen av de sovjetiska arbetslagren på Stalins tid. Utgiven på svenska 1947.
Stalinfenomenets historia, av Jean Ellenstein. Författaren var historiker tillhörande det franska kommunistpartiet. Svenska översättningen gavs ut av Arbetarkultur 1977.
Resa i Sovjet. 1936 inbjöds André Gide till Sovjetunionen. När han kom hem skrev den blivande Nobelpristagaren "Resa i Sovjet" där han redogjorde för sina intryck. Boken blev en chock för okritiska Sovjetvänner.
Recension av Jean Ellensteins Stalinfenomenets historia, av Pierre Frank. En kritisk recension av Ellensteins bok.
Ohelig allians - Stalins pakt med Hitler, av Robin Blick. En kritisk recension av brittiske historikern Geoffrey Roberts bok Unholy Alliance: Stalin´s Pact with Hitler.
Recension av Fallet Lysenko — ideologi och vetenskap i Sovjetunionen, av Hillel Ticktin. Lysenko var en sovjetisk agronom som spelade en stor roll under Stalin-epoken. Han lyckades genomdriva sin egna ovetenskapliga ärftlighetsidéer som norm för det sovjetiska jordbruket.
Recensioner, texter om stalinismen Antal artiklar: 1
USA Antal artiklar: 0
Texter om USA. Fler ämnen i undermenyer till vänster.
Krig i Paterson, av John Reed. Författaren till klassikern "Tio dagar som skakade världen" rapporterar från en mycket hård strejk i USA 1913.
Det amerikanska folkets historia, av Leo Huberman. En "klassisk" historik utifrån en marxistisk grundsyn.
Ambassadör Davies krigsuppdrag, av Max Shachtman. Davies var USA-ambassadör i Moskva 1936-8. Efteråt skrev han "Mission to Moscow" (1941), där han försvarade den stalinistiska terrorn. Boken bildade senare även underlag till en film med samma namn.
Amerikansk stalinism och antistalinism, av James P Cannon. Artikel från 1947, då "kalla kriget" började ta form och då, särskilt i USA, det politiska klimatet hårdnade för socialistiska strömningar.
Lincoln och den andra amerikanska revolutionen, av Per Leander. Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln mördades för 150 år sedan (1865).
Clara Lemlich - ledare av “De 20 tusens uppror”. En berättelse ur USA:s klasskampshistoria, av John Andersson. Om en kvinnlig revolutionär som organiserade arbetare och stod i ledningen för strejker redan i början av 1900-talet och fortsatte på den vägen i resten av sitt liv.
Sidney Rittenberg – en amerikansk maoist, av Martin Fahlgren. Rittenberg deltog som aktivist i den kinesiska kulturrevolutionen och det ledde till att han hamnade i fängelse och släpptes på fri fot först efter Maos död.
Vietnamrörelsen i USA. Om den amerikanska vietnamrörelsen. Bl a en artikel ur tidskriften Kommentar.
Makteliten, av C W Mills. Klassisk studie av den amerikanska "makteliten". På engelska har den kommit ut i många upplagor, den senaste år 2000.
USA är ingen rättsstat. Artikel ur den svenskspråkiga finländska tidskriften Ny Tid.
Det sista vita valet? av Mike Davis. Artikel ur New Left Review som analyserar det amerikanska presidentvalet 2012 och det republikanska partiets högerutveckling.
”Bernie Sanders säger att Hillary Clinton själv måste göra sig förtjänt av hans anhängares röster", av Feliks Garcia. Artikel ur den brittiska tidningen "Independent", 26 april 2016.
Vad är den verkliga orsaken till bränderna i Kalifornien?, av Phil Hearse. Artikel om bakgrunden till bränderna i Kalifornien hösten 2018, och varför de blir allt vanligare. Tidigare publicerad i Internationalen.
USA – att bygga en ”Grön New Deal”, av Matt Huber. Om hur lärdomar från 30-talets "New Deal" kan appliceras på dagens tal om "Grön New Deal". Tidigare publicerad i Internationalen.
"Det finns anledning till optimism”. Intervju med Noam Chomsky, ur tidskriften Catalyst, våren 2019. Om yttersta högerns framväxt i världen, är det fascism? Håller det på att vända i USA?
Eliterna utkämpar ett brutalt klasskrig – hela tiden. Intervju med den amerikanske radikale socialisten Noam Chomsky i Jacobin, juni 2021.
Tack ska du ha, Bernie Sanders, av Ronan Burtenshaw. Artikel ur den radikala amerikanska tidskriften Jacobin magazine. Sanders' primärvalskampanj 2020 har betydelse långt utöver bara själva kampanjen, menar författaren.
Styrkan hos enhetsfrontsaktioner kontra anarkistiska anspråk. Utdrag ur förslag till politisk resolution 2020 för Socialist Action (USA). Menar att minoritetsaktioner missar och motverkar sitt syfte och att vägen framåt istället går via enade massaktioner.
USA: Det demokratiska partiet, hotet från fascismen och den socialistiska framtiden, av Paul Le Blanc. Artikel från den australiensiska vänsterwebbplatsen Links om utvecklingen i USA inför presidentvalet 2020.
Stormningen av Kapitolium, av David Sirota. Artikel ur Jacobin till ettårsdagen av stormningen av Kapitolium i Washington, 6 januari 2021.
Lärdomar från Svarta pantrarnas historia och kamp, av John Peterson. Black Panther Party, som verkade för afroamerikaners rättigheter, var som starkast kring 1970. Utsattes för hård repression och försvagades avsevärt under åren 1971-74, men upplöstes först 1982.
SVART HISTORIA: Slaveri – rekonstruktion – återförslavning. Introduktion till en bok av Peter Widén om rasismens långvariga historia i USA.
”En bro för mycket” – NATO efter muren, av Fred Kaplan.Redogör för hur NATO:s utvidgning österut gick till. Fyller igen flera kunskapsluckor och ger en mer nyanserad bild av vad som skett.
Iron Musk, av Marco D'Eramo. Under de senaste månaderna (2022) har värdet på kryptovalutor rasat. En av förespråkarna för dessa valutor är Teslas ägare Elon Musk. Artikel ur Sidecar.
Amerikansk försvagning?, av Marco D'Eramo. Artikel ur New Left Review. Med jämna mellanrum hävdas att USA-imperialismen är på nedgång. Stämmer det? Artikeln analyserar frågan. Publicerad i Arkiv. Tidskrift för samhällsananys nr 17, sommar 2024.
Olja och amerikansk geopolitik i Mellanöstern, av Madawi Al-Rasheed. Artikel ur Catalyst om de långvariga relationerna mellan Saudiarabien och USA, som givetvis har med olja att göra.
Ewout van den Berg recenserar boken Amiable with Big Teeth. En roman som ger en inträngande bild av livet i Harlem i New York och de förödande konsekvenser som stalinismen fick för afroamerikanernas frigörelsekamp.
Vänsterpress om Svart historia – Slaveri – rekonstruktion – återförslavning av Peter Widén. Recensioner, utdrag m m. Boken handlar om rasismens historiska rötter i USA.
Vänsterpress om Teamsters i USA – november 2021. Den amerikanska fackliga organisationen Teamsters har radikala traditioner, men har länge styrts av en korrumperad ledning. Nu verkar det som om Teamsters håller på att vakna till nytt liv.
Anti-imperialism innebär stöd till det ukrainska folkets kamp för nationell befrielse, av H Hawkins och F Fuentes. Om den amerikanska vänstern och det i september 2022 bildade Solidaritetsnätverket med Ukraina.
Nord Stream-explosionerna – Mycket talar mot Seymour Hersh, av Simon Pirani. Artikelförfattaren är en brittisk författare, historiker och energiforskare, som ofta medverkar i nyhetswebbplatsen openDemocracy och har skrivit flera viktiga böcker.
Silicon Valley Banks kollaps , av Branko Marcetic. Artikel ur Jacobin om bankkollapserna i USA. Även publicerad i Internationalen.
”Situationen i världen är ett nytt kallt krig”. Intervju med Gilbert Achcar i samband med publiceringen av hans nya bok, The New Cold War: The United States, Russia, and China from Kosovo to Ukraine.
Silicon Valley Bank och den finansiella oron, av Ramaa Vasudevan. Bankkollapserna i mars i år är ett tecken på djupare systemproblem i dagens finanskapitalism, menar denna artikel från den amerikanska tidskriften Catalyst.
Ras och klasspolitik, av Zine Magubane. Recension av boken Not So Black and White, som diskutera frågan om ras och klass, fr a i USA. Kritiserar identitetspolitiken som författaren menar är skadlig för vänstern.
Fulton County jagar Donald Trump, men låter samtidigt tusentals tyna bort i fängelse, av Rick Zickgraf. Artikel om åtalet mot den f.d. amerikanska presidenten, och hur det drabbar andra häktade i countyt. Tidigare publicerad i Internationalen.
Betalda pro-ryska influencers avslöjade i USA (artikelsamling). Nyligen avslöjades att Ryssland betalat amerikanska influencers stora summor för via sociala media påverka presidentvalet och sprida prorysk propaganda om kriget i Ukraina.
Trumps seger är en allvarlig varning, av Daniel Tanuro. Artikel ur International Viewpoint som kommenterar Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet 2024.
Ryssland och Ukraina inför Trumps makttillträde (artikelsamling). Artiklar ur Le Monde. Om bl a den ryska ekonomin och opinionen i Ukraina.
Vart går Trumps USA? (artikelsamling), Trump har under senaste veckorna uppträtt allt hotfullare mot länder som egentligen borde räknas som allierade.
Trump riskerar ett katastrofalt nederlag i Ukraina, av Robert Kagan. Amerikansk neo-konservativ historiker om Trumps Ukraina-politik.
Trump rivstartar sin nya presidentperiod (artikelsamling). Om Trump och hans kopplingar till till Big Tech-sektorn och den europeiska extremhögern m m. Vilka politiska och ekonomiska konsekvenser kommer det att få?
Bränderna i Los Angeles hade inte behövt bli så här illa, av Ben Burgis. Artikel ur Jacobin. Politiska beslut - från budgetbeslut, klimatpassivitet till privata monopol - har underblåst de förödande bränderna i Kalifornien.
Donald Trumps kapitalism (artikelsamling). Trump har några käpphästar: En kapitalism där demokrati egentligen bara ses som ett hinder för utvecklingen, artificiell intelligens och kryptovalutor.
Trump hotar omvärlden med strafftullar - Artikelsamling. Under valkampanjen sade Trump att han skulle "göra Amerika stort igen" med hjälp av tullar. Och nu har han tagit de första stegen in på den riskfyllda stigen.
Trump löper amok - Artikelsamling. Trump fortsätter att utfärda dekret som ska öka hans personliga makt, omstöpa det amerikanska samhället, stärka USA:s utrikespolitiska makt och "storhet", även geografiskt m m.
Trump fortsätter sin bärsärkagång, men det knakar i fogarna (artikelsamling). Trump fortsätter att försöka få diktatorisk makt i USA, samtidigt som han uppenbarligen känner sig bekväm i diktatorn Putins sällskap.
Att korsa en linje, av Timothy Snyder. Historikern Snyder befinner sig i Ukraina och diskuterar bl a utvecklingen i Trumps USA som han anser har stora likheter med den i Putins Ryssland.
Fred mellan nyfascister och krig mot förtryckta folk. Gilbert Achcar kommenterar samtalen mellan USA och Ryssland om "fred" i Ukraina, som hölls i Saudiarabien. Tidigare publicerad i Internationalen.
Om Trumps USA, kriget i Ukraina m m, av Slavoj Žižek. Två artiklar av den slovenske filosofen, sociologen, litteraturkritikern m m.
Ukrainasolidaritet under Trump-administrationen. Text från en amerikansk solidaritetsorganisation för Ukraina om uppgifterna under Trumps presidentskap.
Trump, Putin och fred i Ukraina?. Vill Putin egentligen ha fred i Ukraina? Och i så fall under vilka villkor?
Om axeln mellan Moskva och Washington, av Boris Kgarlitskij. Om Trumps närmande till Putin och nedmonteringen av den världsordning som funnits sedan länge. Tidigare publicerad i Internationalen.
”Amerika först” och den stora omvälvningen av de internationella relationerna, av Gilbert Achcar. Vad kommer Trumps utrikespolitik och ekonomiska politik ge för internationella effekter? Enligt Achcar är det atlantiska liberala systemet dött och världen i stor oordning.
Trumps ”Liberation Day”. Nu har Trump startat sitt länge utlovade tullkrig som ska göra USA stort igen. Fan tro't, sa Relling.
Trump vinglar hit och dit - artikelsamling. Trump kommer ständigt med nya utspel, många av dem verkar märkliga och inte särskilt förnuftiga. Men vad är det egentligen som Trump vill åstadkomma och hur?
Trump utlovade yttrandefrihet men gjorde motsatsen, av Branko Marcetic. Artikel ur Jacobin om Trumps omfattande angrepp på yttrandefrihet i USA.
”Slit-och-släng”, av JoAnn Wypijewski. USA:s migrationspolitik har blivit mycket brutalare under Trump, men är inget nytt. Denna artikel är en personlig betraktelse om detta, ur Sidecar.
Trump versus Europeiska unionen - artikelsamling. Trump & Co har visat sig vara mycket fientliga mot särskilt EU. Vad beror det på och vad vill man åstadkomma med detta?
Bok/filmrecensioner om USA Antal artiklar: 6
Europa Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i olika europeiska länder. Välj land i menyn till vänster.
Nedan finns mer övergripande artiklar som bl a behandlar Europa.
Europa och Amerika, av L Trotskij. Tal från 1926, där Trotskij analyserar USA:s framväxt som en ny världsdominant och Europas svagare ställning.
Majrörelsen 1968. Artikelsamling om upprorsåret 1968.
EEC och konkurrensen Europa-USA, av Ernest Mandel. Bok om EU:s föregångare (från 1969).
Rött Europa. Artiklar från 1970 som handlar om EEC - föregångare till dagens EU.
Mot Europas utsugare. Synpunkter från Socialistiskt Alternativ på den politik som socialister bör driva i EU-frågan.
Efter Maastricht. Ett kapitalistiskt Europas förenta stater?, av Keith Harvey. Artikel från 1994 som analyserar Maastrichtfördraget och dess konsekvenser för EU.
Arbetarmakt om EU. Två artiklar som diskuterar parollen "Europas förenade socialistiska stater" ur olika aspekter (bl a via polemik mot Socialistiska Partiet).
Ner med marknadens diktatur - i både EU och Sverige. För ett arbetarstyrt Europa. Arbetarmakt om EU-frågan. Skrift från 1994.
Den europeiska socialdemokratins utveckling. Artikel från 1973.
Utopi och verklighet. Den europeiska arbetarrörelsens sociala historia, av Wolfgang Abendroth.
Revolutionär strategi i Europa, av Ernest Mandel. En intervju från 1976.
Västeuropas kommunistpartier. Intervju med Perry Anderson från 1976, om eurokommunismen.
Diktaturernas kris. Portugal, Grekland, Spanien, av Nicos Poulantzas. I mitten av 1970-talet föll samtliga diktaturer i Sydeuropa. I samtliga skedde en folklig radikalisering, men f ö fanns stora olikheter.
Fascismen i Europa, av Lauri Karvonen. I denna bok (från 1990) försöker författaren ge en översiktlig bild av fascismen. Han betonar att fascismen främst bör ses som en POLITISK RÖRELSE (inte en ideologi).
Krigsindustrin i Europa går samman och privatiserar vapenexportkontrollen, av Ludo De Brabander, i Vrede (Gent).
Rena pengar, smutsiga krig - vapenindustrin och den nya upprustningen, av Ataulfo Riera. Om USAs och NATOs upprustning och roll i världspolitiken (från 2000).
Ekonomisk kris medan militärkomplexet lever kärnfriskt, av Ludo De Brabander. Vapenexporten ökar och militärutgifter sparas det inte på, trots den ekonomiska krisen.
En europeisk strategi för vänstern, av Michael Husson. Diskuterar grunderna för en socialistisk strategi för dagens Europa.
Åter till 1989 års revolutioner, av Catherine Samary. Tillbakablick till året då Berlinmuren föll och "realsocialismen" började bryta ihop i Östeuropa, en utveckling som kulminerade med Sovjetunionens upplösning 1991. Artikeln från 2010.
Om krisen i EU och motståndets dynamik, av Pierre Rousset. Artikel som analyserar krisen inom EU [2011], motståndet mot den i olika länder och hur det kan utvecklas.
I stormens centrum: skuldkrisen i den Europeiska unionen. Intervju med Eric Toussaint om den ekonomiska krisen i Europa 2011.
Våren möter vintern, av Mike Davis. Om den arabiska våren, proteströrelserna i Europa och USA och den globala ekonomiska krisen och eurokrisen.
Det politiska tillståndet inom unionen, av Susan Watkins. Artikel ur New Left Review, från november 2014, om den politiska och ekonomiska utvecklingen av EU under de senaste decennierna, och hur EU:s framtid ter sig.
Nästa flyktingkris, av Christian Parenti. Artikel om den nuvarande (2015) "flyktingkrisen" och vad världen kan förvänta sig av framtida flyktingströmmar orsakade av klimatförändringarna.
Vad bör göras med bankerna? Radikala förslag på radikala förändringar. Artikel av en grupp radikala ekonomer, med olika förslag på åtgärder för att komma tilrätta med bankkriser, sätta stopp för spekulation, etc.
Vilket Europa? - Efter OXI och Brexit, EU:s kris och vänstern, av Angela Klein. Artikel från 2016 om bakgrunden till EU:s kris och vilket Europa vänstern ska kämpa för.
Bygg kampen mot EU på europeisk nivå, av Catherine Samary. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.
Den globala kontrarevolutionens rötter, av Håkan Blomqvist. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.
Den hotade demokratin, av Kjell Östberg. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.
Nu är det dags att upplösa EU, av Cédrick Durand. Ur Tidsignal nr 14 (2016).
Den västeuropeiska extremhögern behöver en storstädning, av Dominique Minten. Om extremhögern i Europa.
Nya vänsterpartier i Europa. Recension av en viktig bok som handlar om försöken att bygga breda arbetarpartier.
Den europeiska vänsterns framtid, av Francine Mestrum. Den radikala högern går framåt i hela Europa. Men hur ligger det till med den radikala vänstern?
Gränstrakter, av Stathis Kouvelakis. Den s.k. "flyktingkrisen" 2015 fick EU:s institutioner att använda sina länder i periferin, fr a Grekland, för att stoppa "flyktingströmmarna". Samtidigt knäckte de den grekiska vänsterregeringen.
Härska med ekonomin, av Ronald Janssen. Artikel ur Jacobin magazine om centralbankernas och framförallt Europeiska centralbankens ökande makt och det hot detta utgör mot demokratin. Har tidigare publicerats i Internationalen.
EU och ”suveränitet”, av Richard Seymour. Istället för att tala om ett försvar av "nationens suveränitet" mot EU bör vänstern rikta in sig på demokratifrågor, menar Seymour i denna artikel. Tidigare publicerad i Internationalen.
Hur ”social” är egentligen Europeiska unionen?, av Francine Mestrum. Vilken social agenda har egentligen EU? Och vad har åstadkommits?
En europeisk socialdemokrati i kris, av Kjell Östberg. Artikeln är från 2016.
Väst hjälpte till att skapa de förhållanden som tvingar irakier, iranier och syrier att korsa Kanalen, av Patrick Cockburn. Artikel ur Counterpunch som kommenterar den förfärliga olyckan i Engelska kanalen då minst 31 migranter drunknade i ett försök att ta sig till Storbritannien.
Krigsdimma, av Wolfgang Streeck. Artikel ur Sidecar som resonerar om orsakerna till kriget i Ukraina och hur det påverkar EU, fr a att USA:s makt över Europa ökar.
”En bro för mycket” – NATO efter muren, av Fred Kaplan.Redogör för hur NATO:s utvidgning österut gick till. Fyller igen flera kunskapsluckor och ger en mer nyanserad bild av vad som skett.
Natos utvidgning i Östeuropa – så gick den till, av Gary Dagorn. Tittar närmare på den kontroversiella frågan om USA 1990 lovade Ryssland att inte utvidga Nato österut eller inte. I vilket fall påbörjades Nato-utvidgningen 1999, då Polen, Tjeckien och Ungern kom med.
Avtal eller inget avtal? Slutet på kalla kriget och USA:s erbjudande om att begränsa NATO, av J R I Shifrinson. Frågan om hur Nato-utvidgningen gick till är en stridsfråga bland statsvetare och historiker. Detta är ett viktigt bidrag till den debatten.
Trots kritiken fortsätter EU att förse sig med gas från Azerbajdzjan, av Simon Rico. Artikel ur franska Mediapart, om hur EU byter gasimport från Ryssland till import från Azerbajdzjan, också en korrumperad och krigförande diktatur.
Fantasier, av Wolfgang Streeck. Artikel ur Sidecar om den tyska förbundsdagspresidenten Schäubles utspel om att en trio länder skulle "arbeta för ett europeiskt enande" utanför EU. Och hur kriget i Ukraina har ökat USA:s makt i Europa.
Det är teknokrater i kostym, inte svartskjortor, som styr Europa, av David Broder. Extremhögern, som regeringarna i Ungern och Italien, är en en del av den europeiska nyliberalismen, inte ett alternativ till den, menar Broder.
Sömngångaraktiga eliter, av Marco D'Eramo. Går världens makthavare som sömngångare mot ett storkrig, precis som före Första världskriget? Artikel ur Sidecar.
Vad säger den europeiska vänstern om Ukrainakriget?, av Chris Maisano. Artikel som beskriver olika europeiska socialistiska organisationers inställning till Ukrainakriget, skriven inför diskussion om frågan i DSA (amerikansk socialistisk organisation).
Vad ska den nordiska vänstern göra i Nato?, av Jonas Sjöstedt. Invasionen av Ukraina har skakat om det politiska landskapet i hela Europa. Den f d V-ledaren har varit mycket engagerad i frågor som rör detta, t ex Nato-medlemskapet och vapenstöd till Ukraina.
Om NATO, av Wolfgang Streeck och Joshua Rahts. Artiklar ur Sidecar som behandlar NATO ur olika synvinklar, bl a dess ökade makt över EU-länderna och organisationens förberedelse av cyberkrigföring.
Spöket från Bukarest vilar över Natos toppmöte i Vilnius, av Sylvie Kaufmann. Vilka frågor står högst på dagordningen under det kommande Nato-mötet i juli 2023?
Inte en tum, om det inte är från Lissabon till Vladivostok, av Carl Mirra. Vad är sant/falskt om Natoutvidgningen, Rysslands relationer till Nato, Rysslands målsättning med kriget i Ukraina osv?
Rysslands krig i Ukraina och den europeiska vänstern, av Murray Smith. Vänstern i Europa är splittrad om Ukraina. Det finns 3 strömningar: den internationalistiska, den "campistiska" och den pacifistiska. Dessa finns även i Sverige.
Ofullkomlig enhet, av Lily Lynch. Artikel ur Sidecar, som kommenterar NATO-toppmötet i Vilnius i somras, och menar att mötet visar på oenigheter inom NATO.
NATO:s utvidgning till Asien är en utomordentligt dålig idé, av Branco Marcetic. Artikel ur Jacobin. NATO agerar för att utvidga sitt inflytande till Asien. En mycket dålig och riskabel idé menar artikelförfattaren.
Europeiska vänstern efter misslyckandet för Syriza och Podemos. Artikelsamling från 2023.
Europavalet - Mitten-högern på väg att samsas med yttersta högern, av David Broder. Om EU-valet i juni 2024, som medförde stora framgångar för högerextrema partier.
Hela Europas framtid avgörs i Ukraina, av Mats Parner. Om Putins Ryssland, presidentvalet i USA och kriget i Ukraina.
Extremhögern i Europa, artikelsamling. Högerextrema partier och strömningar har växt sig allt starkare i Europa under det senaste årtiondet.
Upprustning i Europa – hur?. Artikelsamling om varför och hur och vilka problem och konsekvenser som detta kan få.
Debatt om den europeiska försvarsfrågan, av Perechoda/Zeller. Hur ska socialister förhålla sig till den våg av upprustningar som nu sker i Europa? Detta diskuteras i denna artikelsamling.
Europa upprustar, men det råder inte samsyn. Artiklar om hur man ser på upprustningen i olika länder.
Trump versus Europeiska unionen - artikelsamling. Trump & Co har visat sig vara mycket fientliga mot särskilt EU. Vad beror det på och vad vill man åstadkomma med detta?
Svensk vänsterpress om EU-valet. Valet till Europaparlamentet närmar sig. I denna artikelsamling ingår texter från de flesta vänstertidningarna och vänsterpartierna.
Vänsterpress om EU-valet – del 2. Andra artikelsamlingen om det stundande EU-valet.
Vänsterpress om EU-valet – del 3. Sista artikelsamlingen innan EU-valet 2019, som avgjordes 26/5.
Vänsterpress om EU-valet – del 4. Valresultatet utifrån olika infallsvinklar.
Vänsterpress om EU och Brexit. Om EU och den djupa politiska krisen i Storbritannien.
Vänsterpress om EU-valet och Brexit – juni 2019. Artiklar från svensk och internationell vänsterpress.
Europas vänster på reträtt - artiklar ur Le Monde Diplomatique, januari 2022. Den europeiska vänstern befinner sig i svår kris. Här illustreras detta med artiklar som tittar närmare på Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland.
Recensioner, böcker om Europa Antal artiklar: 6
Recensioner/fascismen Antal artiklar: 1
Mellanöstern Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Mellanöstern. Välj ur menyalternativ till vänster för artiklar om specifika länder.
Den återuppblomstrande islamska fundamentalismen, av Salah Jaber. Ur FI 1/88.
Oljehungern drivkraften bakom konflikten i Mellanöstern, av Pol De Vos.
De härskande klasserna i arabvärlden på 1970-talet, av Mohammad Ja'far.
Palestina och Israel, en analys från vänster. 1969 skrev Staffan Beckman 2 böcker om Palestina-frågan. Detta är den första, som tecknar bakgrunden till den konflikt som fortfarande är aktuell.
Kampen i Mellanöstern, av Tony Cliff. Artikel från 1969.
Vilken framtid? Socialister debatterar Palestina/Israel. Flera inlägg och dokument (från 1983).
Amos Oz' hårddisk. Om den världsberömde israeliske författarens syn på konflikten mellan Israel och palestinierna.
Det arabisk-israeliska kriget, av Isaac Deutscher. Fram till sommaren 1967 ifrågasatte ytterst få Israel och dess politik, men nu började allt fler kritiska röster att höjas. Deutschers artikel är ett exempel på detta.
Irak, USA och oljan: "Peak-oil" och tillväxtens problem, av Stig Eriksson. Håller oljan på att ta slut? Artikeln analyserar mycket viktigt problem när det gäller energiförsörjningen.
Hotet från antisemitismen, av Staffan Beckman. Artikeln diskuterar ett problem som är av stor vikt för alla som upprörs av Israels politik gentemot palestinierna: Solidariteten med det palestinska folket får inte slå över till anti-semitism.
Barbariernas kamp – 11 september och den nya världsordningen, av Gilbert Achcar. Om USA, arabvärlden och den islamiska fundamentalismen.
Hurrarop för kriget och imperiet. Artikel från amerikanska "Socalist Worker" om mordet på Usama bin Ladin, reaktionerna i USA och "kriget mot terrorn".
Imperialismen och revolutionen i Mellanöstern, av Richard Seymour. Artikel från "Socialist Register" som analyserar händelserna i fr a Libyen och imperialismens strategi där.
Araberna och förintelsen – intervju om en ny bok. Intervju med Gilbert Achcar om antisemitismen i den arabiska världen.
Om imperiet och världen. Intervju med Tariq Ali från oktober 2011: Om Obama, arabiska revolutionen (Libyen, Syren) m m.
Imperialismen, den arabiska våren och krisen. Intervju med Tariq Ali från oktober 2011.
Tre resonemang om det politiska islam i Mellanöstern, av Farooq Sulehria. Artikel från 2011 som analyserar det politiska islam (fundamentalismen) i arabvärlden.
Hotet om ett nytt Gulfkrig, av Karel Koster. Artikel från 19 mars 2012.
Den arabiska våren: priset för stalinismen, av Marcus Halaby. Om utvecklingen av den s.k. arabiska våren under 2011-2012.
Demokratiska Janitsjarer?, av Cihan Tugal. Artikel från New Left Review sommaren 2012 om Turkiets roll under den arabiska våren 2011-2012 och överhuvudtaget inom arabvärlden.
Frihet att kritisera religionen är en av yttrandefrihetens prövostenar. Intervju med Gilbert Achcar från 2012 angående de våldsamma protesterna mot en muslimfientlig video som spridits på Internet.
”Hela regionen kokar”. Intervju från december 2012 där Gilbert Achcar diskuterar kring utvecklingen av "den arabiska våren".
Profeten och proletariatet, av Chris Harman. Artikel från 1994 som analyserar islamismen och diskuterar socialisters hållningssätt till den.
Elva teser om den uppvaknande islamistiska fundamentalismen, av Gilbert Achcar. Artikel från 1981 om den då nyligen återuppvaknande islamistiskt fundamentalistiska rörelsen. I högsta grad aktuell än idag.
”Folket vill”. Intervju från mars 2013 med Achcar om hans kommande bok om upproren i arabvärlden.
Kan folket få vad de vill? Intervju med Gilbert Achcar från augusti 2013 om den senaste utvecklingen i Egypten, Syrien och Libyen.
En total röra: Vad är en revolution?, av Tariq Ali. Om utvecklingen i Mellanöstern (från 4/9 2013).
Revolutionens låga brinner fortfarande. Intervju med G Achcar från januari 2014, där han diskuterar den senaste utvecklingen av den arabiska revolutionen.
Vad finns kvar av den arabiska våren? Artikel av G Achcar ur bilagan "L’Orient Littéraire" i den libanesiska tidningen L'Orient le Jour. Från februari 2014.
Andra akten för Al-Qaida: Varför kriget mot terrorn spårade ur, av Patrick Cockburn. Artikelserie om terrorismen i främst Mellanöstern.
Riskerna med interventioner. Hur ska det gå med Ukraina?, av Patrick Cockburn. Irak, Afghanistan, Syrien ... Katastrofer blir följden när USA och EU blandar sig i.
Hur Isis blev den ångvält det är idag, av Patrick Cockburn. Den kände Mellanöstern-korrespondenten analyserar Islamiska Statens spektakulära framgångar och dess orsaker under innevarande år, 2014. Artikeln är ett kapitel ur hans senaste bok.
Isis befäster sin ställning, av Patrick Cockburn. Artikel om orsakerna till Islamiska statens framgångar och motståndarnas oförmåga att stå emot. En beklämmande historia om USA:s fatala roll, utbredd korruption, religiös sekterism...
Islamiska statens framväxt, av Patrick Cockburn. Cockburn, som är specialist på Mellanöstern, (särskilt) Irak, har kommit ut med en bok om Islamiska Staten. Här resonerar han kring detta fenomen och hur många tidigare missbedömde IS/ISIS.
Ett omöjligt krig, av Patrick Cockburn. Isis kan inte besegras så länge det pågår ett inbördeskrig i Syrien anser Cockburn.
Oljepriset och IS raserar kurdernas drömmar om rikedom, av Patrick Cockburn. Om kurdernas problematiska situation, särskilt i Irak.
Islamiska statens historia, av Walead Farwana.Författaren tecknar IS/ISIS historia, vars rötter finns i Afghanistan och al-Qaida, men som växte fram i Irak efter den amerikanska invasionen 2003.
Uttalande från syriska, irakiska och libanesiska intellektuella mot det religiösa tyranniet. Uttalande om de senaste månadernas utveckling [2014] i Syrien och Irak, med ISIS' segrar fr a i Irak.
Från Tahrir till ISIS - vad händer med den arabiska revolutionen? Möte med Gilbert Achcar 1/9 2014 i Göteborg.
Isis och bakgrunden till nya kriget i Mellanöstern. Tariq Ali och Patrick Cockburn samtalar om framgångarna för Islamiska Staten och kriget i Mellanöstern.
ISIS och kontrarevolutionen: på väg mot en marxistisk analys, av Anne Alexander. Artikel från januari 2015 som analyserar ISIS' och den religiösa sekterismens framväxt i Irak och Syrien under de senaste 10-15 åren.
Kort historia om ISIS, av Adam Hanieh. Artikel om bakgrunden till ISIS' snabba tillväxt under de senaste åren.
Debatt: Kurderna och vänstern. I ett Öppet brev hävdar ett antal undertecknare att den revolutionära vänstern inte konsekvent stött PKK-PYD-YPG, som de menar är det mest progressiva inslaget i Mellanöstern idag.
Böcker om Islamiska Staten (IS). Här presenteras närmare 2 nyligen utkomna böcker om IS, med bl a förorden i svensk översättning.
Patrick Cockburn om IS/ISIS - Jihadisternas återkomst. Recensioner av Cockburns bok, som kom ut 2015.
Intervju med Alain Bertho: Det radikala upproret har islamiserats. Den s k Islamiska Statens spektakulära framgångar, de många terrordåden utförda islamister terrorister osv, vad är det som får unga människor ansluta sig till sådana rörelser/idéer?
Kurdisk PYD-ledare: Tiden har visat att vi hade rätt. Intervju med Salih Muslim Muhammed av Karlos Zurutuza.
ISIS-medlem avslöjar planer på att sprida Isis till andra länder efter nederlag i Irak och Syrien, av Patrick Cockburn. Isis-medlemmen säger att Isis är på väg att få ett nytt uppsving i Nordafrika, att Turkiet blundat när vapen transporterades över gränsen och att Isis fortfarande har stridande i Jarabulus.
Osanningar om revolutionen i Rojava, av Nick Fredman. Det råder olika åsikter om de syriska kurderna (PYD/YPG) och deras nybildade federation i norra Syrien. Denna artikel menar att mycket av den kritik som riktats mot denna revolution är felaktig.
De syriska kurdernas geopolitik och det militära samarbetet med USA, av Ercan Ayboga. Artikel som publicerades på ANF English 3 december -17, alltså innan Turkiets angrepp mot Afrîn. ANF är en nyhetsbyrå som blockeras av Turkiet pga påstådda förbindelser till PKK.
En hotad revolution, av Edward Hunt. Artikel från Jacobin magazine om Trumpregimens inställning till samarbetet med de syriska kurderna i Syriska demokratiska styrkorna, och hur det kan påverka de sociala omvandlingar som påbörjats i regionen Rojava i Syrien.
Förräderiet mot kurderna, av David Finkel. Huvudkraften i nedkämpandet av IS i Syrien har varit kurdiska styrkor. Men nu hotar USA att lämna dem i sticket, vilket öppnar dörren för Turkiet som vill krossa kurdernas självstyre.
Ingen ände i sikte för krisen i Mellanöstern. Intervju med Gilbert Achcar från Fair Observer, 18 april 2019 om utvecklingen i Mellanöstern. Tidigare publicerad i Internationalen.
Revolutionen vägrar dö i Mellanöstern och Nordafrika. Intervju med Gilbert Achcar från november 2019. Trots nederlag (Syrien, Egypten) uppstår hela tiden nya rörelser i regionen (Sudan, Irak, Libanon). Varför?
Den arabiska termidoren, av Anand Gopal. Artikel från Catalyst, sommaren 2020, som analyserar bakgrunden till och utvecklingen av "den arabiska våren", och pekar på betydelsen av en klassanalys för att förstå händelserna.
"Jemen i en skärseld". Intervju med Jemenkännaren Helen Lackner från Catalyst våren 2022. Ger en fyllig bakgrund till det fleråriga kriget i Jemen, som ledande västmedia inte ägnar särskilt stor uppmärksamhet.
Våldet i Palestina och Israel är det tragiska resultatet av ett brutalt förtryck, av Seraj Assi. Artikel från Jacobin om bakgrunden till Hamas' angrepp på Israel i oktober 2023.
Första kommentarer om Hamas oktobermotoffensiv, av Gilbert Achcar. Artikel där Achcar gör en första preliminär analys av situationen efter Hamas' offensiv.
För palestiniernas rätt till självbestämmande, för ett tillbakadragande av de imperialistiska trupperna från Mellanöstern.. Intervju med Gilbert Achcar om situationen på Gaza efter drygt 5 månaders krig, och hur vänstern ska kunna mobilisera mot folkmordet.
Skiljelinjen går mellan fundamentalister och fredsvänner, av Slavoj Zizek. Om Hamas-Israel-kriget i oktober 2023.
Revolt i Palestina, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar där Ali kommenterar händelserna i Mellanöstern.
Röster om kriget mellan Hamas och Israel. Artikelsamling som belyser kriget från olika vinklingar.
”Kriget i Gaza förvanskar minnet av Förintelsen”, av Joseph Confraveux och Mathieu Dejean. Intervju med den marxistiske historikern Enzo Traverso.
Israel, USA och kriget i Gaza, av Fintan O'Toole. Två artiklar som diskuterar kriget i Gaza från lite mer ovanliga, men viktiga infallsvinklar.
”Det råder ingen respekt för krigslagarna i vare sig Mariupol eller Gaza”, av Joseph Confavreux. Intervju med Daria Saburova. Handlar bl a om likheterna och skillnaderna mellan krigen i Ukraina och Gaza.
Ukraina, Gaza och Israel (artikelsamling). Handlar främst om de dilemman som kriget i Gaza har inneburit för Ukraina, men även för EU och USA.
Våldet mot palestinierna är avsiktligt, av Slavoj Žižek. Om Gaza-kriget.
Gaza: från paradis till spillror, av Jaclynn Ashly. Artikel ur Jacobin som ger en fyllig och personlig bakgrund till kriget mellan Israel och Hamas.
Irans missilattack mot Israel – vart är vi på väg?. Artikelsamling om den uppkomna instabila situationen i Mellanöstern efter iranska attacken på Israel.
Sjunde oktober i ett historiskt perspektiv, av Gilbert Achcar. Om kriget i Gaza som började 7 oktober 2023. Tidigare publicerad i Röda Rummet.
Ödeläggelsen av Palestina är ödeläggelsen av jorden, av Andreas Malm. Lång, genomgripande analys av Israels uppkomst och fördrivandet av palestinier, med fossilsamhällets uppkomst som grundläggande bakgrund.
Efter flodvågen: ett svar till Andreas Malm, av Matan Kaminer. En artikel som kritiserar den syn på Hamas som Malm uttrycker i ovanstående artikel.
Libanon och Israels skrämseltaktik, av Gilbert Achcar. Artikel som analyserar Israels politik visavi Libanon och Hizbollah. Den skrevs innan Israels terrorattack i Libanon 17 september 2024.
Strategiska tankar om de ökade israeliska hoten i Libanon, av G Achcar. Uppföljning av Achcars artikel ovan, med en analys av situationen efter Israels terrorangrepp mot Libanon.
Ett år efter 7 oktober. Intervju med Gilbert Achar på ettårsdagen av Hamas' terrorattack och svaret på den - Israels folkmord i Gaza och nu Libanon. Delar av intervjun tidigare publicerad i Internationalen.
Följderna av Nasrallahs död, av Tariq Ali. Ali kommenterar Hizbollah-ledaren Nasrallahs död den 27 september efter ett israeliskt flygangrepp.
Trump och Mellanöstern: vad väntar oss?, av Gilbert Achcar. Hur kommer utvecklingen i Mellanöstern att bli efter Trumps seger i det amerikanska presidentvalet? Achcar gör en första analys.
Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – september 2014. Artiklar från 10/9-18/9. De flesta texterna handlar om olika aspekter på IS, en mer allmänt om Mellanöstern.
Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – sept/okt 2014. Artiklarna är från 23/9 - 3/10.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av oktober 2014. Om den fortsatta kampen om Kobane, strider i Libanon och om situationen i Egypten.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av november 2014. Mest om Palestinafrågan, men även om kampen om Kobane och om religionens roll.
Vänsterpress om Mellanöstern – november/december 2014. Artiklar om Syrien (inklusive kampen om Kobane) och Palestina-Israel, Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – januari 2015. Artiklar om Syrien, Irak, Libyen, Afghanistan och mer allmänt om utvecklingen i Mellanöstern.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av januari 2015. De kurdiska styrkorna lyckades i slutet av denna månad driva ut Islamiska Staten ur Kobane. Kungen i Saudiarabien har dött, upproret i Jemen fortsätter m m.
Vänsterpress om Mellanöstern – februari 2015. Om Syrien, Irak, Jemen, Libyen m m.
Vänsterpress om Mellanöstern – mars 2015. Om Libyen, Syrien, Israel, Saudiarabien och Kurdistan.
Vänsterpress om Mellanöstern – april 2015. Om Turkiet, Palestinafrågan (och Gaza), Islamiska Staten och båtflyktingarnas svåra situation.
Vänsterpress om Jemen - april 2015.
Vänsterpress om Mellanöstern – maj 2015. Om Libanon, Gaza, Syrien, Libyen, Islamiska Staten och flyktingdöden i Medelhavet.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av juni 2015. Islamiska Staten avancerar i både Irak och Syrien. Viktiga val ska hållas i Turkiet, som tillsammans med bl a Saudiarabien ökat stödet till islamistiska Assad-motståndare i Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av juli 2015- Turkiet hotar invadera norra Syrien, kurder har framgångar i norra Syrien, Ship to Gaza m m.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av juli 2015. Den blodiga terrorattacken i den turkiska gränsstaden Suruç riskerar att ytterligare eskalera konflikten i Mellanöstern, nu med även Turkiet direkt indraget.
Vänsterpress om Mellanöstern – månadsskiftet juli-augusti 2015. Erdogan-regeringen har förklarat krig mot "terrorismen", vilket uppenbarligen inte betyder bara "Islamiska Staten", utan också (och faktiskt främst) kurder (PKK, PYD, HDP) i och utanför Turkiet.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av augusti 2015. Artiklar om Syrien, Turkiet, Irak, Libyen och Jemen och om kurdernas kamp mot den s k Islamiska Staten.
Vänsterpress om Mellanöstern – oktober 2015. Handlar främst om Rysslands militära ingripande i Mellanöstern (med bl a flygattacker) och de konsekvenser som detta kan få.
Vänsterpress om Mellanöstern – december 2015. Mest om Turkiet som spelar en allt reaktionärare roll i regionen.
Vänsterpress om Mellanöstern – januari 2016. Om Turkiet, Saudiarabien och Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – mitten av januari 2016. Artiklar om Turkiet, Saudiarabien och Jemen, samt Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av januari 2016. Mest om Syrien, men även om Turkiet och Egypten.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av februari 2016. Fredssamtalen om Syrien, Saudiarabiens krig i Jemen, samt Libyen är ämnen som tas upp denna artikelsamling.
Vänsterpress om Mellanöstern – mitten av februari 2016. Det händer mycket i Mellanöstern just nu. Det senaste är att USA och Ryssland kommit överens om inleda en vapenvila om en vecka(något som tyvärr inte vänsterpressen hunnit kommentera än).
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av februari 2016. Militära framgångar för Assad. Turkiet angriper kurder. Vapenvila i Syrien? USA-bombningar i Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – mars 2016. Artiklar om m Syrien, Turkiet, kurderna och Egypten.
Vänsterpress om terrordåden i Bryssel och Lahore i mars 2016.
Vänsterpress om Mellanöstern – april 2016. Vapenvilan i Syrien knakar i fogarna och förhandlingarna står och stampar. IS/Daesh har råkat ut för bakslag. Turkiet fortsätter att attackera kurder.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av augusti 2016. Om Turkiet, Syrien och Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av september 2016. Om Turkiet, Syrien och Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – mitten av september 2016. Om den bräckliga vapenvilan i Syrien och Turkiets ökade förtryck mot det kurderna och det prokurdiska vänsterpartiet HDP.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av oktober 2016. Om Syrien, Turkiet, Jemen, Palestina/Israel.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av oktober 2016. Om Turkiet, Syrien, Irak och Gaza.
Vänsterpress om Mellanöstern – december 2016.
Vänsterpress om Mellanöstern – februari 2017. Artiklar om Syrien och Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – mars 2017. Om Turkiet, Egypten och Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av mars 2017. Om klimatförändringarna i Mellanöstern, Trump, Turkiet och Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – början av april 2017. Syrien, Turkiet, Egypten och Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – april 2017. Mest om folkomröstningen i Turkiet, men även om Syrien och Egypten.
Vänsterpress om Mellanöstern – maj 2017. Om Turkiet, Iran och Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – juni 2017. Om terrordåden i Storbritannien och Afghanistan, samt om Egypten.
Vänsterpress om Mellanöstern – juni/juli 2017. Om Syrien, Turkiet, Qatar och Iran m m.
Vänsterpress om Mellanöstern – september 2017. Handlar mest om folkomröstningen i irakiska Kurdistan.
Vänsterpress om irakiska Kurdistan – november 2017. När den kurdiske presidenten Barzani nyligen utropade en egen stat i norra Irak så slutade snabbt det med ett stort bakslag och Barzani själv fick avgå.
Vänsterpress om Mellanöstern – november 2017. Om slavhandeln i Libyen, men även om Afghanistan, Iran, Libanon, Saudiarabien och Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – december 2017. Mest om slavhandeln i Libyen.
Vänsterpress om Mellanöstern – mitten av december 2017. Om Jemen, Syrien,kurderna i Irak och Syrien, Trumps Jerusalem-utspel och palestiniernas situation i Libanon.
Vänsterpress om Mellanöstern – januari 2018. Om palestinierna i Israel, den nya revolten i Tunisien och Turkiets hot att invadera norra Syrien.
Vänsterpress om Mellanöstern – slutet av januari 2018. Handlar om den attack på de kurdiska områdena i norra Syrien som Turkiets och dess allierade iscensatt.
Vänsterpress om Mellanöstern – februari 2018. Mest om den turkiska attacken mot kurderna i norra Syrien.
Vänsterpress om Turkiets angrepp mot kurderna i Syrien – oktober 2019. Efter att ha fått klartecken från Trump har turkiska krigmakten inlett en invasion av norra Syrien. I denna attack mot kurdiska områden deltar även delar av den s k Fria Syriska Armén.
Turkiets attack på kurderna I nordöstra Syrien – slutet av oktober 2019. Artikelsamling.
Turkiet och kurderna i Syrien – december 2019. Om kurderna i norra Syrien (Rojava) som står under attack av Turkiets armé.
Vänsterpress om arabvåren 10 år. För 10 år sedan gjorde massorna uppror i stora delar av Mellanöstern. Flera av övergick i blodiga inbördeskrig. Men i stort sett alla slutade i svåra nederlag. Dags att göra bokslut.
Vänsterpress om Israel-Palestina-konflikten – maj 2021. Efter 11 dagars krig slöts 20/5 en vapenvila, men de underliggande problemen är olösta och kommer nog så också förbli.
Konflikten Israel/Palestina (artikelsamling). Artiklar ur utländsk press som ger bakgrund till och kommenterar utvecklingen av konflikten Israel/Palestina efter Hamas' angrepp 7 oktober 2023.
Kriget mellan Hamas och Israel i mitten av oktober 2023 (artikelsamling). Inget tyder på att kriget ska ta slut inom kort. Istället förväntas en israelisk markoffensiv, som förmodligen kommer att bli en mycket blodig affär.
Dokument: Uttalande från Fjärde internationalens internationella sekretariat angående hotet om krig i Syrien och Iran. Från 1 mars 2012.
Den moderna terrorismens uppkomst. Recension och kortfattad resumé av en viktig bok av Mahmood Mamdani.
Alternativet till sionismens revenyer, av Simon Behrman. Recension av "Gabriel Piterberg. The Returns of Zionism: Myths, Politics and Scholarship in Israel", en viktig bok om sionismen och Palestina-konflikten.
Vägen till Bagdad. Presentation av boken "The Long Way to Bagdad. A History of U S Foreign Policy from the 70s to the Present" av Lloyd G. Gardner, som handlar om USA:s politik i Mellanöstern.
En enda stat i Palestina. Bokrecension av Ali Abunimah, "One Country: A Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse" som diskuterar hur konflikten kan lösas.
Folket vill: En radikal analys av upproren i arabvärlden, av Sam Dathi. En läsvärd recension av Gilbert Achars omskrivna bok "!The People Want: A Radical Exploration of the Arab Uprising", Recensenten är positiv till boken, men även kritisk på en del punkter.
Dokumentärfilmen “The Iron Wall“. Regi Muhammed Alatar. Recension, intervju med regissören m m om den omtalade palestinska filmen som handlar om rötterna till konflikten mellan Israel och palestinierna.
Kriget Israel – Libanon åter på film. Om filmen "Lebanon" - recension, intervju med regissör m m.
Recensioner/Mellanöstern Antal artiklar: 6
Palestina Antal artiklar: 0
Texter om Palestina-frågan.
Hur araberna drevs ut ur Palestina, av Jon Rothschild. Ur FI 3/73.
Vilken framtid? Socialister debatterar Palestina/Israel. Flera inlägg och dokument (från 1983).
Palestinafrågan efter kriget i Persiska viken, av John Andersson. Om situationen efter det första Irak-kriget (1991).
Palestinsk vardag under Israels ockupation, upprop mot ockupationen (2000).
Att slita sönder Gaza, av Eric Ruder. Om det israeliska angreppet på Gaza (januari 2009).
Kriget och naturgasen. Den israeliska invasionen och Gazas kustnära gasfält, av Michel Chossudovsky. Ekonomiska intressen bakom Israels anfall på Gaza.
Palestina och Israel, en analys från vänster. 1969 skrev Staffan Beckman 2 böcker om Palestina-frågan. Detta är den första, som tecknar bakgrunden till den konflikt som fortfarande är aktuell.
Palestina och USA-imperialismen. 1969 skrev Staffan Beckman 2 böcker om Palestina-frågan. Detta är den andra.
Amos Oz' hårddisk. Om den världsberömde israeliske författarens syn på konflikten mellan Israel och palestinierna.
Imperialismen och Palestina. Anförande av Staffan Beckman vid det anti-imperialistiska seminariet ”Våldets världsmakt” i Göteborg 2002.
Hotet från antisemitismen, av Staffan Beckman. Artikeln diskuterar ett problem som är av stor vikt för alla som upprörs av Israels politik gentemot palestinierna: Solidariteten med det palestinska folket får inte slå över till anti-semitism.
Israel har ockuperat Palestina i 40 år, av Lucas Cathrine. Artikel från sommaren 2009.
Palestina/Israel-konflikten: Vilken lösning?, ur Socialistiskt Alternativ. En mer övergripande och principiell diskussion om konflikten.
Israels propagandakrig – Skyll på stormuftin av Jerusalem, av Gilbert Achcar. Om Israel och Palestinafrågan.
Freak, av Staffan Beckman. Roman (från 2013) om kön (man/kvinna) och samhälle. Palestinafrågan går också som en röd tråd genom romanen.
Från Ukraina till Palestina: det skadliga förnekandet, av David Finkel. Artikel från International Viewpoint där författaren förklarar varför vänstern kan och måste stöda både ukrainarnas och palestiniernas kamp.
Vänsterpress om Israel-Palestina-konflikten – maj 2021. Efter 11 dagars krig slöts 20/5 en vapenvila, men de underliggande problemen är olösta och kommer nog så också förbli.
Våldet i Palestina och Israel är det tragiska resultatet av ett brutalt förtryck, av Seraj Assi. Artikel från Jacobin om bakgrunden till Hamas' angrepp på Israel i oktober 2023.
Första kommentarer om Hamas oktobermotoffensiv, av Gilbert Achcar. Artikel där Achcar gör en första preliminär analys av situationen efter Hamas' offensiv.
Skiljelinjen går mellan fundamentalister och fredsvänner, av Slavoj Zizek. Om Hamas-Israel-kriget i oktober 2023.
Revolt i Palestina, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar där Ali kommenterar händelserna i Mellanöstern.
Konflikten Israel/Palestina (artikelsamling). Artiklar ur utländsk press som ger bakgrund till och kommenterar utvecklingen av konflikten Israel/Palestina efter Hamas' angrepp oktober 2023.
Kriget mellan Hamas och Israel i mitten av oktober 2023 (artikelsamling). Inget tyder på att kriget ska ta slut inom kort. Istället förväntas en israelisk markoffensiv, som förmodligen kommer att bli en mycket blodig affär.
Röster om kriget mellan Hamas och Israel. Artikelsamling som belyser kriget från olika vinklingar.
”Kriget i Gaza förvanskar minnet av Förintelsen”, av Joseph Confraveux och Mathieu Dejean. Intervju med den marxistiske historikern Enzo Traverso.
Israel, USA och kriget i Gaza, av Fintan O'Toole. Två artiklar som diskuterar kriget i Gaza från lite mer ovanliga, men viktiga infallsvinklar.
”Det råder ingen respekt för krigslagarna i vare sig Mariupol eller Gaza”, av Joseph Confavreux. Intervju med Daria Saburova. Handlar bl a om likheterna och skillnaderna mellan krigen i Ukraina och Gaza.
Ukraina, Gaza och Israel (artikelsamling). Handlar främst om de dilemman som kriget i Gaza har inneburit för Ukraina, men även för EU och USA.
Palestina och Ukraina - Så för imperierna krig under tjugoförsta århundradet, av Simon Pirani. Såväl dessa krig som klimatförändringarna har sina rötter i kapitalismen som kräver ackumulation och ekonomisk expansion.
Våldet mot palestinierna är avsiktligt, av Slavoj Žižek. Om Gaza-kriget.
Solidaritet med Palestina och dubbla budskap, av Michael Pröbsting. Artikelförfattaren argumenterar för att regeringarna i Mellanöstern borde stödja palestinierna genom att bojkotta Israel.
För palestiniernas rätt till självbestämmande, för ett tillbakadragande av de imperialistiska trupperna från Mellanöstern.. Intervju med Gilbert Achcar om situationen på Gaza efter drygt 5 månaders krig, och hur vänstern ska kunna mobilisera mot folkmordet.
”Staten Palestina”: Mellan att lägga ner saken och fortsätta kampen, av Gilbert Achcar. Är en palestinsk stat en lösning på krisen i Mellanöstern? Achcar tvivlar.
Palestina, Ukraina och imperiernas kris + Ingen väg till fred i Ukraina med denna fantasivärld. Två viktiga artiklar av den brittiske marxistiske historikern och energiforskaren Simon Pirani.
Sjunde oktober i ett historiskt perspektiv, av Gilbert Achcar. Om kriget i Gaza som började 7 oktober 2023. Tidigare publicerad i Röda Rummet.
Ödeläggelsen av Palestina är ödeläggelsen av jorden, av Andreas Malm. Lång, genomgripande analys av Israels uppkomst och fördrivandet av palestinier, med fossilsamhällets uppkomst som grundläggande bakgrund.
Efter flodvågen: ett svar till Andreas Malm, av Matan Kaminer. En artikel som kritiserar den syn på Hamas som Malm uttrycker i ovanstående artikel.
Den palestinska vänsterns strategiska kris, av Martin Suchanek. Denna artikel är från Arbetarmakt som tillhör en riktning som kallar sig för Femte Internationalen.
Halsen och svärdet. Ur New Left Review. Tariq Ali intervjuar den amerikansk-palestinske historikern Rashid Khalid om palestiniernas historia från upproret mot britterna på 1930-talet till det pågående folkmordet mot dem.
Ett år efter 7 oktober. Intervju med Gilbert Achar på ettårsdagen av Hamas' terrorattack och svaret på den - Israels folkmord i Gaza och nu Libanon. Delar av intervjun tidigare publicerad i Internationalen.
Västbanken – ohämmad annektering väntar, av Nicolas Rouger. I kölvattnet på kriget i Gaza och Libanon tänker Israel annektera hela Västbanken.
Israel – från ord till handling, av Lode Vanosst. Om 3 böcker som analyserar och diskuterar Israel-Palestina-problemet.
Israels ockupationspolitik - från normalisering till livshotande. Kortfattad recension av "Neve Gordon, Israel's Occupation", en bok om Israel-Palestina-konflikten.
En enda stat i Palestina. Bokrecension av Ali Abunimah, "One Country: A Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse" som diskuterar hur konflikten kan lösas.
Alternativet till sionismens revenyer, av Simon Behrman. Recension av "Gabriel Piterberg. The Returns of Zionism: Myths, Politics and Scholarship in Israel", en viktig bok om sionismen och Palestina-konflikten.
Dokumentärfilmen “The Iron Wall“. Regi Muhammed Alatar. Recension, intervju med regissören m m om den omtalade palestinska filmen som handlar om rötterna till konflikten mellan Israel och palestinierna.
Recensioner, texter om Palestina Antal artiklar: 5
Israel Antal artiklar: 0
Texter om Israel.
Marxismen och judefrågan, av A Leon.
Israels 10:e födelsedag, av I Deutscher.
Om judefrågan, av K Marx.
Om den judiska frågan, av L Trotskij.
Ryska revolutionen och judefrågan, av I Deutscher.
"Den ojudiske juden" och "Vem är jude?", av I Deutscher. Två artiklar om den "judiska frågan" sett ur marxistisk synvinkel.
Israels andliga klimat, av Isaac Deutscher. Artikel från 1954, som bl a diskuterar kibbutzerna.
Vapenindustrin i Israel blomstrar, av Ludo De Brabander. Tidigare publicerad i Uitpers (Bryssel).
Vilken framtid? Socialister debatterar Palestina/Israel. Flera inlägg och dokument (från 1983).
Palestinsk vardag under Israels ockupation, upprop mot ockupationen (2000).
Att slita sönder Gaza, av Eric Ruder. Om det israeliska angreppet på Gaza (januari 2009).
Palestina och Israel, en analys från vänster. 1969 skrev Staffan Beckman 2 böcker om Palestina-frågan. Detta är den första, som tecknar bakgrunden till den konflikt som fortfarande är aktuell.
Kibbutzrörelsens ideologi, av Staffan Beckman. Artikel från 1971.
Sionismen som ideologi och politisk rörelse, av Staffan Beckman. Artikel från 1980.
Hotet från antisemitismen, av Staffan Beckman. Artikeln diskuterar ett problem som är av stor vikt för alla som upprörs av Israels politik gentemot palestinierna: Solidariteten med det palestinska folket får inte slå över till anti-semitism.
Kriget och naturgasen. Den israeliska invasionen och Gazas kustnära gasfält, av Michel Chossudovsky. Ekonomiska intressen bakom Israels anfall på Gaza.
Berättelsen om två apartheidsystem, av Paul D'Amato. En jämförelse mellan gårdagens Sydafrika och dagens Israel.
Amos Oz' hårddisk. Om den världsberömde israeliske författarens syn på konflikten mellan Israel och palestinierna.
Israel har ockuperat Palestina i 40 år, av Lucas Cathrine. Artikel från sommaren 2009.
Israel en militärmakt - med stöd av USA och Europa, av Ludo De Brabander. Om den israeliska militarismen (artikel från 2007).
Marxister inför Förintelsen, av Norman Geras. Kritisk granskning av E Mandels analys av Shoah, den "Slutgiltiga lösningen" av judefrågan, nazisternas folkmord på judar under Andra världskriget.
Palestina/Israel-konflikten: Vilken lösning?, ur Socialistiskt Alternativ. En mer övergripande och principiell diskussion om konflikten.
Israels propagandakrig – Skyll på stormuftin av Jerusalem, av Gilbert Achcar. Om Israel och Palestinafrågan.
Om Palestinafrågan och Israel, av Moshé Machover. Två artiklar av denne revolutionäre socialist som var en av grundarna av den socialistiska organisationen Matzpen (i Israel).
Förfall till blodbad: Israels senaste angrepp på Gaza, av David Finkel. Artikel från den amerikanska socialistiska organisationen "Solidarity", 10 juli 2014.
Varför media är Israelvänliga, av Greg Shupak. Om medias (fr a amerikanska) beskrivning av konflikten Israel-Palestina. Publicerad i förkortat skick i Internationalen.
Vänsterpress om Israel vs Gaza – juli 2014. Artiklar från 26 juni till 18 juli om Israels pågående attack mot Gazaremsan och bakgrunden till detta.
Vänsterpress om Israel-Palestina-konflikten – maj 2021. Efter 11 dagars krig slöts 20/5 en vapenvila, men de underliggande problemen är olösta och kommer nog så också förbli.
Oenighet bland nybyggare: analys av Israels politiska dödläge, av Lev Grinberg. Artikel från Catalyst, hösten 2019. Den är alltså i år [2021] drygt 1 år gammal, men ändå aktuell med tanke på att ännu ett nyval är utlyst till mars 2021, det fjärde (!) valet på mindre än två år.
Israel: Apartheid i coronans tid, av Miko Peled. Om utvecklingen i Israel efter valet 2020 och den pågående coronakrisen. Tididgare publicerad i Internationalen.
Våldet i Palestina och Israel är det tragiska resultatet av ett brutalt förtryck, av Seraj Assi. Artikel från Jacobin om bakgrunden till Hamas' angrepp på Israel i oktober 2023.
Konflikten Israel/Palestina (artikelsamling). Artiklar ur utländsk press som ger bakgrund till och kommenterar utvecklingen av konflikten Israel/Palestina efter Hamas' angrepp.
Kriget mellan Hamas och Israel i mitten av oktober 2023 (artikelsamling). Inget tyder på att kriget ska ta slut inom kort. Istället förväntas en israelisk markoffensiv, som förmodligen kommer att bli en mycket blodig affär.
Första kommentarer om Hamas oktobermotoffensiv, av Gilbert Achcar. Artikel där Achcar gör en första preliminär analys av situationen efter Hamas' offensiv.
För palestiniernas rätt till självbestämmande, för ett tillbakadragande av de imperialistiska trupperna från Mellanöstern.. Intervju med Gilbert Achcar om situationen på Gaza efter drygt 5 månaders krig, och hur vänstern ska kunna mobilisera mot folkmordet.
Skiljelinjen går mellan fundamentalister och fredsvänner, av Slavoj Zizek. Om Hamas-Israel-kriget i oktober 2023.
Revolt i Palestina, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar där Ali kommenterar händelserna i Mellanöstern.
Röster om kriget mellan Hamas och Israel. Artikelsamling som belyser kriget från olika vinklingar.
”Kriget i Gaza förvanskar minnet av Förintelsen”, av Joseph Confraveux och Mathieu Dejean. Intervju med den marxistiske historikern Enzo Traverso.
Israel, USA och kriget i Gaza, av Fintan O'Toole. Två artiklar som diskuterar kriget i Gaza från lite mer ovanliga, men viktiga infallsvinklar.
”Det råder ingen respekt för krigslagarna i vare sig Mariupol eller Gaza”, av Joseph Confavreux. Intervju med Daria Saburova. Handlar bl a om likheterna och skillnaderna mellan krigen i Ukraina och Gaza.
Ukraina, Gaza och Israel (artikelsamling). Handlar främst om de dilemman som kriget i Gaza har inneburit för Ukraina, men även för EU och USA.
Folkmord, fördrivning och högerextremism, av Mai Greitz. Situationen i Gaza blir allt värre. I går (29/2) rapporterades om en massaker på palestinier som väntade på mat och FN varnar för massvält. Denna artikel ger en bakgrund till den aktuella situationen.
Israels marsch till ett andra Nakba, av Seth Ackerman. Grundlig genomgång av staten Israels uppkomst och historia av aggressioner mot palestinierna. Ur Catalyst, mars 2024.
Gaza-kriget i israeliska media - artikelsamling. Hur framställs kriget i vanliga israeliska massmedia?
Irans missilattack mot Israel – vart är vi på väg?. Artikelsamling om den uppkomna instabila situationen i Mellanöstern efter iranska attacken på Israel.
Israel – från ord till handling, av Lode Vanosst. Om 3 böcker som analyserar och diskuterar Israel-Palestina-problemet.
Sjunde oktober i ett historiskt perspektiv, av Gilbert Achcar. Om kriget i Gaza som började 7 oktober 2023. Tidigare publicerad i Röda Rummet.
Ödeläggelsen av Palestina är ödeläggelsen av jorden, av Andreas Malm. Lång, genomgripande analys av Israels uppkomst och fördrivandet av palestinier, med fossilsamhällets uppkomst som grundläggande bakgrund.
Efter flodvågen: ett svar till Andreas Malm, av Matan Kaminer. En artikel som kritiserar den syn på Hamas som Malm uttrycker i ovanstående artikel.
Israel och palestinierna. I dagens Israel förtränger man sanningen om kriget och blundar för palestiniernas öde. Opinionen har blivit alltmer reaktionär och freden alltmer avlägsen.
Libanon och Israels skrämseltaktik, av Gilbert Achcar. Artikel som analyserar Israels politik visavi Libanon och Hizbollah. Den skrevs innan Israels terrorattack i Libanon 17 september 2024.
Följderna av Nasrallahs död, av Tariq Ali. Ali kommenterar Hizbollah-ledaren Nasrallahs död den 27 september efter ett israeliskt flygangrepp.
Ett år efter 7 oktober. Intervju med Gilbert Achar på ettårsdagen av Hamas' terrorattack och svaret på den - Israels folkmord i Gaza och nu Libanon. Delar av intervjun tidigare publicerad i Internationalen.
Västbanken – ohämmad annektering väntar, av Nicolas Rouger. I kölvattnet på kriget i Gaza och Libanon tänker Israel annektera hela Västbanken.
Dokumentärfilmen “The Iron Wall“. Regi Muhammed Alatar. Recension, intervju med regissören m m om den omtalade palestinska filmen som handlar om rötterna till konflikten mellan Israel och palestinierna.
Kriget Israel – Libanon åter på film. Om filmen "Lebanon" - recension, intervju med regissör m m.
Alternativet till sionismens revenyer, av Simon Behrman. Recension av "Gabriel Piterberg. The Returns of Zionism: Myths, Politics and Scholarship in Israel", en viktig bok om sionismen och Palestina-konflikten.
Israels ockupationspolitik - från normalisering till livshotande. Kortfattad recension av "Neve Gordon, Israel's Occupation", en bok om Israel-Palestina-konflikten.
En enda stat i Palestina. Bokrecension av Ali Abunimah, "One Country: A Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse" som diskuterar hur konflikten kan lösas.
Recensioner, texter/filmer om Israel Antal artiklar: 16
Afghanistan Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Afghanistan.
Afghanistan – Revolution och kontrarevolution, av Fred Halliday. Bakgrunden till upproret mot den prosovjetiska regeringen i Kabul (började 1978). Detta krig fick långtgående konsekvenser. Det var t ex här som al-Qaida föddes.
Sovjetunionens uttåg ur Afghanistan, av Salah Jaber.
Debatt: Vilken roll spelar den nationella frågan idag? Ur tidskriften Kommentar, mot bakgrund av den vietnamesiska invasionen av Kampuchea och Sovjets krig i Afghanistan (från 1980).
Afghanistan - mellan hammaren och städet, av Tariq Ali. Ett utdrag ur boken Fundamentalisternas kamp (2002). Om kriget som som blev till "Sovjets Vietnam".
Krigsfiaskot på imperiernas kyrkogård, av Mats Parner. Om det aktuella (2010) Afghanistankriget.
Obamas strategi för att lämna Afghanistan, av Alex Callinicos. Om mordet på bin Laden och dess plats i USA:s strategi.
Ett blodigt krig i Afghanistan, tusentals liv förlorade. Vad har vi vunnit?. Artikel från Socialist Worker med anledning av bin Ladens död.
Afghanistan – ännu ett misslyckande!, av Freddy de Pauw. Vid årsskiftet (2014) ska USA och NATO lämna Afghanistan. Den 13-åriga operationen avslutas, utan att ha uppnått det man till en början utlovade. Vad är att vänta nu?
Afghanistan: slutet på ockupationen, av Nancy Lindisfarne och Jonathan Neale. Artikel (augusti 2021) från Links, international journal of socialism, som ger en fyllig bakgrund till de senaste händelserna i Afghanistan. Författarna är två erfarna Afghanistankännare.
Marionetter som har skapats av en utländsk ockupation rasar samman när ockupationen upphör, av Gilbert Achcar. Artikel om talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021. Tidigare publicerad i Internationalen.
USA förlorade i Afghanistan. Men USA-imperialismen försvinner inte, av Gilbert Achcar. Artikel från september 2021. Talibanerna besegrade USA, men det innebär inte att USA-imperialismen tänker backa från sitt globala herravälde och att eran av krigföring är över, varnar Achcar.
Fiasko i Afghanistan, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar, 16 augusti 2021. Ali kommenterar USA:s nederlag, och citerar bl a ur en rapport som inte varit så omskriven i Sverige, "Afghanistanpappren".
Vänsterpress om Afghanistan – augusti 2021. När talibanerna startade sin slutgiltiga offensiv tog det mindre än 2 veckor för dem att störta den gamla regimen. Varför? Och vilka lärdomar kan man dra av detta?
Vänsterpress om Afghanistan – september 2021. De utländska trupperna har nu lämnat Afghanistan, men en mängd problem återstår: flyktingfrågan och givetvis försörjningen och säkerheten för den afghanska befolkningen, kvinnornas situation ...
Vänsterpress om Afghanistan – mitten av september 2021. Talibanväldet konsolideras, men Afghanistan står inför en mängd problem, bl a hotar massvält.
Filmrecensioner, Afghanistan Antal artiklar: 1
Frankrike Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Frankrike.
Klassmotsättningarna i den franska revolutionens tidsålder, av Karl Kautsky. En klassisk marxistisk analys av 1789 års franska revolution.
Bourgeoisins kejsare [Napoleon], av Per Nyström. Denna personteckning av Napoleon skrev författaren 1934 till Svensk uppslagsbok.
72 dagar i Paris, av Folke Isaksson. Om Pariskommunen våren 1871.
Pariskommunen 1871 – Den första arbetarregeringen, av Anders Hagström. Den "första socialistiska revolutionen" slutade med ett svårt nederlag. Hur och varför? Pariskommunen har använts som slagträ i debatten om upproret i Syrien. Vilken relevans har sådana jämförelser?
Pariskommunen är fortfarande en ledstjärna för radikala förändringar, av Marcello Musto. I år (2021) är det 150 år sedan Pariskommunen, "världens första arbetarregering". Artikeln beskriver den och dess relevans idag. Tidigare publicerad i Internationalen.
Krisen i den kommunistiska rörelsen, band 2, av Fernando Claudin. Kapitel 1 behandlar utvecklingen under och efter 2:a världskriget.
Förklaring från Cachin och Frossard till Kommunistiska internationalens exekutivkommitté. Artikel från 1920 ur Kommunistiska internationalens skandinaviska tidskrift.
Kominterns "tredje period" av misstag, av L Trotskij. Artikel från 1930 som analyserar det franska kommunistpartiets ultravänsteristiska misstag i slutet av 1920- och början av 1930-talet.
Om 30-talets folkfrontspolitik, av P Camillier. Analyserar främst den franska Folkfronten, men tar även upp Spanien.
30-talets Frankrike och Europa: Revolution och fascism, av Jonas Brännberg. Artikel ur Offensiv om folkfronten i Frankrike 1936.
Vänsterkritik och revolutionär opposition mot folkfronten (1936-1938), av Pierre Broué och Nicole Dorey. Om folkfronten i Frankrike, som innehade regeringsmakten, men kapsejsade efter drygt ett år.
Om Frankrike (1934-36), av L Trotskij. En klassiker nu för första gången på svenska.
De franska trotskisterna. Ett kapitel ur Cliffs Trotskij-biografi om trotskisternas "entristiska" politik i mitten av 1930-talet.
Kampen för Fjärde internationalen 1932-1935. Trotskij och revolutionär enhet, av Dave Stockton. Om bl a Vänsteroppositionen i Tyskland och Frankrike (behandlar bl a "entrismen").
Trotskisterna i Frankrike under den tyska ockupationen, av Per-Olof Mattsson. De franska trotskisterna förde en hård och principfast kamp mot den tyska ockupationen. Men de försökte också förbli internationalister.
De franska kommunisterna och Indokina, av Bernard B Fall. Om det franska kommunistpartiets politik efter 2:a världskriget, då Frankrike med militära medel försökte återta kontrollen över Indokina.
Brödernas kamrater (om solidaritetsrörelsen med befrielsekampen i Algeriet), av Sylvain Pattieu. 1962 blev Algeriet självständigt efter en mångårig, mycket blodig kamp mot kolonialmakten Frankrike, där solidaritetsrörelsen organiserades av utomparlamentariska vänstern. Detta är dess historia.
André Marty - en fransk revolutionär, av Brian Pearce. Marty var en av det franska kommunistpartiets grundare och mest kända ledare, en av de högst ansvariga för den Internationella brigaderna i Spanien m m.
Hela sanningen, av Roger Garaudy. Maj 1968 (Frankrike) och "Pragvåren" ledde till motsättningar i franska kommunistpartiet. Den mest kände av de oppositionella var Garaudy, som senare (1970) uteslöts för sin kritik.
Det måste bli en förändring i partiet. Louis Althusser, fransk marxistisk filosof och medlem i franska kommunistpartiet, kritiserar den politik som partiet fört 1977-8, bl a i samband med parlamentsvalen
Revolutionär strategi – exemplet Frankrike. Artiklar ur Förbundet Kommunists tidskrift Kommunist (1978).
“Säg nej till förbudet och säg nej till burkan också”. Intervju med Pierre Rousset (ledande medlem i franska antikapitalistiska partiet NPA).
Ett samtal med Gilles Viali. Ett intervju-samtal med den franske "pablisten" Gilles Viali, en revolutionär av ett slag som inte är särskilt känd i Sverige.
Intervju med Jean-Jacques Marie, av Björn-Erik Rosin. Marie är en framstående fransk historiker.
Ny period och nytt antikapitalistiskt parti. Samtal som 2008 hölls med Daniel Bensaïd, det nya franska vänsterpartiets NPA:s mest kände och främste tillskyndare.
Vad vill det nya antikapitalistiska partiet i Frankrike? Intervju från 2009.
Vad händer med det franska NPA? Under det senaste året (sedan 2010-2011) har det franska vänsterpartiet NPA (Nouvelle Parti Anticapitaliste) drabbats av stora problem. Vi har här samlat några artiklar som analyserar och diskuterar det.
”Göra klasskampen levande, varje dag”, av Nathalie Arthaud från Lutte Ouvrière. Intervju med trotskistisk presidentkandidat i Frankrike. Diskuterar även övriga vänsteralternativ.
Franska presidentvalet 2012. Två artiklar som särskilt analyserar vänstern i vårens presidentval i Frankrike.
Frankrike: Antikapitalistisk politik i kris, av Alex Callinicos. Kritisk granskning av det franska vänsterpartiet NPA. Författaren är ledande medlem i brittiska SWP (Socialist Workers Party).
Krisen i franska vänsterpartiet NPA - artikelsamling. Artiklar från januari-februari 2013.
Jean-Luc Mélenchon, presidentkostymen, kärnvapnen och den franska vänstern, av Pierre Rousset. Vänsterfrontens presidentkandidat [2012] försvarar den franska imperialismen och menar att Frankrike ska satsa på kärnvapen. Är detta verkligen "vänster"?
Krisen inom NPA. Vi måste förklara ... för vi måste börja om från början, av Denis Godard. Ett inlägg i debatten hur man ska kunna bryta den kris som "Nya Antikapitalistiska Partiet" råkade in i för ett tag sedan och som fortfarande inte är övervunnen.
NPA 7 år efteråt: projekt, verklighet och frågor, av Pierre Rousset. Författaren diskuterar NPA:s utveckling.
Debatt om Charlie Hebdo – januari 2015. Terroristattacken mot Charlie Hebdo har väckt debatt om satir, yttrandefrihet, rasism, islamofobi m m.
Vad orsakade morden? Intervju med Gilbert Achcar om bakgrund och orsak till massakrerna på Charlie Hebdos kontor och det judiska snabbköpet i Paris i januari 2015.
Efter Charlie Hebdo och judiska snabbköpet Hyper Cacher: tänk nytt, tänk på nytt om det gamla, av Pierre Rousset. Om terroristattackerna, dess orsaker och betydelse, de olika reaktionerna på händelserna m m. Denna artikel reser många frågor som är viktiga att diskutera.
Nationella Fronten växer i periferin, av Björn-Erik Rosin. Terroristattacken mot Charlie Hebdo i januari 2015 och mot fabriken i Grenoble i juni är uttryck för att dagens Frankrike är ett delat land. Varthän är Frankrike på väg?
Uttalande från Nouveau parti anticapitaliste (NPA) efter terroristattacken i Paris den 13 november. Om terroristangreppen i Paris 13 november 2015.
Varför är Frankrike måltavlan?, av Thomas Cantaloube. Artikel ur den auktoritativa franska (nät)tidningen Mediapart om det senaste islamistiska terrordådet i Frankrike (november 2015).
Era krig, våra döda, av Julien Salingue. Artikel om terrordådet i Paris, november 2015.
Attentaten i Paris: IS har nått sin begränsning, av Olivier Roy. I denna tänkvärda artikel drivs tesen att ingen av regeringarna eller de övriga aktörer i Mellanöstern egentligen är intresserad av att på allvar ta itu med IS. De bevakar bara sina egna intressen.
Attackerna i Paris den 13 november: Islamiska statens terror, undantagstillståndet i Frankrike, våra skyldigheter, av Francois Sabado och Pierre Rousset. Artikel om utvecklingen i Frankrike efter attacken i Paris 13 november, hur kampen mot IS ska gå vidare, och vänsterns uppgifter.
Massprotester i Frankrike i april 2016. Frankrike skakas av omfattande protester mot ett nytt förslag till arbetslagstiftning.
Protesterna i Paris och förorterna - den stora klyftan, av Faïza Zerouala. Massprotesterna fortsätter.
Vem är egentligen franske presidenten Macron? Macron är pressad och verkar ha svårt att freda sig. Kommer han verkligen att kunna reda ut stormen? Det är dags att titta närmare på vem han är och vad han står för.
Inför franska parlamentsvalen i juni 2022. Macron vann ganska enkelt presidentvalet i april. Men resultatet av de stundande parlamentsvalen är mycket svårare att förutspå, bl a beroende på att det bildats nya allianser.
Ryssarna retirerar i Ukraina. Bekymmersamt för ”Putinsfären” i Frankrike, av Pierre Plottu och Maxim Macé. Den senaste ukrainska offensiven har skakat om de putinvänliga i Frankrike.
Ramaskri i Kyiv efter Macrons utspel om att ge Ryssland säkerhetsgarantier, av Phiippe Ricard.. Macron har länge försökt inta en försonlig inställning till Putin och gjort flera uttalanden som skapat irritation bland de allierade, särskilt i Östeuropa.
Det slår gnistor mellan Frankrike och Putin när det gäller kärnkraft, av Odile Benyahia-Kouider, Christophe Labbé. Trots sanktionerna köper Frankrike stora mängder uran från Ryssland.
En stor fransk revolutionär har lämnat oss: Alain Krivine 1941 – 2022. Krivine var en av vänsterns huvudfigurer under majrevolten i Frankrike 1968. Och han fortsatte vara det långt efteråt.
Franska vänsterpartiet NPA spricker - artikelsamling. I december 2022 splittrades det franska vänsterpartiet NPA. Varför? Hur? Vilka lärdomar kan dras av detta?...
Macron är besegrad, men den stora folkliga rörelsen har ännu inte vunnit, av Yorgos Mitralias. President Macron drev igenom sin pensions-"reform" trots kraftiga protester och genom att förbigå parlamentet. Ändå menar många att han blivit besegrad. Men har då rörelsen segrat? Artikeln tidigare publicerad i Internationalen.
”Fascismen ett reellt hot”, av Olivier Besancenot. Situationen idag är mycket oroande med extremhögern på frammarsch och en svag vänster. Internationellt är det också mycket bekymmersamt, med krigen i Ukraina och Gaza.
Bråttom för franska vänstern att nå ut, av Thibaut Sardier och Adrien Naselli. Om det kommande ödesvalet (2024) i Frankrike.
Femton av Le Pens kandidater har haft direkta kontakter med Putins Ryssland, av Marine Turchi och Lou Osborn. Frankrike: I det högerextrema Nationell Samling deltar åtskilliga proryska kandidater i det kommande parlamentsvalet.
Ryskt stöd till Le Pen inför avgörandet, av B Quenelle, P Ricard, I Trippenbach. Putin hoppas på seger för franska extremhögern.
Recension av boken Le Tsunami - Chronique secrète..., av Bart Beirlant. Det senaste presidentvalet blev ett bakslag för det franska högerextremistiska partiet Front National, vilket lett till hårda inre motsättningar.
Svensk vänsterpress om franska kommunalvalen i mars 2014. Dessa val blev ett stort bakslag för det franska socialistpartiet (regeringspartiet, medan högern, inklusive extremhögern, noterade stora framgångar.
Vänsterpress om terroristattacken mot Charlie Hebdo – januari 2015. Dådet och den efterföljande jakten på förövarna har hittills kostat 17 liv. Varför sker detta? Vilka kan följderna bli? Hur bör vänstern agera? ...
Vänsterpress om terroristattacken i Paris i november 2015. Den s k Islamiska Staten har tagit på sig en rad terrordåd under hösten. Paris är det (hittills) sista och det som fått mest publicitet. Det har också skakat om världspolitiken.
Vänsterpress om ”gula västarna” i Frankrike. Från mitten av november 2018 har den franska regeringen skakats av omfattande protester, som nära på fått upprorskaraktär.
Vänsterpress om ”gula västarna” i Frankrike – december 2018. Revolten fortsätter i Frankrike, trots de eftergifter som Macron aviserat.
Vänsterpress om ”gula västarna” – Kampen fortsätter? Protesterna i Frankrike har nu pågått i över 5 veckor. De lever fortfarande.
Frankrike inför EU-valet 2019 (artikelsamling). Om Gula västarna och president Macrons vacklande ställning.
Ramaskri i Kyiv efter Macrons utspel om att ge Ryssland säkerhetsgarantier, av Phiippe Ricard.. Macron har länge försökt inta en försonlig inställning till Putin och gjort flera uttalanden som skapat irritation bland de allierade, särskilt i Östeuropa.
Europavalet 2024 - Yttersta vänstern splittrad och marginaliserad, av Marceau Taburet. Den radikala socialistiska vänstern i Frankrike är svagare än på länge. Och förutsättningarna att även denna gång få någon representant invald i Europa-parlamentet är små.
Vänsterpress om 1:a omgången av presidentvalet i Frankrike 2017.
Vänsterpress om presidentvalets 2:a omgång i Frankrike 2017. Det franska presidentvalet har avgjorts: Macron segrade stort över Le Pen. Men vad betyder detta och vilka konsekvenser kan det få?
Om franska presidentvalet i april 2022. 10 april hålls första valomgången. Enligt opinionsundersökningarna är presidenten Emmanuel Macron favorit. Men förmodligen kommer det att krävas en andra valomgång innan det är avgjort.
Franska presidentvalet 2022 inför 2:a valomgången. Artiklar från internationell vänsterpress, bl a Frankrike. Om läget inför den avgörande valomgången och vad som talar för och emot de 2 återstående kandidaterna.
Franska presidentvalet 2022: Cynismens triumf, av Serge Halimi. Macron besegrade klart Le Pen, men storsegern berodde inte på att väljarna gillade honom och hans politik, utan för att man såg honom som ett mindre ont än motståndaren. Hårda tider väntar.
Inför 2:a omgången av franska parlamentsvalen. På söndag 19 juni (2022) går fransmännen åter till valurnorna för att välja representanter till den franska nationalförsamlingen. Vilka som kommer att dra längsta strået återstår att se.
Frankrike efter första valomgången 2024 (artikelsamling). Artiklar som analyserar och diskuterar valresultatet och perspektiven framåt.
Artikelsamling: Valet i Frankrike framgång för vänstern, men läget är mycket instabilt.Nya Folkfronten blev störst och Le Pens extremhöger kom först på 3:e plats. Men man står inför svåra problem.
Recensioner/Frankrike Antal artiklar: 4
Olja Antal artiklar: 0
Artiklar, recensioner etc om "Peak Oil" och oljans betydelse i världspolitiken.
Oljehungern drivkraften bakom konflikten i Mellanöstern, av Pol De Vos.
Kriget om oljan i Mellanöstern, om Gulfkriget i Kuwait. Tidigare publicerad i Rood (Bryssel)
Näringslivet i USA och oljan i Irak, om USAs oljeintressen i Mellersta Östern. Tidigare publicerad i Workers World (NewYork).
Bensinstopp - om sinande oljekällor och världsekonomins framtid. Artikel ur tidskriften Röda Rummet om de sinande oljereserverna, "peak oil" , och vilka politiska konsekvenser det får.
Oljedollars: oljebolagens konspiration, ”tredje världens” frigörelse eller ett nytt finanskapit, av Ernest Mandel. Artikel från hösten 1974.
Irak, USA och oljan: "Peak-oil" och tillväxtens problem, av Stig Eriksson. Håller oljan på att ta slut? Artikeln analyserar mycket viktigt problem när det gäller energiförsörjningen.
USA och kriget mot Irak - Om vapenindustrin och oljan. Artikelsamling från 2003.
Fossilkapitalets sista strider, av Mikael Nyberg. Om jakten på fossila bränslen (olja, gas och kol) - en sinande resurs.
Krigen fler när oljan sinar, av Ulf Karlström. Vi närmar oss den punkt där oljebristen blir akut...
Välkommen till Pipelineistan, av Pepe Escobar. Om det storpolitiska spelet kring jakten på olja och naturgas.
Olja och amerikansk geopolitik i Mellanöstern, av Madawi Al-Rasheed. Artikel ur Catalyst om de långvariga relationerna mellan Saudiarabien och USA, som givetvis har med olja att göra.
Bokrecensioner/olja Antal artiklar: 1
Kuba Antal artiklar: 0
Om Kuba. Ytterligare material finns under Böcker rep Artiklar i menyn till vänster.
Nedan finns några artiklar som handlar om de 5 kubaner som dömts till fängelse för "spioneri" i Florida. Orsak: De hade avslöjat högerextremistisk terrorism riktad mot Kuba bland exilkubaner i Miami (och anmält det till amerikansk polis.
Appellationsdomstolen i Atlanta splittrad, av Tomas Widén.
Ny rond inledd i kampen för de fem kubanernas frihet, av Tomas Widén. Om nya försök att få domen mot de "fem kubanerna" omprövad.
Saul Landau intervjuar Gerardo Hernandez. En intervju med en av de "fem kubanerna" som sitter i amerikanskt fängelse för "spioneri". Deras "brott" är att de avslöjat terroristisk verksamhet riktad mot Kuba.
Dokument: FN:s arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden.
Dokument: Resolution till stöd för De fem antagen av nationell konferens organiserad av advokater i USA. Om de fem kubaner som sitter i amerikanskt fängelse dömda för "spioneri".
Bokrecensioner, Kuba Antal artiklar: 1
Spanien Antal artiklar: 0
Texter om Spanien efter Franco (spanska inbördeskriget har en egen rubrik i menyn till vänster).
Spanien under frankismens dödskamp (åren 1975-77). En artikelsamling som handlar om utvecklingen i Spanien under de avgörande år då Franco-diktaturen bröt ihop och Spanien genomgick en "demokratisk öppning".
Partier och fackliga organisationer i Spanien 1976. Artiklar ur tidskriften Kommentar om de politiska och fackliga organisationerna i Spanien kort efter Francos död.
Rapport om Spanien (1978), av Martin Fahlgren. Detta är en intern rapport om situationen i Spanien vid årsskiftet 1977-8. Den var avsedd för ledningen för KAF (nuvarande SP) och innehåller en hel del "inside"-information om spanska vänstern.
Den nya francofascistiska offensiven om spanska inbördeskrigets historia, av Vincent Scheltiens. Om kampen om historien i dagens Spanien - Exemplet Pío Moa.
Att mörda ett vänsteruppsving. Baskien 1999-2001: ETA:s terror och nederlaget för vänstern. Ett exempel på vilken skada som terrorism kan göra.
Den nya francofascistiska offensiven om spanska inbördeskrigets historia, av Vincent Scheltiens. Om kampen om historien i dagens Spanien - Exemplet Pío Moa.
Politiska partier i Spanien år 2008. Om de politiska och fackliga organisationerna i dagens Spanien. Tyngdpunkten ligger på arbetarrörelsen och vänsterorganisationerna.
Wilebaldo Solano död. Solano var en av grundarna av det spanska POUM. Han förblev revolutionär socialistisk aktivist och författare i hela sitt liv.
Någonting ruttet i konungariket Spanien, av Manuel Gari. Minnesruna över den nyligen bortgångne spanske kommunisten Santiago Carrillo.
Ernesto Laclau, Podemos inspirationskälla, av Razmig Keucheyan och Renaud Lambert.
Ett Spanien på helspänn. Intervju med Podemos' ledare, Pablo Iglesias. Från New Left Review, maj-juni 2015.
Vi kan – men hur? Debatt i och kring Podemos, av Jésus Jaén och Brais Fernández. Om den viktiga spanska vänsterorganisationen, ur Tidssignal nr 13 (2015).
Podemos under press. Intervju med Brais Fernández och Jorge Moruno från Podemos. Ur Jacobin, 9 december 2017. Hur Podemos och vänstern i Katalonien ska bemöta högerns offensiv efter folkomröstningen i oktober.
Teresa Rodríguez: Vi måste fortsätta att bygga upp ett alternativt ”sunt förnuft” (intervju). Intervju med framgångsrik antikapitalist i Andalusien, som är den näst största av Spaniens autonoma regioner.
Den europeiska vänsterpopulismen – exemplet Podemos (artikelsamling). Spanska Podemos och grekiska Syriza har medfört att en frågor kommit att ställas på sin spets för vänstern. Vad utmärker dessa organisationer, vad står de för, vad vill de åstadkomma?
Vänsterpress om Podemos. Podemos blev tredje största parti, med drygt 20% av rösterna i det senaste valet, 20 december 2015. Vilket slags parti handlar det egentligen om?
Vänsterpress om Spanien – januari 2016. Om situationen i Spanien efter parlamentsvalen i slutet av 2015.
Vänsterpress om Spanien – hösten 2018. Om Katalonien, högerpartiet PP i korruptionsskandal och framgångar för vänstern i Andalusien.
Vänsterpress om Podemos och Spanien – april 2019. Stora förändringar i de politiska styrkeförhållandena förväntas vid de stundande parlamentsvalen i Spanien.
Bokrecensioner/Moderna Spanien Antal artiklar: 2
Kalla kriget Antal artiklar: 0
Texter om kalla kriget.
Kalla krigets myter, av Isaac Deutscher.
Från det kalla kriget till vietnamkriget, av Göran Therborn. Artikel från 1968 som bl a diskuterar Vietnamkrigets viktiga roll i det revolutionära uppsving som skedde i internationell skala under slutet av 1960-talet.
Från Jalta till Vietnam. En kritisk granskning av USA:s utrikespolitik, av David Horowitz. Denna "klassiker" handlar om USA:s roll i det "kalla kriget" och som "världspolis". Den spelade stor roll för särskilt den svenska vietnamrörelsen under slutet av 1960-talet.
Bokrecensioner Antal artiklar: 1
Tyskland Antal artiklar: 0
Texter om Tysklands utveckling.
Dokument: Det politiska läget i Tyskland, av Paul Levi (från 1921).
Dokument: Hamburgupproret, av A Neuberg (red). Komintern-text från 1928 om det misslyckade upproret i Tyskland 1923.
Tyska revolutionen 1918-19, av Katja Raetz.
Tyskland - lärdomar från en revolution, av Gert-Inge Johnsson. Om den misslyckade revolutionen 1918.
Den tyska revolutionen 1918-19, av Anders Hagström. Efter 1:a världskrigets slut följde flera år av revolutionära utbrott i Västeuropa. Djupast var den revolutionära krisen i Tyskland. Det började hösten 1918...
Rådlösa Rosa - KPD:s ledning och upproret i Berlin i januari 1919: Myt och verklighet, av Ottokar Luban. Under detta misslyckade upprorsförsök rådde stor förvirring och obeslutsamhet både inom det nybildade tyska kommunistpartiet och de övriga radikala delarna av den tyska arbetarrörelsen.
Kommunistiska internationalen 1920-22, av E H Carr. Sovjet, Komintern och Tyskland 1919-21. Viktiga år för revolutionens utveckling och nederlag i Västeuropa. Utdrag ur Carrs standardverk "Ryska revolutionen 1917-23".
Tyskland 1921: Marsaktionen, av Pierre Broué. Artikel från 1964. Ett nederlag som fick långtgående konsekvenser för den tyska revolutionen och hela den kommunistiska världsrörelsen.
Den tyska revolutionen – Märzaktion, av Pierre Broué. Utdrag ur The German Revolution (1917-1923). I mars 1921 försökte det tyska kommunistpartiet gripa makten via en kupp. Resultatet blev ett svidande nederlag som som fick djupa återverkningar i hela Komintern.
Marsaktionen (1921), av Julius Braunthal. Om det misslyckade kuppförsök som det tyska kommunistpartiet försökte sig på i mars 1921 och dess konsekvenser.
Vår väg – Mot kuppmentaliteten, av Paul Levi. I mars 1921 gjorde de tyska kommunisterna ett kuppförsök som slutade med ett stort nederlag. Levi kritiserade skarpt denna "aktion" som bl a ledde till att partiet förlorade majoriteten av medlemmarna.
Vad är brottet: Marsaktionen eller att kritisera den? Paul Levis försvarstal vid centralkommitténs möte 4 maj 1921. Levi hade kritiserats för sin offentliga kritik (i pamfletten "Vår väg") av kommunistpartiets ultravänsteristiska Marsaktion.
Kampen för enhetsfront i Tyskland, 1920-1923, av A Thalhemier. Den ledande tyske kommunistiske teoretikern redogör för hur enhetsfrontpolitiken tillämpades i Tyskland i början av 1920-talet.
Victor Serge om tyska revolutionen 1923. Med inledning och presentation av Benny Åsman.
Spartakism, bolsjevism och ultravänsterism inför den proletära revolutionens problem i Tyskland, av Pierre Broué. Detta är Broués presentation av sin doktorsavhandling vid Paris-universitetet.
Pierre Broué försvarar sin avhandling (om Tyskland 1917-23). Baserad på Broués egna anteckningar. Sammanställda med inledning, noter och kommentar av Vincent Présumey.
Den tyska revolutionens problem, av G Zinovjev. Kominterns dåvarande ordförande om Tyskland hösten 1923.
Det misslyckade upproret i Tyskland 1923, av E H Carr. Den brittiske historikern om situationen i Tyskland kring året 1923.
Inledning till Trotskijs "Oktobers lärdomar", av Paul Levi. Diskuterar främst det misslyckade upproret i Tyskland 1923.
Hamburgupproret (1923), av Ernst Thälmann. Artikeln från oktober 1925.
Om Pierre Broués “Tyska revolutionen”, av Todd Chretien. Pierre Broués bok om den tyska revolutionen är ett epokgörande arbete om de för den europeiska revolutionen avgörande åren efter 1:a världskriget.
Från kupp till kontrarevolution. Två faser i den tyska nazismens utveckling, av Bernt Kennerström. Tar upp det misslyckade statskuppförsöket 1923 och den blodiga uppgörelsen med Ernst Röhms SA ("de långa knivarnas natt") 30 juni 1934.
Den tyska vänstern och den ryska oppositionen (1926-1928), av Pierre Broue. Om vänsteroppositionen i det tyska kommunistpartiet och dess relationer till i synnerhet Trotskij.
Till frågan om Willi Münzenberg, av Leif Thollander. Om den tyske kommunistiske propagandisten, som bl a byggde upp Internationell arbetarhjälpen och organiserade en omfattande publicistisk verksamhet.
Fånge hos Stalin och Hitler. Artikel av Anders Hagström om den tyska kommunisten Margrete Buber-Neumanns öde. Se även nedan!
Kampen för Fjärde internationalen 1932-1935. Trotskij och revolutionär enhet, av Dave Stockton. Om bl a Vänsteroppositionen i Tyskland och Frankrike (behandlar bl a "entrismen").
Fånge hos Stalin och Hitler, av Margarete Buber-Neumann. Många tyska kommunister drabbades av 30-talets stalinistiska terror, även Margarete och hennes man, Heinz Neumann: Han avrättades, hon hamnade i Gulag, för att 1940 överlämnas till Gestapo...
En son av sin klass – om Ernst Thälmann, av Marcel Bois. Artikel om denne tyske kommunists politiska bana. Tidigare publicerad i Internationalen.
Mina 13 ryska år, av Susanne Leonhard. Hon flydde från nazismen, men hamnade i Gulag. Sonen Wolfgang utbildades samtidigt till kommunistisk funktionär och blev ledande i Östtyskland (han har också skrivit om sina upplevelser).
Revolutionens barn, av Wolfgang Leonhard. Stalinismen sedd inifrån: Ung flykting i 30-talets Sovjet fostras till partifunktionär. Återvänder till det besegrade Tyskland; deltar i uppbygget av DDR fram tills han hoppar av till Jugoslavien.
Den förrådda befrielsen, av Anders Hagström. Om Hitler-tysklands nederlag i andra världskriget och dess följder, sett främst från ett vänsterperspektiv.
DDR 1953 – Arbetaruppror mot den stalinistiska diktaturen, av Richard Lux. I mitten av juni 1953, några månader efter Stalins död, utbröt omfattande strejker och demonstrationer i Östtyskland (DDR) - det första upproret i östblocket.
Alternativet. Till kritiken av den reellt existerande socialismen, av Rudolf Bahro. En bok om Sovjetblocket som fick stor publicitet och debatterades livligt när den kom ut. Författaren var själv från DDR (Östtyskland).
Oppositionell kommunist i DDR. När boken Alternativet, med underrubriken "Till kritiken av den reellt existerande socialismen", kom ut 1977 slog den ned som en bomb. Här presenterar Bahro själv boken.
Bahros Alternativ, av Arne Melberg. Om den östtyske marxisten Rudolf Bahros mycket debatterade "kritik av den reellt existerande socialismen".
Rudolf Bahro: socialist utan arbetarklass, av Hillel Ticktin. Recension av Bahros bok Alternativet.
Östtysk kommunist fördömer byråkratin. Om Rudolf Bahros Alternativet, av Ernest Mandel. Bahros arbete medförde en livlig debatt om "sovjetblockets" karaktär.
Det tyska Vänsterpartiet har hållit sin första kongress. Die Linke, dvs det nya Vänsterpartiet i Tyskland, höll sin första kongress i slutet av maj 2008. Vilket slags parti är det fråga om? Vilken är dess politik?
Tre artiklar om Berlinmurens fall. Artiklarna skrivna med anledning av att det hösten 2009 var 20 år sedan Berlinmuren föll.
Tyskland och marxismen, av Isaac Deutscher.
Den spanska revolutionen 1936 och den tyska revolutionen 1918-19, av Kurt Landau. Intressant jämförelse mellan de tyska och spanska revolutionerna och ett försök att dra strategiska slutsatser.
Varför ingen sympati för palestinierna? De vidriga angreppen på Günter Grass, av Tariq Ali. Om de hårda angreppen mot Günter Grass efter publiceringen av hans Israel-kritiska dikt i april 2012.
Vad har hänt med de tyska Gröna? av Joachim Jachnow. Artikel från 2013 som analyserar de Grönas utveckling från ett alternativt miljöparti till ett krigshetsande nyliberalt parti.
Varifrån kommer Pegida?, av Manuel Kellner. Artikel från International Viewpoint, 21 februari 2015, om bakgrunden till den antimuslimska rörelsen Pegidas framväxt i Tyskland, särskilt Dresden.
Tyskland (vs Grekland) - Reglerna går före allt, av Mathieu Magnaudiex. Tyskland har spelat en central roll när det gäller att påtvinga Grekland långtgående eftergifter. Här synas närmare Tysklands agerande och hur man ideologiskt försöker motivera sin hårda attityd.
Är Tysklands motor på väg att stanna av?, av Joshua Rahtz. Recension av Marcel Fratzscher: "Die Deutschland Illusion". Den tyska ekonomin är inte så stark och frisk som stora delar av den tyska borgerligheten tror...
Tyskland ska få ett fosterlandsministerium, av Evita Neefs. Begreppet "Heimat" som blev så misskrediterat genom nazismen håller på att få en renässans.
“Vi måste acceptera att världen är förändrad för gott”. Intervju med Jenny Erpenbeck. Succéromanen Gehen, ging, gegangen kom ut hösten 2015. Den handlar till stor del om flyktingarnas situation i dagens Tyskland, men gör också historiska tillbakablickar.
Ett Tyskland på nedgång, av Marco D'Eramo. Artikel ur Sidecar. Det kan vara svårt att se någon tydlig segrare i Ukrainakriget, men det är lättare att hitta en förlorare menar D'Eramo.
Ukrainas motstånd har tvingat Tyskland att ändra sin Rysslandspolitik, Christian Zeller & Federico Fuentes. Intervju med Christian Zeller, professor i ekonomisk geografi, författare till artiklar och böcker om behovet av klimatrevolution och ett ekosocialistiskt alternativ.
Ett årtionde av radikalisering på högerkanten, av Gerd Viegel. Om det högerpopulistiska partiet "Alternative für Deutschland" som haft stora framgångar i delar av Tyskland.
Farliga förbindelser för den nya fredsrörelsen i Tyskland, av Amann, Beyer, Feldenkirchen, Latsch m fl. 25 februari i år demonstrerades det för fred i Berlin. Detta rapporterades positivt i delar av svenska vänsterpressen, som dock blundade för betänkliga aspekter av detta initiativ.
Tyskland-Ryssland - En speciell relation sedan 1920-talet, av Tomas Wieder. ”Beslutet att skicka vapen till ett land i krig med Ryssland är ett tecken på att Tyskland ändrat sin syn på historien”.
Pro-rysk desinformationskampanj avslöjad i Tyskland, av Kate Connolly. X (f d Twitter) är en favoritplattform för rysk desinfo. Här är det Tyskland som varit måltavlan, med budskapet att stödet till Ukraina åsidosätter tyskarnas egna intressen och behov.
Efter splittringen i Die Linke: Vart bär det hän?, av Carsten Braband och Maria Candelas. Det tyska vänsterpartiet Die Linke har splittrats i 2 delar, där utbrytarna (BSW) har valt en populistisk, nationalistisk inriktning.
Vattendelare för Die Linke, av Heinz Bierbaum och Ines Schwerdtner. Nyligen splittrades vänsterpartiet Die Linke, då en minoritet kring populisten Sahra Wagenknecht bröt sig sig ur och bildade ett nytt parti. Detta ställer Die Linke inför svåra problem.
”Helt annan politisk kultur i det forna DDR drygt trettio år efter återföreningen”, av Thomas Wieder. I delstatsvalen i östra Tyskland har det högerextrema AfD och det nybildade invandrarfientliga partiet BSW stark ställning. Varför?
I hästskons mitt, av Rasmus Fleischer. Om det populistiska, nationalistiska och invandrarfientliga tyska partiet BSW som nått stora framgångar i östra Tyskland.
Ett år inom tysk kultur. av Thomas Meany. Artikel ur Sidecar om den auktoritära utvecklingen i Tyskland, där i princip all solidaritet med Palestinas befrielsekamp anklagas för att vara "antisemitisk".
Inför nyvalet i Tyskland. Den 23 februari i år hålls val till den tyska Förbundsdagen. Där står 2 nationalistiska ytterlighetspartier och knackar på dörren.
Viktigt nyval till tyska Förbundsdagen, artikelsamling. Kommande söndag (23/2 2025) äger det icke-ordinarie tyska parlamentsvalet rum. I detta val förväntas det högerextrema partiet AfD bli näst störst.
Vänsterpress om Berlinmurens fall – november 2019. För 30 år sedan var Berlinmurens saga slut.
Vänsterpress om valet i Tyskland – september 2021. Om det senaste förbundsdagsvalet i Tyskland, som innebar framgångar för socialdemokraterna och De gröna, samt ett stort bakslag för kristdemokraterna.
Recension, texter mm om Tyskland Antal artiklar: 8
Miljöfrågan Antal artiklar: 0
Artiklar om miljöfrågan och en marxistisk politik för denna.
Det tidiga sovjetiska engagemanget i miljöskydd, och hur det försvann, av Kunal Chattophadhyay. Artikel om hur miljövård diskuterades och genomfördes under de första åren efter ryska revolutionen 1917, innan stalinismen.
Miljövården och den revolutionära strategin, av Björn Eriksson, Ur FI 2/76.
Den ”gröna” ideologin, av Björn Eriksson. Ur FI 2/88.
Det gröna hotet! Om genmanipulerade livsmedel, av Ataulfo Riera.
Varde ljus! Om energislöseri och kärnkraft.
Artiklar om miljö och kärnkraft i Mullvaden och Internationalen 1971-76. Det var på 1970-talet som miljöfrågor på allvar kom upp på dagordningen. Denna bibliografi visar hur detta återspeglade sig i två vänstertidskrifter vid denna tid.
Kvinnofrågor, kvinnomedvetande och klass – en analys av kärnkraftsfrågan, av Abby Peterson. Artikel från 1981 som analyserar folkomröstningen om kärnkraft utifrån begreppet kvinnomedvetande.
Klimat och kris inför Köpenhamn, av Benny Åsman. Artikelserie om klimatfrågan (2009).
För de arbetandes ekologiskt socialistiska miljöparti, av Mikael Enström. Debattinlägg i miljöfrågan.
Köpenhamn: Massivt motstånd mot miljömarodörerna" men..., av John Andersson. Stora demonstrationer i Köpenhamn men också massgripanden och annat polisiärt övervåld. (December 2009).
Framsteg kontra naturen? Kan marxismen och klasskampen förhindra miljökrisen?, av Luke Cooper. Miljöfrågan ur marxistiskt perspektiv. Behandlar bl a hur marxismens pionjärer - Marx och Engels - såg på frågan.
Fossilkapitalets sista strider, av Mikael Nyberg. Om jakten på fossila bränslen (olja, gas och kol) - en sinande resurs.
Kris, klass och klimat. Klimatresolution för Socialistiska Partiet antagen i november 2008.
”Nu gäller det jorden och klimatet”. Intervju med Hugo Blanco från 2011. Blanco har alltid ägnat sig åt ekologiska problem.
Hugo Blancos livslånga kamp för ekosocialismen, av Peter Widén. Intervju från juni 2020. Även ett upprop till Hugo Blancos försvar med anledning av de hot som riktats mot honom av den politiska högern i Peru.
Sandy en förvarning om vad som kommer, av Mark Kilian.
Kriget om fossila bränslen, av John Bellamy-Foster. Artikel om energikrisen och en politik att bemöta den. Artikeln har tidigare publicerats i tidskriften Röda Rummet.
Växthuseffekten och upproret i Syrien, av Martin Fahlgren. Bland de faktorer som ledde fram till upproret var en svår jordbrukskris, till följd av flera år av torka som ruinerade ett stort antal småbönder.
Nästa flyktingkris, av Christian Parenti. Artikel om den nuvarande (2015) "flyktingkrisen" och vad världen kan förvänta sig av framtida flyktingströmmar orsakade av klimatförändringarna.
Ekologiska produktivkrafter, av Hoffmeyer-Eriksson. För att jordklotet även i framtiden ska vara beboeligt så måste man få bukt med alla miljöproblem. Här diskuteras dessa problem och hur de kan/måste angripas.
Samhällets naturhistoria, av Jesper Hoffmeyer. Författaren granskar sambanden mellan natur, teknik och historia och försöker finna sätt att få stopp på den allt svårare miljökrisen, bl a genom att utnyttja s k ekologiska produktivkrafter.
Recensioner av Jesper Hoffmeyers Samhällets Naturhistoria. Två recensioner översatta från den danska debatten om Hoffmeyers viktiga i lägg i miljödebatten.
Växthuseffekten, klimatet och vädret, av Andreas Malm. Bl a utdrag ur boken Det är vår bestämda uppfattning att om inget görs nu kommer det att vara för sent (2007) + en del anknytningar till den aktuella situationen.
Krig mot oljebaronerna. av Anderas Malm. Utdrag ur ny bok om klimatkrisen, där förf. bl a redovisar en ny lovande teknik för att avskilja växthusgasen koldioxid direkt från luften, vilket kan få mycket stor betydelse.
Revolution inför klimatkatastrofen, av Andreas Malm. Vi närmar oss en klimatkatastrof. För att sätta stopp för den krävs radikala ingrepp i den nuvarande ekonomin. Detta kräver en revolution menar författaren.
För att stoppa klimatförändringarna behöver vi en ekologisk leninism. Intervju med Andreas Malm från 2020. Det krävs radikala ingrepp i den nyliberala kapitalismens sätt att fungera för att få bukt med miljökrisen.
Kollektiv klimatkamp på en ny nivå?, av Andreas Malm. I denna text ställer Malm frågan om inte miljökrisen nu gått så långt att det krävs radikalare kampmetoder, såsom sabotage, för att bryta den fatala utvecklingen.
Klimatkamp på ett radikalare spår, av Lars Henriksson. Diskuterar aktionsformer m m med anledning av de idéer som miljöaktivisten Andreas Malm framfört i sin senaste bok.
Hur ska vi hinna rädda klotet? av Daniel Brandell. Om Andreas Malms bok Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent.
Konflikten i Nigeria är ett resultat av miljöförstöringen i hela Västafrika, av Olalekan Adekola. Artikel ur Conversation, 22 februari 2018, om hur miljöförstöringen i regionen är en orsak bakom de pågående konflikterna i landet. Artikeln tidigare publicerad i Internationalen.
Från Marx och Engels till ekosocialism, av Michael Löwy. Marxismens pionjärer var inte alls omedvetna om miljöfrågor - tvärtom! Även om de givetvis inte kunde förutse alla problem.
Ekosocialism – jordens möjlighet?, av Michael Löwy. Miljökrisen riskerar hela den mänskliga artens fortlevnad. Radikala förändringar krävs för att komma till rätta med detta. Löwy pläderar för en ekosocialistisk lösning.
Tretton teser om den ekologiska krisen, av Michael Löwy. Allt fler varningsklockor ringer: Medeltemperaturen stiger, extremväder blir allt vanligare, mängder av djur och växter står inför utrotning .... Vad bör göras?
Övergången - om behovet av ekologisk och social planering, av Michael Löwy. Det behövs radikala åtgärder för att råda bot på klimatkrisen och problem som hotar allt liv på jorden. Men detta klarar inte marknadsekonomin, utan det krävs ekonomisk planering.
”De som inte kämpar har redan förlorat.” Enligt ekosocialisten Michael Löwy rör vi oss mot en katastrof som bara kan undvikas genom en revolution som bryter med kapitalismen.
Ekosocialismen: en livsnödvändig syntes, av Michael Löwy. Kapitalismen är inte förenlig med en hållbar framtid och sätter mänsklighetens överlevnad på spel. Ekosocialismen erbjuder ett radikalt alternativ.
11 felaktiga påståenden om klimatet. Michael Löwy bemöter elva vanliga påståenden om klimatet. Tidigare publicerad i Internationalen.
Ekosocialister debatterar strategin för att stoppa klimatförändringarna. Debatt mellan Daniel Tanuro och John Bellamy Foster/Ian Angus om strategin för att stoppa de pågående klimatförändringarna, fr a hur man ska stoppa användningen av fossilt bränsle.
Tre innebörder av ekosocialism - Intervju med Ian Angus, av Ian Angus. Angus klargör vad ekosocialism står för. Han berör även vad som kan göras för att "lösa" problemet med den globala uppvärmningen.
Orkanpolitik: hur klimatkatastrofen diskriminerar de fattiga, av Phil Hearse. Artikel från den australiensiska webbplatsen Links, om hur klimatorsakade katastrofer drabbar fattigare länder och människor hårdare.
Vad är den verkliga orsaken till bränderna i Kalifornien?, av Phil Hearse. Artikel om bakgrunden till bränderna i Kalifornien hösten 2018, och varför de blir allt vanligare. Tidigare publicerad i Internationalen.
Clarté debatterar klimatkrisen. Hur kan man vända på utvecklingen och få bukt med den globala uppvärmningen och dess konsekvenser? Det är vad som debatteras.
Frågor till ekosocialister, av Lola Seaton. Artikel ur New Left Review, där diskussionen som förts i tidskriften om miljöfrågan under senare år sammanfattas. "Grön New Deal", "nerväxt", "geo-engineering" är olika förslag som diskuterats.
Klimatkrisen – vilka övergångskrav ska ekosocialister driva kampanj om?, av Mike Shaugnessy. Ett diskussionsinlägg hämtat från brittisk ekosocialistisk organisation.
Att stoppa klimatförändringen kommer aldrig att vara någon ”bra investering”, av Paul Fleckenstein. Om en viktig bok som mycket bra redogör för klimathotet och vart det håller på att leda oss, men som har illusioner om vad som kan åstadkommas med kapitalistiska marknadsmekanismer.
En ekologisk politik för arbetarklassen, av Mike Huber. Artikel från den amerikanska tidskriften Catalyst. Är inriktad på amerikanska förhållanden men de grundläggande resonemangen är allmängiltiga.
Liten handbok för klimataktivister, av Göran Dahlman. Förklarar växthuseffekten och dess effekter, besvarar vanliga invändningar från klimatskeptiker och klimatförnekare m m.
Från COP till COP, katastrofen närmar sig, av Daniel Tanuro. Om miljötoppmötet i Madrid, december 2019. Tidigare publicerad i Internationalen.
Villkoren för en ekologisk fackföreningskamp, av D Tanuro.Hur skall arbetarmassorna kunna dras in i kampen mot hotet mot klimat och miljön?
Om Greta Thunberg och bränderna i Australien, av D Tanuro. Två artiklar, om de reaktionära hatattackerna mot Greta Thunberg och de omfattande skogsbränderna i Australien.
Grunder för en ekosocialistisk strategi, av D Tanuro. Vad krävs för att förhindra den annalkande miljökatastrofen?
COP27, nytt toppmöte för grönmålning, grön kapitalism och förtryck, av Daniel Tanuro. En förkortad version av denna artikel har tidigare publicerats av Internationalen.
Ekologin och friheten, av André Gorz. I denna bok utvecklar Gorz sina idéer om ekologin som en viktig faktor i kapitalismens kris. När han skrev den (1977) var ekologins politiska aspekter ofta förbisedda.
Kapitalets klimat. För en miljöövergripande ekosocialism, av Nancy Fraser. Artikel ur New Left Review som förklarar varför miljökampen för att bli framgångsrik måste vara antikapitalistisk och ekosocialistisk.
Diskussion om klimat, energi och ekonomi, av Cédric Durand och Adam Tooze. Tre artiklar som diskuterar klimatet, energikrisen och hur en grön omställning kommer att påverka ekonomin.
COP26-avtalet är ett nytt förräderi mot klimaträttvisan, av Sam Knights. Artikel som kommenterar FN:s klimattoppmöte i Glasgow i november -21. Tidigare publicerad i Internationalen.
Mot domedagsscenarier: vad bör göras nu?. Intervju med John Bellamy Foster ur Monthly Review, 1 december 2021. Är miljöförändringarna oåterkalleliga? Kan något göras, och i så fall vad?
Ekologi och historiens framtid, av John Bellamy Foster. "I denna konflikt är ekonomisk kamp bara meningsfull om den också är miljökamp, samtidigt som miljörörelser på samma gång måste vara ekonomiska rörelser" skriver Foster bl a i denna artikel.
Det är de rika som bränner upp planeten, av Max Lawson. Artikel ur Jacobin magazine. Rika människor ger upphov till mycket högre koldioxidutsläpp än fattiga, både genom sin konsumtion och sina investeringar.
Fossilindustrin ger inte upp frivilligt, vi måste bli starkare, av Andreas Malm. Malm är en engagerad debattör inom klimatfrågan. Han är författare till flera böcker som fått mycket positivt bemötande inom den internationell miljöopinionen. En förkortad version av denna artikel har publicerats i Röda Rummet nr 3 2022.
Framtidens jordbruk, av Harriet Friedmann. Recension av den brittiske miljöskribenten George Monbiots bok Ny jord. Är räddningen för världens livsmedelsförsörjning att ersätta boskapsskötsel med proteinpulver tillverkat av fermenterade bakterier?
Ett skövlat hav, av Timothy Erik Ström. Artikel ur Sidecar om de för havsmiljön sannolikt ödesdigra effekterna av sökandet efter olja och gas under havsbottnen.
Kriget i Ukraina gör en rättvis energiomställning mer akut, av Simon Pirani. Pirani är en marxistisk historiker och energiforskare med miljö- och energifrågor som specialitet.
Fossilindustrins offensiv, av Christian Zeller. Under senare år har fossilindustrin trots allt tal om "grön omställning" ökat sina investeringar. Tidigare publicerad i Internationalen.
Tio saker som förändras utan fossila bränslen, av Gail Tverberg. Många, både i och utanför miljörörelsen, talar om att enda sättet att stoppa klimatförändringarna är att sluta använda fossila bränslen. Men vad får det för konsekvenser?
Vänsterpress om skogsbränderna, vädret och klimatet – juli 2018. Extrem värme och torka, snabbt smältande isar i polarområdena, det är några av de konsekvenser som klimatförändringarna fått under denna sommar.
Vänsterpress om vädret och klimatet – augusti 2018. Frågor kring den globala uppvärmning har aktualiserats under den gångna sommaren på grund av extremvärdret. Den har därför också hamnat högre på dagordningen inför det kommande valet.
Vänsterpress om vädret och klimatet – slutet av augusti 2018. Aktuella artiklar om klimathotet.
Vänsterpress om klimatfrågan – oktober 2018. Handlar mest om den nya allvarliga rapporten från FN:s klimatpanel och reaktioner på densamma.
Vänsterpress om kampen mot klimathotet – sommaren 2019. För att övervinna klimathotet krävs kraftiga ingrepp i det kapitalistiska systemets sätt att fungera. Vad kan och bör göras?
Vänsterpress om klimat och miljö – juli 2019. Om klimathotet och miljöförstöringen och vad som bör göras.
Vänsterpress om klimatkampen – augusti 2019. Politikerna gör i stort sett inget för att ta itu med den klimatkatastrof som kommer allt närmare. Det är en orsak till att förslag om "klimatstrejk" har väckts.
Vänsterpress om klimatet – september 2019. Artiklarna i denna samling handlar mest om vad som kan/måste göras för att sätta stopp för den globala uppvärmningen och vända utvecklingen.
Vänsterpress om klimatet – november 2019. Behandlar diverse frågeställningar som rör klimathotet och hur man tar itu med det.
Recensioner, miljö Antal artiklar: 5
Afrika Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen på den afrikanska kontinenten. I menyn till vänster kan enskilda länder väljas
Kuba om Kuba i Afrika. Under åren 1970-89 spelade Kuba en viktig roll i befrielsekampen i sydvästra Afrika. Här ger kubanerna sin egen syn på denna historia.
Nyliberal globalisering mot fattiga, av Jean Nanga. Artikel från 2006 som analyserar nyliberalismens effekter på fattiga länder, exemplifierade med Mali och Niger.
Detta är ett arabiskt 1848. Men USA:s herravälde är bara försvagat, av Tariq Ali. Kort kommentar till den pågående [2011] arabiska revolutionen.
Uttalande från Fjärde internationalen om revolutionerna i Tunisien och Egypten. Från 22 februari 2011.
Revolutionerna i Mellanöstern i ett historiskt perspektiv: Egypten, palestinierna och USA, av Herbert P Bix. Artikel från Znet som försöker sätta in omvälvningarna i Mellanöstern och Nordafrika i ett större perspektiv.
Revolutionära förhoppningar och förändringar över hela ”arabvärlden”. Intervju med Gilbert Achar från 4 mars [2011], där han försöker analysera den möjliga fortsatta utvecklingen av omvälvningarna i arabvärlden.
Om kedjan av händelser i arabvärlden, av Perry Anderson. Artikel som gör en övergripande analys av de senaste månadernas uppror i arabvärlden.
”En rörelse som kommer att pågå i månader och år”. Intervju med den egyptisk ekonomen/forskaren Samir Amin om utvecklingen i arabvärlden 2011.
Revolutionen har bara börjat. Intervju med G Achcar från 24/8 -11 om utvecklingen för den "arabiska våren".
”Händelserna är huvudsakligen en källa till hopp”. Intervju med G Achcar om upproren i arabvärlden. Från 13/9 2011.
Våren möter vintern, av Mike Davis. Om den arabiska våren, proteströrelserna i Europa och USA och den globala ekonomiska krisen och eurokrisen.
Imperialismen, den arabiska våren och krisen. Intervju med Tariq Ali från oktober 2011.
De arabiska revolutionerna ett år efteråt, av Gilbert Achcar. Intervju från december 2011 där Achcar diskuterar det senaste årets revolter i arabvärlden, och hur framtiden kan tänkas bli.
"Revolutionerna är inte över". Intervju från januari 2012 där Adam Hanieh diskuterar om den "arabiska våren" och dess framtidsutsikter.
Vänsterpress om arabvåren 10 år. För 10 år (2011) sedan gjorde massorna uppror i stora delar av Mellanöstern. Flera av övergick i blodiga inbördeskrig. Men i stort sett alla slutade i svåra nederlag. Dags att göra bokslut.
Kan folket få vad de vill? Intervju med Gilbert Achcar från augusti 2013 om den senaste utvecklingen i Egypten, Syrien och Libyen.
Sankara är inte död, av Benjamin Talton. Om filmen Sankara är inte död. Filmen beskriver händelser i Burkina Faso under revolten 2014 som störtade Blaise Compaoré. Compaoré tog makten 1987 efter en kupp mot Thomas Sankara. Artikeln har tidigare publicerats i Internationalen.
Inbillade folkförflyttningar, av Alexandra Reza. Recension av boken, La ruée vers l’Europe: La jeune Afrique en route pour le Vieux Continent [Rusningen mot Europa: det unga Afrika på väg till den gamla kontinenten]. Ur New Left Review, I boken hävdar författaren att 100 miljoner afrikaner kommer att emigrera till Europa under de närmaste decennierna.
Ryssland och Frankrike på friarstråt i Afrika. Ryske utrikesministern Lavrov och franske presidenten Macron gör just nu (i slutet av juli 2022) rundresor i Afrika för att samla stöd.
Kriget i Ukraina medför att det diplomatiska spelet om Afrika intensifieras, av Sarah Benichou. I skuggan av Ukraina-kriget 2022 anstränger sig Ryssland, USA och flera europeiska stater att charma Afrika. Moskva har där nått vissa framgångar.
Dags kasta ut Wagnergruppen från Afrika, av Greg Mills, Ray Hartley och John Goding. Om Wagnergruppens framfart i Afrika.
Kristen fundamentalism: ett reaktionärt korståg i Afrika, av Paul Martial. Om reaktionära amerikanska kristna kyrkors verksamhet i Afrika. Tidigare publicerad i Internationalen.
Afrika: kapitalismens soptunna, av Paul Martial. Om västkapitalismens export av diverse avfall (elektronik, kläder, plast, mm) till Afrika med svåra miljökonsekvenser. Tidigare publicerad i Internationalen.
Kina och Afrika (artikelsamling). Kina har länge satsat på Afrika, bl a genom att ge lån. Men under det senaste året har de beviljade lånen var de lägsta under senaste 20-årsperioden. Vad härnäst?
Ny maktbalans Nord-Syd. Och det går undan …, av Sylvie Kaufmann. Samarbetsorganisationen Brics utmanar G7-ländernas hegemoni. Den tyngsta aktören är Kina, men även Ryssland har stärkt sin ställning i Afrika, medan Frankrike där råkat ut för flera svåra bakslag.
Recensioner, Afrika Antal artiklar: 7
Peru Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Peru.
Jord eller död, av Hugo Blanco.
Jag såg blod i Pucallpa – En skildring från bondekampen i Peru februari 1989, av Hugo Blanco.
Kampen för jord, av Hugo Blanco. Om Blancos försök att organisera bönderna i Peru i kamp för sina intressen. Med utdrag ur en ny bok, "Vi indianer".
Hugo Blanco om polismakten, terrorismen och kampen för socialismen: Vi tror på massornas revolutionära väg. Intervju med den kände peruanske bondeledaren (1982).
“Jag var varken ’castroistisk gerillasoldat’ eller ‘terrorist’”. Intervju med den peruanske bondeledaren och ekosocialisten Hugo Blanco i samband med att en dokumentär om hans liv började visas i Peru.
Maoismen i tredje världen, av Alexander C Cook. Handlar mest om maoistiskt inspirerade gerillarörelser i bl a Indien, Nepal och Peru.
José Carlos Mariátegui – Bortglömd peruansk revolutionär, av Guido Hernández. Mariátegui är fortfarande mycket känd i Latinamerika, men hos oss är han ganska okänd, vilket är synd, för han var en skarpsinnig och nydanande marxist.
Recensioner av böcker om Peru Antal artiklar: 1
Irak Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Irak.
Iraks uppror 1958, av Andrea Petitt. 1958 störtades Iraks dåvarande brittiskstödda kung av en militärkupp, som fick ett stort folkligt stöd. I efterdyningarna fick också arbetarrörelsen och i synnerhet kommunistpartiet ett stort uppsving.
Om Iraks Kommunistiska Parti, av Jan Guillou och Marina Stagh. Utdrag ur boken Irak – det nya Arabien (1977). Det irakiska kommunistpartiet hade stora framgångar under åren 1958-60.
Gasattacken i Halabaja, intervju med forskaren Joost Hiltermann. Om Iraks gasattack mot kurder i Halabja 1988.
Kriget om oljan i Mellanöstern, om Gulfkriget i Kuwait. Tidigare publicerad i Rood (Bryssel).
Gulfkriget 1991 - Det första Irakkriget, av Gilbert Achcar. Artiklar från 1990-1991.
Näringslivet i USA och oljan i Irak, om USAs oljeintressen i Mellersta Östern. Tidigare publicerad i Workers World (NewYork).
Turkmenerna i Irak - och staden Kirkuk. Om motsättningar mellan kurder och turkmener i norra Irak.
USA köper upp sunniterna i Irak. Om USA:s Irak-politik.
USA och kriget mot Irak - Om vapenindustrin och oljan. Artikelsamling från 2003.
Irak. Vad ligger bakom det religiösa kriget och USA:s intervention? Vad kan det leda till?, av L Everest. Artikelförfattaren tillhör en amerikansk vänsterorganisation med maoistiska rötter.
ISIS vs. Shiamiliserna. Irak på randen av ett obarmhärtigt religiöst krig, av Patrick Cockburn. Den kände Mellanöstern-specialisten (medarbetare i brittiska dagstidningen The Independent) analyserar situationen efter ISIS spektakulära framgångar sedan mitten av juni.
Om Mosul-offensiven, av Patrick Cockburn. Försöket att återta den irakiska staden från IS/Daesh har inletts. Detta företag är i sig besvärligt, men rivalitet och motsättningar mellan de många inblandade m m gör det extra problematiskt.
För ett revolutionärt, sekulärt, demokratiskt, suveränt och självständigt Irak. Uttalande från revolutionärt marxistiska och socialistiska grupper i den arabiska regionen.
De irakiska kommunisternas tragedi, av Anne Alexander. Det finns inte mycket skrivet om det irakiska KP:s historia ens på engelska. Här recenseras en av de få böcker som faktiskt finns och som dessutom är läsvärd. Som bilaga ges en lista på Irak-artiklar.
”Ett fritt fosterland och ett lyckligt folk”, av Anne Alexaner. Artikel från Jacobin om det irakiska kommunistpartiets historia och dess nuvarande politik. Ingår även i Jacobins nummer om Irakinvasionen nedan.
Sadr, sekterismen och ett folkligt alternativ, av Joseph Daher. Artikel från Jacobin magazine, 21 juni 2018, om resultatet vid valen i Irak på våren.
Jacobin om 20-årsminnet av Irakinvasionen. 2023 är det 20 år sedan USA inledde invasionen av Irak. Vi publicerar här några artiklar från Jacobin som handlar om detta.
Vänsterpress om Irak – juni 2014.
Vänsterpress om Irak – juli 2014.
Vänsterpress om Irak – augusti 2014. Utvecklingen i Irak, med Islamiska Statens brutala framfart,har chockerat världen. Vilka följder detta kommer att få är fortfarande oklart, men att de kommer att bli mycket stora är uppenbart.
Vänsterpress om Islamiska staten – september 2014. Islamiska statens (IS) framgångar i Irak och Syrien har skakat om en hel värld.
Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – september 2014. Artiklar från 10/9-18/9. De flesta texterna handlar om olika aspekter på IS, en mer allmänt om Mellanöstern.
Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – sept/okt 2014. Artiklarna är från 23/9 - 3/10.
Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – oktober 2014. Artiklar fram till 11/10.
Vänsterpress om irakiska Kurdistan – november 2017. När den kurdiske presidenten Barzani nyligen utropade en egen stat i norra Irak så slutade snabbt det med ett stort bakslag och Barzani själv fick avgå.
Recensioner Antal artiklar: 1
Artiklar om Stalin Antal artiklar: 0
Artiklar om Stalin.
Ur Stalin-epokens annaler, av M Fahlgren.
Stalin och Lenins ”testamente”, (red) Martin Fahlgren. Utdrag ur tal där Stalin citerar och kommenterar "Lenins testamente" m m.
Lenin, Stalin och Trotskij i svenska uppslagsverk. En historisk tillbakablick - här redovisas vad vanliga svenska uppslagsverk, från Nordisk familjebok (20-talet) till Nationalencyklopedin (90-talet), skrev om de tre bolsjevikledarna.
Anmärkningar om Stalin, av Frank Maerten. Om sovjetkännaren Wolfgang Leonhards viktiga bok (på tyska) "Anmerkungen zu Stalin".
Mao och Stalin: Hästhandel, av I Deutscher. I Moskva 1950 slöt Mao & Co flera avtal med Sovjet. Vissa frågor återstod dock och därför kom på hösten 1952 en kinesisk delegation till Moskva. De förhandlingarna är dock ganska okända.
Chrusjtjov om Stalin, av Isaac Deutscher. Om Chrusjtjovs "hemliga" tal vid SUKP:s 20:e partikongress 1956.
”Stalinkulten är bara en myt, skapad i Väst”. 5 mars 2013 anordnade ABF i Stockholm ett möte om Stalinbilden i dagens Ryssland. Föredragshållare var sovjetkännaren och ekonomihistorikern Lennart Samuelson. Denna artikel refererar föredraget.
Lagbundenhet och viljebeslut hos Stalin, av Franz Marek. Utdrag ur Mareks bok Vad Stalin verkligen sagt som resonerar kring Stalins världsuppfattning och syn på marxismen.
Stalin om den nationella frågan, av Franz Marek. Författaren (österrikisk kommunist) granskar kritiskt Stalins teori och praktik när det gäller nationella frågan.
Stalin om Socialism i ett land och Världsrevolutionen, av F Marek. Utdrag ur Mareks bok Vad Stalin verkligen sagt (1972).
Efter trettio år (om Stalins "Om den dialektiska ..."), av Bo Gustafsson. Efterskrift till Stalins "Om den dialektiska och historiska materialismen" publicerad 1967 av Kommunistiska Förbundet marxist-leninisterna.
Stalin, av Lucio Colletti. Publicerades 1970 som inledning till den italienska upplagan av Stalins Leninismens grunder.
Stalin om socialismen. Dechiffrering av Stalins budskap till ryska partikongressen, av Max Shachtman. Om Stalins skrift Socialismens ekonomiska problem i SSRU (1952).
Stalin och Lysenko, av Zjores Medvedev. Lysenko spelade länge en skadlig roll i den sovjetiska biologin och genetiken. Hur kunde det komma sig att en sådan charlatan fick ett sådant stort inflytande? Förf. var själv biolog och agronom.
Terror som statskonst, av Stephen Kotkin. Utdrag ur del 2 av Kotkins omskrivna Stalin-biografi Waiting for Hitler, 1928-41 [ I väntan på Hitler ].
Vad pågick i nr 1:s hjärna, av Stephen Kotkin. Ur Kotkins Stalin-biografi: Stalin, Vol. II: Waiting for Hitler, 1928-41. Här behandlas bl a 3:e Moskvarättegången. Men Kotkin försöker även analysera hur Stalin tänkte när han utlöste terrorn.
Från en klippbrant. Ur Kotkins Stalin-biografi om åren 1936-37. Handlar om den stora terrorn och Sovjets utrikespolitik, främst gäller det inbördeskriget i Spanien, men även Kina.
Stalins närmaste krets, av Sheila Fitzpatrick. Inledning till boken On Stalin’s Team.
Självhärskaren Stalin? – Sovjetisk vardagspolitik på högsta nivå, av Anders Björnsson. Recension av Fitzpatricks senaste bok On Stalin’s Team.
Om Stephen Kotkins Stalin-biografi, av Sheila Fitzpatrick. Recensioner av de två första delarna.
Recension av Stephen Kotkins Stalin: Paradoxes of Power 1878-1928, av Fred Williams. Kritisk recension av 1:a delen av Kotkins Stalinbiografi.
Dzjugasjvilis liv, av Tony Wood. Recension av 2 biografier om Stalin, ur New Left Review, nr 95 2015. En av dessa biografier, av S Kotkin, har hyllats av nystalinister och personer med rötterna i den stalinistiska traditionen.
Trotskijs bok om Stalin trollbinder läsaren, av P-O Mattsson. Om första delen av Trotskijs Stalin-biografi.
Tunnelseendets dystra pånyttfödelse, av Mats Parner. Om en Stalin-biografi som det kanske hade varit meningsfullt att ge ut under Stalins sista år, med tanke på den stalinkult som då rådde inom vissa kretsar. Men att ge ut den 2019 tyder på uselt omdöme.
Stalins sista år, av Nikita Chrusjtjov. Ett längre utdrag ur Chrusjtjov minns> (C:s memoarer). Behandlar perioden 1949-53. Vi får intressanta inblickar i bl a partiledningens inre liv.
Stalin, Mao and Korea, av Isaac Deutscher. Artikel från augusti 1950. Om koreakriget (bröt ut i slutet av juni) och om perspektiven för den kinesiska revolutionen (som segrade hösten 1949).
När Josef Stalin plattade till Grover Furr, av Jean-Jacques Marie. I denna artikel synas boken Yezhov Vs. Stalin, där Furr hävdar att Stalin var hängiven anhängare av demokrati, men förlorade den striden.
Bokrecensioner/Stalin Antal artiklar: 3
Vietnamrörelsen Antal artiklar: 0
Texter om 60- och 70-talets Vietnamrörelse.
Dokument: FNL-rörelsen i Sverige 1965-68. Historik antagen av De Förenade FNL-gruppernas kongress 21-23.6 1968,
Dokument (DFFGs skriftserie 3): Regeringen(s) och Vietnam 1965-69. En klassisk skrift från De Förenade FNL-grupperna där den svenska regeringens vietnampolitik kritiseras skarpt. DFFG dominerade den svenska Vietnam-rörelsen från mitten av 60-talet fram till befrielserörelsens seger (1975).
Dokument (DFFGs skriftserie 4): Vpk, vuf och vietnamrörelsen.
Dokument (DFFGs skriftserie 5): Program, stadgar och sammanfattning av enhetsfrontsdiskussionen.
Dokument (DFFGs skriftserie 6): Leve enhetsfronten mot USA-imperialismen.
Dokument: Ju färre desto bättre: KFMLr och solidaritetsarbetet för Indokinas folk. Skrift från DFFG (De Förenade FNL-grupperna) som kritiserar "r-arnas" sekteristiska syn på solidaritetsarbetet med befrielsekampen i Indokina.
Pressdebatt om Vietnam sommaren 1965. Den för den svenska vietnamopinionen så viktiga debatten 1965 (i urval).
Debatten om "Trotskismen, fronterna och vietnamrörelsen", broschyrer m m material från debatten som startade våren 1970 mellan De Förenade FNL-grupperna och trotskisterna.
Debatt om Vietnam, Sovjet och FNL-rörelsen. 1974 fördes en intensiv debatt om vilken inriktning den svenska FNL-rörelsen (DFFG) borde välja. Maoisterna ville inrikta kampen mot Sovjetunionen, vilket övriga protesterade häftigt emot.
De Förenade FNL-gruppernas (DFFG:s) 7:e kongress, av Anna-Kristin Nilsson. En politisk kommentar till den viktiga DFFG-kongressen 1975, som innebar början till slutet på denna maoistiskt ledda organisation.
För en revolutionär solidaritet! Om vietnamrörelsens historia. När KFMLr bröt med KFML (1970) splittrades även FNL-rörelsen och r-arna bildade Solidaritetsfronten för Indokinas folk, SFIF, som inte blev särskild långlivad. Denna SFIF-broschyr handlar om detta.
Vietnamrörelsen i USA. Om den amerikanska vietnamrörelsen. Bl a en artikel ur tidskriften Kommentar.
De socialistiska krigen. En antologi om konflikten i Sydostasien 1979.
SKI - Solidaritetskommittén för Indokina, material om den solidaritetsrörelse som bildades 1972 på initiativ av de svenska trotskisterna.
Indokinas kamp är vår! Solidaritet till den slutliga segern. Broschyr från 1973 där RMF (svenska trotskisterna) presenterar sin linje i Indokinafrågan.
Om rebellrörelsen i Sverige. Bl a en artikel ur FNL i Sverige (reportagebok utgiven av De Förenade FNL-grupperna 1975).
Lärdomar av den svenska Vietnamrörelsen, del 1, av Martin Fahlgren. Denna första del handlar om maoismens inflytande i FNL-rörelsen (DFFG).
Lärdomar av den svenska Vietnamrörelsen, del 2, av M Fahlgren. Denna andra del behandlar kritiskt några viktiga aspekter av den politik som FNL-rörelsens (DFFG) förde.
Lärdomar av den svenska Vietnamrörelsen, del 3, av M Fahlgren. Denna tredje del handlar om FNL-rörelsens spända relationer till trotskismen och om de svenska trotskisternas eget solidaritetsarbete för Indokina.
FNL i Sverige. Polemiken kring DFFG:s struktur och målsättning, av Kristoffer Ejnermark. C-uppsats om De förenade FNL-grupperna (den svenska Vietnamrörelsen).
Rebeller i takt med tiden – FNL-rörelsen och 60-talets politiska ritualer, av Kim Salomon. En historik över den svenska Vietnamrörelsen, främst DFFG (De Förenade FNL-grupperna).
De Förenade FNL-grupperna och fronten mot supermakterna, av Björn Larsson. En grundlig redogörelse för de maoistiska försöken att från 1974 förvandla DFFG till en supermaktsfront (främst riktad mot Sovjetunionen).
Vietnam var nära - Vem svartmålar vem? Av Martin Fahlgren. Kommentar till en artikel av Åke Kilander i tidskriften Clartè nr 4-08 (om den svenska Vietnam-rörelsens historia).
Om "Rebeller i takt med tiden – FNL-rörelsen". Tre artiklar ur tidskriften Zenit om Lunda-historikern Kim Salomons bok om den svenska Vietnam-rörelsen.
Recensioner och debatt om "Vietnam var nära". Här har samlats ett antal texter om Åke Kilanders bok som handlar om FNL-rörelsen och solidaritetsarbetet i Sverige 1965–1975.
Vietnamrörelsen i Sverige – En bokrecension, av Per-Olof Mattsson. Recension av Kim Salomons bok "Rebeller i takt med tiden" som behandlar den svenska FNL-rörelsens historia.
Debatt om den svenska FNL-rörelsens historia, av Urban Lundberg, Kim Salomon och Klas Åmark. Debatt kring Salomons bok "Rebeller i takt med tiden".
Bokrecensioner, Vietnamrörelsen Antal artiklar: 4
Facklig kamp Antal artiklar: 0
Texter om facklig taktik.
Dokument: Lärdomar av den ekonomiska kampen (om strejkkampen). "Strasbourgkonferensens resolution till frågan om strejktaktiken i den nuvarande epoken." Antagen av Röda Fackföreningsinternationalen 1929.
Om fackföreningarna, av Giorgi Dimitrov. Två texter (från 1905 resp 1920).
Strejken, av Anders Thunberg (red.). Bok om den stora gruvstrejken i Malmfälten, som inleddes 9 december 1969 och avslutades 4 februari 1970, dvs pågick nära 2 månader.
Det nya arbetet kräver kreativa strejker. Om hur facklig kamp kan föras även i snabbmatsföretag.
Arbetslöshet och arbetstidsförkortning. Från Fjärde Internationalen -96.
Strejk i Bryssel - för belgiska arbetare är "vild strejk" obegripligt. Om en lyckad strejk i Bryssel.
Facklig kamp i Danmark. Danmark har en betydligt radikalare facklig kamptradition än Sverige. Vad beror det på? Och vari består skillnaderna?
Erövra flaskhalsarna. Intervju med Jake Alimahomed-Wilson, Katy Fox-Hodess, Kim Moody ur Jacobin magazine, 9 oktober 2018.
Recensioner, texter om facklig kamp Antal artiklar: 1
Fascismen Antal artiklar: 0
Texter om fascism och nazism i olika länder.
Välj böcker, artiklar eller debatt i menyn till vänster
Recensioner Antal artiklar: 3
Libanon Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Libanon
Libanon och krisen i Mellanöstern. Intervju med Gilbert Achcar, libanesisk-fransk socialist om läget i Libanon i början av 2007.
"Upproret i Libanon fortsätter". Intervju (från februari 2020) med Rima Majed om de protester som pågått i Libanon sedan hösten 2019. En något förkortad version har tidigare publicerats i Internationalen.
Om utvecklingen i Libanon efter explosionen i Beiruts hamn. Artiklar från utländsk vänsterpress om situationen i Libanon efter den fruktansvärda explosionen i Beiruts hamn.
"Putinregimens fall kan leda till Assads och den iranska regimens kollaps", av Alona Liavsheva och Joey Ayoub. En libanesisk palestinier och vänsteraktivist intervjuas om sin syn på kriget i Ukraina, situationen i Mellanöstern, solidaritet mellan förtryckta nationer och folk m m.
Libanon och Israels skrämseltaktik, av Gilbert Achcar. Artikel som analyserar Israels politik visavi Libanon och Hizbollah. Den skrevs innan Israels terrorattack 17 september 2024.
Strategiska tankar om de ökade israeliska hoten i Libanon, av G Achcar. Uppföljning av Achcars artikel ovan, med en analys av situationen efter Israels terrorangrepp mot Libanon.
Följderna av Nasrallahs död, av Tariq Ali. Ali kommenterar Hizbollah-ledaren Nasrallahs död den 27 september efter ett israeliskt flygangrepp.
Vapenvilan i Libanon är inte någon ”gudomlig seger”, av Gilbert Achcar. Läget för Hizbollah är klart sämre efter Israels angrepp nu, jämfört med efter kriget 2006, menar Achcar i denna arikel från 2024..
Kriget Israel – Libanon åter på film. Om filmen "Lebanon" - recension, intervju med regissör m m.
Recensioner, texter om Libanon Antal artiklar: 1
Finland Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Finland
Upprop till alla arbetare och arbeterskor. Upprop från Komintern, ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" från 1920.
De mördade finska kommunisterna. Ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" nr 3 1921.
Finlands Socialistiska Arbetarpartis program. Ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" nr 4 1921.
Skärans och hammarens väg, av Arvo Tuominen. Tuominen tillhörde ledningen i finska KP fram till vinterkriget 1939, då han bröt med partiet. Denna 1:a del av hans minnen slutar 1921. Tar upp inbördeskriget, fraktionsstriderna i partiet m m.
På jorden och under jorden, av Arvo Tuominen. Behandlar åren 1921-33. Större delen av dessa år satt den finske kommunistledaren i fängelse, men han blev även sekreterare i finska fackorganisationen (motsv. till LO).
Kremls klockor, av Arvo Tuominen. Denna del av den f.d. finske kommunistledarens minnen är den mest omtalade. Den handlar om åren 1933-38, då författaren var i Sovjetunionen.
Lenin och Finland, av Atos Wirtanen. Finland var en del av Ryssland fram till Oktoberrevolutionen 1917. Därför är det inte förvånande att Lenin visade Finland stort intresse.
Finska vinterkriget 1939-40. I november 1939 gick Sovjetunionen till angrepp mot Finland. Det uttalade målet var gränsjusteringar för att förbättra skyddet av Leningrad.
Militarismens vanvett, av Per-Erik Wentus. Om "Ur tystnaden. Vita fläckar i Finlands närhistoria", en antologi om finska vinterkriget.
Edward Gylling och hans familjs öden i Sovjetunionen/Ryssland, av Per-Erik Wentus. Finlandssvensk kommunist som deltog på röda sidan under finska inbördeskriget. Flyttade till Sovjet där han blev ledande i Sovjetkarelen. Avrättad 1938.
Frivillig soldat från fredens nation, av Johannes Jensen. En studie av spanienfrivilligas och finlandsfrivilligas historiebruk och minne.
När Finland kuppades in i kriget på nazisternas sida, av Reima Luukkanen. Hur Finland kom med i "fortsättningskriget" i juni 1941.
Finlands två ansikten, av A R Torni. Finlands historia fram till 1943 ur ett vänsterperspektiv.
Finland i krig, av Hilding Hagberg. Utdrag ur boken Röd bok om svart tid om ultranationalistiska ("storfinska") strömningar i Finland i slutet av 1930-talet.
Den finska borgerligheten, Sovjetunionen och SKP 1918-1944. av Pekka Haapakoski. Behandlar huvudsakligen tiden efter inbördeskriget fram till 2:a världskriget.
Finska fortsättningskriget. Slaget vid Tali-Ihantala 1944, av Christer Bergström. Sommaren 1944 rasade det största militära slag som någonsin utspelats i Norden vid två byar på Karelska näset. Här stoppades Röda armén, vilket avgjorde Finlands öde.
Arbetarrörelsen i Finland, av Juhani Paasivirta. Behandlar perioden fram till 1949 utifrån huvudsakligen en socialdemokratisk utgångspunkt.
Finlands kommunistiska parti, av Bengt Matti. Om det finländska kommunistpartiet, med tyngdpunkten på tiden efter Andra världskriget fram till mitten av 1960-talet.
Från generalstrejk till folkfront. Söndring och samling i Kekkonens tid, av Sigurd Klockare. Finland 1955-1970.
Arbetarrörelsen i Finland 1965-71, av Pertti Hynynen. Artikelsamling (ur tidskriften Zenit).
Nyttiga idioter? – Unga idealister, Lenin och sjuttiotalet, av Camilla Berggren och Marianne Lydén. 1968 inleddes en omfattande ungdomsradikalisering över hela världen. Så även i Finland, där vänsteruppsvinget hade stora likheter med det i omvärlden, men även uppvisade stora skiljaktigheter.
Om finsk fackföreningshistoria, av Pekka Haapakoski. Behandlar den finska fackföreningsrörelsens utveckling 1907-1978.
Kejsarens nya kläder, av Pekka Haapakoski. Om vänsterströmningar i den finska socialdemokratin på 1970-talet.
Vart går MLR? (om maoismen i Finland), av Pekka Haapakoski. I motsats till övriga Norden så var maoismen i Finland en marginell företeelse. Men det fanns maoister organiserade i MLR.
Om Finland (1970-86), av Pekka Haapakoski. Artikelsamling om den finska arbetarrörelsen och dess kamp och problem.
Arbetarrörelsen i Finland, av Pekka Haapakoski. Om den finländska arbetarrörelsen och i synnerhet den finländska kommunismen från mitten av 1960-talet fram till idag (hösten 2012).
”Sista striden det är”… – Balansräkning över taistoismen, av Pekka Haapakoski. Taistoiter kallas de Moskvaorienterade kommunisterna i Finland. I motsats till de svenska motsvarigheterna (gruppen kring tidningen Norrskensflamman) fick de ett avsevärt inflytande.
Arbetarklassens världsåskådning, av Tuure Lehén. Lehén anses som den finska (prosovjetiska) kommunismens främste teoretiker. Denna bok användes allmänt i partiets studiecirklar under 1960- och 1970-talen. En kortfattad biografi över förf. ingår.
'Grannar på skilda vägar' Fascismen i Finland i jämförande svensk belysning, av Lauri Karvonen. Om fascismen i Finland och Sverige.
Vi skola nästan alla dö, av Aino Kuusinen. Författarinnan var hustru till den ledande finländske kommunisten O W Kuusinen och verkade bl a som Komintern-funktionär, men hamnade också i sovjetiskt arbetsläger.
Finlands svängning, av Lily Lynch. Artikel ur Sidecar om Finlands förändrade inställning till NATO, och sedermera medlemskap.
"Vi kunde inte föreslå några trovärdiga alternativ till Nato". Den finske vänsteraktivisten Henrik Jaakkola intervjuas av ukrainaren Oleksandr Kyselov.
Recension av Aino Kuusinens "Vi skola nästan alla dö", av Kenth-Åke Andersson.
Den finländska fascismens historia: Om boken Svart gryning: fascismen i Finland, 1918-44. Recensioner av en viktig nyutkommen bok om fascismen i vårt grannland.
Mot liberalismen för folket, av Kari Salminen. En finsk recension av boken Svart gryning: Fascismen i Finland 1918-44.
Recensioner av Nyttiga idioter? – Unga idealister, Lenin och sjuttiotalet. Boken "Nyttiga idioter?" handlar om "68-vänstern" i Finland som hade många likheter med den i övriga världen, men också unika drag.
Recensioner, texter om Finland Antal artiklar: 7
Putins Ryssland Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Ryssland under Putin
Stalin - fosterlandsvännen som försvarade Ryssland såsom Putin gör idag. I Putins Ryssland används Stalin som en nationalistisk symbol - han gjorde "Ryssland mäktigt".
Ryssland efter valet. Ryska socialister om läget i Ryssland efter valet och de efterföljande demonstrationerna i december 2011.
Stalins skugga splittrar Ryssland, av Lennart Samuelson. Om den aktuella forskningen och debatten om Stalin och Stalin-epoken i Ryssland.
”Stalinkulten är bara en myt, skapad i Väst”, av Per Leander. 5 mars 2013 anordnade ABF i Stockholm ett möte om Stalinbilden i dagens Ryssland. Föredragshållare var sovjetkännaren och ekonomihistorikern Lennart Samuelson. Denna artikel refererar föredraget.
Proteströrelsen mot Putin, av Per Leander. Artikelsamling om Ryssland 2012-13.
Den ryska proteströrelsen, av Alexej Sachnin och Sergej Udaltsov. Ryska vänsteroppositionella om dagens Ryssland.
Putins syn på världen. Intervju med en av Putins tidigare rådgivare. Gjordes 2012 men publicerad först sommaren 2014, i New Left Review.
Hur Vladimir Putin blev ond, av Tariq Ali. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.
Olustig kampanj mot ukrainska socialister och ryska Vänsterfronten. Det pågår ett försök att misstänkliggöra och smutskasta vänstergrupper i Ryssland och Ukraina. Något som är extra beklämmande är att SAC-organet Arbetaren bidragit till denna kampanj.
Ett Ryssland som inte passar in, av Perry Anderson. Artikel från New Left Review juli-augusti 2015, om Putin-Rysslands plats i världspolitiken efter de senaste årens utveckling.
Den ryska demokratirörelsens uppgång och fall, av Alexej Sachnin. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.
Varför blir Putin åter Rysslands president?, av Francis Jorissen. Artikel inför presidentvalet från början av februari, dvs före valet (som hölls 18/3 2018).
Shanghai Co-operation Organization (SCO) växer och stärks, av Antoine Uytterhaeghe. SCO är en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation, där bl a Kina, Ryssland och flera f d sovjetrepubliker är medlemmar.
Vänsterpress om presidentvalet i Ryssland – mars 2018. Som förväntat vann Putin och kan sitta vid makten ytterligare 6 år. Men det finns också många frågetecken kring Putin och Rysslands framtid.
”Vi befinner oss i ett sämre läge än under kalla kriget”. Intervju från slutet av januari 2022 (alltså innan den senaste utvecklingen) med den ryske vänsterhistorikern Ilja Budrajtskis om läget i Ukraina.
Putin: Tal 21 februari 2022 - förklarar separatistkontrollerade områden i östra Ukraina som självständiga. Putin ägnar en stor del av sitt tal till att redogöra för sin syn på Ryssland och Ukrainas historia. Det förebådar också invasionen av Ukraina som började 3 dagar senare.
Putin: Tal 24 februari 2022 - tillkännager den "militära specialoperationen".. Med detta tal offentliggjorde Putin Rysslands storskaliga ryska invasion av Ukraina, som föregicks av det ryska erkännandet av de självutnämnda staterna Donetsk och Luhansk 3 dagar innan.
Rysslands feminister är på gatorna och protesterar mot Putins krig. Manifest från ryska feminister som protesterar mot invasionen av Ukraina.
På Moskvas gator är ryssar chockade av Putins krig, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin 27 februari, dvs. strax efter invasionen, som beskriver Moskvabors reaktioner på kriget.
David Remnick och Stephen Kotkin: Despotens svaghet. Stalinkännaren Stephen Kotkin diskuterar Putin, Ryssland och Väst mot bakgrund av kriget i Ukraina.
Ryssland vinner inte kriget – men dess ledare dubblar insatsen, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin som diskuterar om Kreml har börjat överväga ett fredsavtal, och varför ryska oligarker kan vara för det.
Vart går Ryssland? Olycksbådande ideologiska tendenser. I dagens Ryssland frodas högerextrema och reaktionära idéer om återupprättandet av Storryssland. Och spridandet av sådana tankar uppmuntras av Putin och kretsen kring honom.
Ryska reaktionärer gav en modell åt den moderna kontrarevolutionen, av Adam Sacks. Artikel från Jacobin. Rysslands tsaristiska reaktionärer inspirerade Europas fascistiska rörelser. Och Putin låter sig inspireras av just dessa reaktionära tankar.
I tsarernas fotspår. Den ryska imperialismen vaknar på nytt, av Benny Andersson. Varför gick Ryssland till attack mot Ukraina? Vilka långsiktiga strävanden har Putin-regimen? Hur motiverar man politiken ideologiskt?
En rysk plan för folkmord på Ukrainas folk. För en dryg månad sedan publicerade ryska nyhetsbyrån RIA Novosti en artikel som chockerat en hel värld. Det är en skrämmande läsning.
“Det enda sättet för ryssarna att få slut på kriget är att övertyga soldaterna att sluta strida”. Intervju från 5 april 2022 med en medlem från Ryska socialistiska rörelsen om arbetet i Ryssland mot invasionen av Ukraina.
En legosoldats bekännelser. Om Wagnergruppen, av Veronika Dorman. Intervju med f d befälhavare i Wagnergruppen, som är en högerextremistisk rysk privatarmé bestående av legosoldater. Den har tidigare verkat i Syrien och Afrika. Nu även i Ukraina.
"Mot Putins krig i Ukraina". Intervju med den ryske socialisten Ilja Budrajtskis från april 2022. Om situationen i Ryssland, folks reaktioner på kriget, Putin-regimen, krigets orsaker mm.
Artikel och intervju med Ilja Budrajtskis (maj-juni 2022). Artikel om Putinregimens karaktär av den ryske socialisten I Budrajtskij, och en intervju med honom, bl a om en ny webbplats som ska startas.
Om den historiska enheten mellan ryssar och ukrainareav Vladimir Putin. I denna ryktbara artikel, från juli 2021, framställer Putin sin syn på Rysslands historia, där Ukraina saknar existensberättigande. Ett drygt halvår senare invaderades Ukraina.
Natos utvidgning i Östeuropa – så gick den till, av Gary Dagorn. Tittar närmare på den kontroversiella frågan om USA 1990 lovade Ryssland att inte utvidga Nato österut eller inte. I vilket fall påbörjades Nato-utvidgningen 1999, då Polen, Tjeckien och Ungern kom med.
Ryssland, Kina, USA, Indien och det nya kalla kriget. Ryssland är inte så isolerat som det kan framstå i "väst". Åtskilliga stora länder (däribland Kina, Indien och Pakistan) har vägrat ta klar ställning mot kriget. De har en egen agenda.
Nicolas Werth om Putins Ryssland och Ukraina. Putin försöker motivera sin politik med historiska argument: ”Kontroll över historien, tolkningen av det förgångna, är en avgörande fråga för Putin”.
Erövringen av Ukraina och den ryska imperialismens historia, av Zbigniew Marcin Kowalewski. Författaren menar att den ryska imperialism har sina rötter i Tsarryssland och att rester av den fanns även i Sovjet, särskilt under Stalinepoken. Den har nu blommat ut för fullt igen.
Evigt krig: från Putin till Peter och tillbaka, av Boris Kagarlitskij. Artiklar där Kagarlitskij behandlar Putins historieskrivning och hur sanktionerna påverkar Ryssland.
Ryssland och Frankrike på friarstråt i Afrika. Ryske utrikesministern Lavrov och franske presidenten Macron gör just nu (i slutet av juli 2022) rundresor i Afrika för att samla stöd.
Rysk gasexport stryps, medan väst letar efter andra alternativ. Vintern närmar sig, samtidigt som Moskva ökar pressen på EU genom att skära ned leveranserna av gas, som flera stora länder (t ex Tyskland) är mycket beroende av.
"Putins krig går sämre än det verkar". Intervju med Boris Kagarlitskij från juli 2022. Han tar upp läget i Ryssland, människors syn på Ukrainakriget, sanktionernas effekter, problemen för Putins regim mm.
”Putins krig mot Ukraina handlar inte om säkerhet utan imperialistiska intressen”. Intervju med den ryske socialisten Ilja Matvejev om bakgrunden till Putins invasion av Ukraina.
Rysslands krig mot Ukraina: Imperialistisk ideologi eller klassintressen? Den ryske statsvetaren Ilja Matvejev och den ukrainske sociologen Volodymyr Isjtjenko diskuterar krigets orsaker och konsekvenser. Artikeln har publicerats i Internationalen.
Vad är sanningen om soldaterna från Azovregementet som blev dödade i ett Donbas-fängelse?, av Alexandre Horn. Hur gick det egentligen till när över 50 krigsfångar dödades i rysk fångenskap?
”Absolut ondska”: Inne i det ryska fånglägret där tiotals ukrainare blev brända till döds, av Luke Harding. Detta är en redogörelse som avgivits av en kvinna som själv satt fängslad i 100 dygn i det ökända ryska Olenivka-fånglägret där nyligen 53 fångar dödades.
Moldavien i stor fara (artikelsamling). Moldavien är utsatt för hård ekonomisk och politisk press från Ryssland. Man fruktar även att Moskva planerar att ingripa militärt.
”Folk kommer inte att kämpa för den här regimen”. Intervju med den ryske socialisten Boris Kagarlitskij (augusti 2022) om de inhemska orsakerna till invasionen av Ukraina, varför Putin kan föredra ett utdraget krig, vänsterns roll i motståndet mot kriget mm.
Sergej Karaganov visar hur den ryska eliten tänker, av Daniel Warner. Karaganov är en rådgivare som står nära Putin. Denna artikel bygger på en intervju med honom i New York Times i förra månaden (juli 2022).
Ilja Jasjin, fängslad rysk oppositionell: ”Första tecknen på missnöje bland befolkningen redan märkbara”. Ilja Jasjin är en av de få ledarna för den demokratiska oppositionen som inte har lämnat Ryssland. Han sitter nu i fängelse.
Rysk soldat som deltagit i invasionen av Ukraina: Jag ser inget som rättfärdigar detta krig. Intervju med en soldat som har skrivit en bok om sina erfarenheter av kriget och som nu även lämnat Ryssland.
Hur Putins krig förändrat Moskva - "Det finns något ont på folkdjupet", av Christian Esch. Den tyska journalisten Christian Esch har bott i Ryssland i 14 år. Men nu kan han inte längre känna igen ens personer som han umgåtts länge med: Varför stöder så många kriget undrar han?
Ryssland under sanktionerna: ”Det blir svårare och svårare”, av Nicolas Ruisseau. Hur slår egentligen sanktionerna? Åsikterna om detta varierar. Denna artikel tar en närmare titt på konsekvenserna för den ryska befolkningen, särskilt medelklassen.
”Rysk okunnighet om historien bakom uppfattningen om ett ’rättfärdigt’ krig”. Intervju med Anna Colin Lebedev. Intervjun utgår från en bok om utvecklingen av de ryska och ukrainska samhällena och vad som förenar och skiljer dem åt i synen på historien. Sedan 2014 har motsättningarna skärpts.
Vem bär skulden för beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporizjzja?, av Alexandre Horn. Ryssarna har tagit kontroll över anläggningen och placerat vapen och soldater där. Beskjutning har förekommit, ryssarna skyller på Ukraina och tvärtom. Vem ska man tro på?
Ryssarna retirerar i Ukraina. Bekymmersamt för ”Putinsfären” i Frankrike, av Pierre Plottu och Maxim Macé. Den senaste ukrainska offensiven har skakat om de putinvänliga i Frankrike.
Kina, Ryssland och Ukraina (artikelsamling). Om Kinas ekonomiska och politiska relationer till Ryssland och Putins krig i Ukraina.
Ryssland fattigare och mer efter sin tid. Sanktionerna biter säger bedömare, av Benjamin Bidder och Markus Becker. Rysslands ekonomi har hittills inte drabbats så mycket som många till början räknade med. Men sektorer som är starkt beroende av modern teknik har redan stora problem (bl a armén).
De ekonomiska sanktionerna och Putins ställning (artikelsamling). Sanktionerna biter, samtidigt som de militära bakslagen ökar pressen på Putin: hökarna vill se upptrappning, t ex med mobilisering, något som den stora massan inte vill veta av.
Jevgenij Prigozjin, oligarken bakom Wagnergruppen, av Veronika Dorman, Julien Lecot. Artikel om en av personerna kring Putin, f.d. gangster, oligark, bildare av Wagnergruppen och mannen bakom flera statskupper i Afrika.
30 års postsovjetiska klasskonflikter ligger bakom Rysslands krig, av Volodymyr Isjtjenko. Isjtjenko analyserar bakgrunden till Rysslands krig mot Ukraina. Han ser krigets rötter i "det ekonomiska och politiska tomrum som öppnades av det sovjetiska sammanbrottet 1991".
Berlin och Washington – kärnvapenscenarion. Artikel ur Der Spiegel som tar upp Putins hot att använda kärnvapen i kriget mot Ukraina. Menar han allvar?
Rysk olja och gas når Europa på raffinerade omvägar, av Benyahia-Koudier, Labbé. Ryssland har utsatts för sanktioner sedan de invaderade Ukraina. Men hur hårda och effektiva är egentligen gas- och oljesanktionerna?
Europa på okänt vatten efter embargot mot rysk olja, av Martine Orange. Nyligen beslutade G7-länderna att komplettera det redan befintliga oljeembargot med ett pristak för rysk olja. Vilka blir konsekvenserna?
Ryssland, Lenin och imperialismen, av Martin Fahlgren. Vad är egentligen kärnan i Lenins imperialismteori? Och vilken relevans har den i dagens värld? Och för Ryssland och andra stater?
Rysk imperialism och dess monopol, av Michael Pröbsting. Tar en närmare titt på dagens Ryssland, särskilt de ekonomiska förhållandena, men även dess politiska och militära karaktärsdrag.
”Makten måste återgå till folket”. Intervju med Alexander Sjubin, en rysk historiker som sedan slutet av 1980-talet varit aktiv i antiauktoritära socialistiska rörelser och miljörörelser.
Kom ihåg de ryssar som kämpade mot Putins krig, av Ilja Budrajtskis. Artikel ur Jacobin magazine som uppmanar till solidaritet med de ryssar som har kämpat mot Putins krig i Ukraina. Se även uttalandet nedan.
Ukrainare anklagar ryska oppositionella för kolonialistiska värderingar, av Ann-Dorit Boy. Många ukrainare är kritiska mot ledande ryska oppositionsledare, t ex Aleksej Navalnyj som sitter i ryskt fängelse pga sin kritik mot Putin-regimen.
Den ukrainska apokalypsens fyra ryttare, av Mats Parner. Om Putin, Putin-regimen och kriget i Ukraina.
Nord Stream-explosionerna – Mycket talar mot Seymour Hersh, av Simon Pirani. Artikelförfattaren är en brittisk författare, historiker och energiforskare, som ofta medverkar i nyhetswebbplatsen openDemocracy och har skrivit flera viktiga böcker.
Rysslands ekonomi på väg mot total militarisering, av Romaric Godin. Ryssland har klarat sanktionerna någorlunda, även om det nu råder stor brist på högteknologi m m. Men för att kunna fortsätta kriget så behöver man i allt större utsträckning militarisera ekonomin.
Stämningar i Ryssland - artikelsamling (februari 2023). Hur har Ryssland och den folkliga opinionen ändrats under det gångna året? Det är ingen enkel fråga att besvara. Här försöker 2 journalister utifrån olika vinklingar besvara den frågan.
Hur kriget i Ukraina kommer att sluta, av David Remnick och Stephen Kotkin. Kotkin, som är berömd för sin Stalin-biografi, anser att det nuvarande kriget är en stor tragedi, där Putin inte bara håller på att förstöra Ukraina, utan även sitt eget land.
Om krigets ettårsdag – hur mycket längre kan detta pågå?, av Boris Kagarlitskij. Artikel ur Russian Dissent på Ukrainakrigets ettårsdag. Om motsättningar i ryska eliten och militären, och ekonomins problem.
Krigsmotståndet växer i det tysta i Ryssland, av Alexej Sachnin. Rysk socialist om utvecklingen inne i Ryssland.
Putins krig är en tragedi för Ukraina och Ryssland och en gåva för USA-imperialismen , av Chris Slee. Kritiserar några ståndpunkter som är vanliga bland Putinkramare.
Att spela offer – Vittnesmål inför FN:s säkerhetsråd om rysk hatpropaganda. Detta vittnesmål, av Timothy Snyder, hölls 14 mars 2023.
Internationella brottmålsdomstolens arresteringsorder kommer att göra Putin till en paria , av Rémy Ourdan. Den 17 mars 2023 utfärdade ICC en arresteringsorder mot Putin och Rysslands barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova. Detta kan få mycket allvarliga konsekvenser för de båda.
”Imperie-ism” vs en marxistisk analys av imperialismen, av Michael Pröbsting. Debatt om stormaktsrivalitet, rysk imperialism och kriget i Ukraina.
Hackare blottlägger Wagnergruppens imperium, av Emmanuel Grynszpan. Vi får en glimt av hur Wagnergruppen är organiserad och fungerar bakom kulisserna.
Hur uppnå fred av hög kvalitet? , av Erik Melander. Förf, som är professor i freds- och konfliktforskning, kritiserar den s k realpolitiska skolan, som vill tillerkänna Ryssland intressesfärer och buffertzoner på omgivande staters bekostnad.
Det här är männen som Ryssland ville sätta i ledningen för Ukraina, av Igor Burdyga. Om de proryska partierna i Ukraina. Flera av deras representanter är fortfarande verksamma i Verchovna Rada, som är det officiella namnet på parlamentet i Ukraina.
”Situationen i världen är ett nytt kallt krig”. Intervju med Gilbert Achcar i samband med publiceringen av hans nya bok, The New Cold War: The United States, Russia, and China from Kosovo to Ukraine.
Att äta den sista kannibalen, av Slavoj Žižek. Putin, Trump och Prigozjin har en lättsinnig syn på sanning, demokrati, lag och rätt. Avgörande är vad de själva tycker. Skrupler vad gäller metoderna att genomdriva sin vilja saknas helt.
"Varför Rysslands politiska kapitalister började kriget". Intervju med den ukrainske socialisten Volodymyr Isjtjenko, om orsakerna till Rysslands krig mot Ukraina, och hur det kan vara början till slutet för Putins regim.
”En seger för Putin vore det värsta som kan drabba Ryssland”, av Boris Kagarlitskij. Artikel där Kagarlitskij diskuterar orsakerna till Rysslands krig mot Ukraina och vilken hållning vänstern bör inta. Tidigare publicerad i Internationalen.
I Ryssland tjänar segern 1945 kulten av ett krig utan slut, av Benoît Vitkine. Årets segerparad var betydligt mer avslagen än vanligt, åtminstone i Moskva. Men varför håller man överhuvudtaget sådana här militärparader?
Sydafrikas arméchef i Moskva för samtal om militärt samarbete, av Peter Fabricius. Sydafrika fortsätter flirten med Moskva.
Den globala postfascismen och kriget i Ukraina, av Ilja Budrajtskis och Enzo Traverso. Samtal mellan den ryske socialisten Ilja Budrajtskis och historikern Enzo Traverso om postfascismens globala uppsving, Putins Ryssland och kriget i Ukraina. Första delen i serien "Ovanlig fascism" på Posle.
Kremls hovfilosof och kriget mot Ukraina, av Anders Sjögren. En introduktion till den ryske fascistiske filosofen Ivan Iljins, som är en viktig inspirationskälla för Putin & Co.
Kriget i Ukraina och det ryska kapitalet: Från militärekonomisk till helt militär imperialism, av Ilja Matvejev. Artikel från Links om den ryska imperialismens utveckling under senaste decenniet, som Matvejev menar inte helt stämmer med den klassiska teorin om imperialismen.
”Putins regim kan inte utvecklas”. Intervju med den ryske socialisten Ilja Budrajtskis i Meduza.
Om debatterna kring ”avkolonisering” av Ryssland, av Ilja Budrajtskis. Rysk socialistisk historiker diskuterar Rysslands framtid, där begreppet "avkolonisering" har fått förnyad aktualitet.
Moskva, livet i en bubbla, långt från kriget, av Benoît Vitkone. Om stämningarna i dagens (juni -23) Moskva. Många försöker leva som vanligt och förtränga kriget. Någon entusiasm över kriget är svår att finna, men det gäller även öppet kritiska röster.
Rysk statsvetare: ”Det mest idiotiska kriget i landets historia”, av Leonid Aretakis. Samtal med Greg Judin, statsvetare och sociolog.
Dags kasta ut Wagnergruppen från Afrika, av Greg Mills, Ray Hartley och John Goding. Om Wagnergruppens framfart i Afrika.
Efter Prigozjin hopar sig frågorna om vad som ska hända med Putins Ryssland, av J Brooks Spector. Prigozjins myteri ställer flera frågor på sin spets.
Prigozjins marsch mot Moskva, av Timothy Snyder. Tio lärdomar av ett myteri.
”Prigozjins kuppförsök har visat på Putins sårbarhet”. Intervju med den ryska socialisten Ilja Matvejev. Från den australiensiska socialistiska webbplatsen Links.
Varför Ryssland är en imperialistisk makt, av Markus Lehner. Enligt Putin saknar Ukraina existensberättigande. Målsättningen är att återupprätta Storryssland och där intar Ukraina en viktig plats. Således för Ryssland en expansionistisk, imperialistisk politik.
Wagnerisering – Hur Putin sålt ut den ryska staten, av Ilja Matvejev. Den ryske socialisten gör en politisk-ekonomisk analys av Wagnerfenomenet och dess plats i Putins Ryssland.
Ivan Iljin, Putins fascistiske filosof, av Timothy Snyder. Iljn (död 1954) fick en ny vår efter Sovjets sammanbrott. Han är nu en favorit bland många reaktionära ryska intellektuella och politiker, inklusive Putin.
En vädjan till mina progressiva vänner i väst, av Boris Kagarlitskij. Artikel från maj -23 av den nyss arresterade Kagarlitskij, som beskriver verkligheten i Ryssland och kritiserar de "progressiva" i väst som är tvetydiga i sin hållning till Putins regim.
Inga nyttiga idioter längre, av Boris Kagarlitskij. Detta är Kagarlitskijs senaste artikel som handlar om arresteringen av krigshöken Strelkov/Girkin. Den skrevs bara någon dag innan Kagarlitskij själv arresterades.
Nadezjdin-fenomenet, av Boris Kagarlitskij. Inför 2024 års presidentval i Ryssland dök det plötsligt upp en kandidat som bl a var kritisk mot kriget i Ukraina. Han fick snabbt stor uppslutning, men till regimens förtret.
Ryssland visar hur fascistiska idéer kan segra i ett uppsplittrat samhälle, av Balthazar de Robiano, Jon Tell. Artikel ur Jacobin, där författarna argumenterar att fascismen idag inte måste uppstå på exakt samma sätt som den har gjort historiskt.
Strålkastarljus på putinkramaren Jacques Baud, av Martin Fahlgren. Den f d schweiziske översten och säkerhetsrådgivaren har sedan länge utmärkt sig som en förkämpe för Putin och hans krig i Ukraina. Han har också beundrare bland Putinkramare i Sverige.
Debatt: Ryssland och spannmålsavtalet med Ukraina. I juli 2023 vägrade Ryssland förlänga spannmålsavtalet med Ukraina och inledde bombningar av ukrainska spannmålslager. De flesta är kritiska, men det finns de som försvarar det ryska agerandet.
Brev från fängelset, av Boris Kagarlitskij. Kagarlistkij är arresterad pga sin kritik mot den ryska invasionen av Ukraina. Putin & Co vill tysta alla kritiska röster.
Brev från fängelset – ”Resan fortsätter”. 15 februari 2024 dömdes den ryska socialisten Kagarlitskij till 5 års fängelse. Vi publicerar här 2 brev från fängelset, om tillvaron där och om terrorangreppet i Moskva.
Hellre fängelse än exil!, av Boris Kagarlitskij. I december 2023 släpptes Kagarlitskij ur fängelset bara för att i januari arresteras på nytt och dömas till 5 års fängelse för kritik mot kriget i Ukraina.
Vem är Rysslands terroranklagade marxist?, av Leonidas Aretakis. Om Boris Kagarlitskij, som arresterats för sin kritik mot den ryska aggressionen mot Ukraina.
Brics till attack mot dollarns diktatur, av Martine Orange. Brics-länderna har nyligen (2023) haft ett viktigt toppmöte i Sydafrika. Vad kom de egentligen fram till?
Scott Ritter – Putins amerikanske agitator, av Martin Fahlgren. Ritter är en Putin-lakej med hög svansföring. Han är också mycket uppskattad i Ryssland, där han nyligen turnerade runt i en månad och bl a förevisade sin senaste till ryska översatta bok.
Upphävd ockupation av Krim - Krimtatarer och vägen till avkolonisering, av Mariia Shynjarenko. Om Krimtatarernas situation.
Symbiosen mellan det ryska folket och de mäktiga i Kreml, av Mats Parner. Om den ryska författaren Michail Sjisjkins nyutkomna bok Krig eller fred. Sjiskin är bestört över kriget. Hur kunde det ske och vad krävs för att en gång för alla få stopp på eländet?
"Gör motstånd mot den ryska imperialismen". Intervju med den ukrainska socialisten Hanna Perechoda och den ryska socialisten Ilja Budrajtskis om kriget i Ukraina och vänsterns uppgifter.
Minskande befolkning ett misslyckande för Putin, av Benoît Vitkine. Befolkningsutvecklingen har länge varit ett problem för både Ukraina och Ryssland. Och kriget forcerar denna negativa utveckling - befolkningen minskar.
Ukrainakriget - Ryssar anger kollegor och främlingar, av Amalia Zatari. Angiverikulturen har ökat kraftigt i Ryssland sedan krigets början.
”För Putin är fiender utomlands viktigaste drivkraften i rysk historia”. Intervju med franske historikern Nicolas Werth om bl a den allt hårdare repressionen i Putins Ryssland. Intervjuare Florent Georgesco.
”Generation Z” - Så driver Rysslands unga mot fascismen. Intervju med Ian Garner om hans nya bok som handlar om hur fascistiska idéer sprids bland unga i dagens Ryssland.
Krig, fascistisering och motstånd: perspektiv på den ryska imperialismen, av Ilja Budrajtskis. Artikel om den ryska imperialismens utveckling under den senaste tiden, och om kommande mobiliseringar och presidentval.
Pro-rysk desinformationskampanj avslöjad i Tyskland, av Kate Connolly. X (f d Twitter) är en favoritplattform för rysk desinfo. Här är det Tyskland som varit måltavlan, med budskapet att stödet till Ukraina åsidosätter tyskarnas egna intressen och behov.
Ryska oppositionen försöker rispa Vladimir Putins skyltfönster, av Estelle Levresse. Den oberoende presidentkandidaten Boris Nadezjdin blev snabbt ett irritationsmoment för Putin som inte vill veta av några oppositionella röster.
Hets mot krigsmotståndare i det ryska presidentvalet, av Martin Fahlgren. I januari [2024] framträdde plötsligt en presidentkandidat som kritiserade Putins politik och kriget i Ukraina. Hans kandidatur mötte stort gensvar och Putin-regimen gick till motattack.
Ryssland fängslar krigsmotståndare: ”Putin bryr sig inte om kampanjer”, av Leonidas Aretakis och Jacob Lundberg. I december släpptes den ryske socialisten Kagarlitskij ur fängelse och dömdes till böter. Men nu har han plötsligt dömts till 5 års fängelse av en rysk militärdomstol. Putin drar åt tumskruvarna.
”Nu finns ingen oberoende opposition i Ryssland”, av François Bougon. Enligt officiella ryska uppgifter avled den kände oppositionspolitikern och regimkritikern Navalnyj i fängelse fredagen den 16/2. Vad stod han för och vad kommer hans död att få för konsekvenser?
Ukrainarna har mycket att kritisera Navalnyj för, av Anna Colin Lebedev. I Ryssland var Navalnyj populär bland Putin-motståndare. Bland ukrainare var man betydligt mer kritiska.
Aleksej Navalnyj lärde oss att utmana Putin, av Ilja Budrajtskis. Artikelförfattaren är en rysk socialistisk historiker som befinner sig i landsflykt.
Frihet för Boris Kagarlitskij!, av Suzi Weissman. Efter överklagande från åklagarna dömdes den ryske socialisten Kagarlitskij den 13 februari till 5 års fängelse. Artikeln tidigare publicerad i Internationalen.
”Plötsligt hjärtstopp”, av Tony Wood. Artikel som följer upp oppositionspolitikern Navalnyjs öde. Innehåller även länkar till artiklar som handlar om andra offer för den allt hårdare repressionen i dagens Ryssland.
Rysstroll och desinformation, av Martin Fahlgren. Behandlar frågan ur olika perspektiv: mer generellt och med konkreta exempel, såsom olika debattknep och sätt att sprida desinformation som kommer till användning, exempel på desinfokanaler m m.
”Stoppa kriget” betyder ”Död åt diktaturen”. Uttalande från Ryska socialistiska rörelsen på Ukrainakrigets tvåårsdag.
Vart går Ryssland? Vad är Ryssland för ett slags samhälle? Hur styrs det och vart är det på väg? Artikelsamling som behandlar olika aspekter av detta.
Kreml har hamnat i anti-islamsk våg, av Benoît Vitkine. I kölvattnet på terrordådet i Moskva vädrar fientliga stämningar mot centralasiatiska muslimer morgonluft i Ryssland.
Putins Ryssland och Stalins Sovjetunionen, av Mats Parner. Drar bland annat paralleller mellan dagens Ryssland och Sovjet under Stalin-epoken.
Den mänskliga arten håller på att dö ut i Ryssland, av Mats Parner. Om ny bok av freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell.
Sankt Bandera eller hur ryska lärare lyder ”påbud” uppifrån in i det absurda, av Benoît Vitkine. Belorusisk artist lurar skolor i Ryssland att organisera märkliga patriotiska upptåg för att påvisa att man lyder diktaturens påbud blint.
Våg av rysk desinformation över Frankrike, av Justine Brabant och Matthieu Suc. Moskva-styrd desinformation har blivit allt vanligare. Den sprids bl a med hjälp av mängder med falska konton och s k botar.
En lysande berättelse om rysk imperialism och ukrainskt motstånd, av Mats Parner. Om den ryske författaren/journalisten Michail Zygars senaste bok Krig och straff: Putin, Zelenskyj och vägen till Rysslands invasion av Ukraina.
Krig, fascism och revolution: varför Putins Ryssland invaderade Ukraina, av Boris Kagarlitskij. Utdrag ur kommande bok av Kagarlitskij, där han diskuterar kring samband mellan krig och revolution och vår tids fascism.
Makaber ekonomisk modell får konsumtionen att sjuda i Ryssland, av Marie Jégo och Margaux Seigneur. Artikelförfattarna menar att Putin infört en ny ekonomisk modell som satt fart på delar av den ryska ekonomin.
Betalda pro-ryska influencers avslöjade i USA (artikelsamling). Nyligen avslöjades att Ryssland betalat amerikanska influencers stora summor för via sociala media påverka presidentvalet och sprida prorysk propaganda om kriget i Ukraina.
Budapestuppgörelsen 1994, av Martin Fahlgren. För en förståelse kriget i Ukraina är det viktigt att känna till Budapestöverenskommelsen.
BRICS, Ryssland och Iran (artikelsamling). BRICS, som är en sammanslutning som strävar efter att vara en motpol till västs ekonomiska dominans höll nyligen ett toppmöte i den ryska staden Kazan.
Nordkoreaner strider för Ryssland i Ukraina (artikelsamling). Enligt uppgifter så finns nu över 10000 koreanska soldater i Kurskregionen för att tillsammans med ryssarna kriga mot Ukraina. Vilka kan konsekvenserna av detta bli?
Putins nya vapen, av Catherine Samary. Om Putins skrämselpropaganda, men också allt större ekonomiska, militära och andra svårigheter m m.
Snaran dras åt kring rysk ekonomi, av Stéphan Lauer. Artikel från Le Monde om den ryska ekonomin som är mer krisartad än vad Moskva försöker ge sken av.
Ryska och ukrainska ekonomin. Hur står det till med ekonomin efter nära tre års krig? Artiklar ur Economist.
Ryssland och Ukraina inför Trumps makttillträde (artikelsamling). Artiklar ur Le Monde. Om bl a den ryska ekonomin och opinionen i Ukraina.
Iran och Ryssland 2024. Två artiklar, den ena om Iran som har stora ekonomiska och andra problem, den andra om de allt intimare relationerna mellan Iran och Ryssland.
Ryssland och kriget i Ukraina februari 2025, artikelsamling. Hur ser allmänna opinionen ut i dagens Ryssland? Hur står det till med ekonomin? Och en intervju med den ukrainska författaren Andrej Kurkov.
Fred mellan nyfascister och krig mot förtryckta folk. Gilbert Achcar kommenterar samtalen mellan USA och Ryssland om "fred" i Ukraina, som hölls i Saudiarabien. Tidigare publicerad i Internationalen.
Trump, Putin och fred i Ukraina?. Vill Putin egentligen ha fred i Ukraina? Och i så fall under vilka villkor?
Om axeln mellan Moskva och Washington, av Boris Kgarlitskij. Om Trumps närmande till Putin och nedmonteringen av den världsordning som funnits sedan länge. Tidigare publicerad i Internationalen.
Hotet från rysk imperialism och Putins regim, av Felix Levin. En rysk socialist höll detta tal under Fjärde internationalens 18:e kongress i mars 2025.
Dokument: Uttalande av Ryska socialistiska rörelsen och ukrainska Sotsialny Ruch: mot den ryska imperialismen. Gemensamt uttalande av ryska och ukrainska socialister mot Rysslands invasion av Ukraina. Med kommentar från LeftEasts redaktion.
Dokument: Uttalanden mot kriget i Ukraina. Uttalanden från Ryska socialistiska rörelsen och Fjärde internationalen på ettårsdagen av Rysslands angreppskrig. FI:s uttalande är tidigare publicerat i Internationalen.
Dokument: Uppmaning till solidaritetsaktioner med antikrigsaktivister i Ryssland. Uttalande från Ryska socialistiska rörelsen. Tidigare publicerad i Internationalen.
Dokument: Mot halvsolidaritet och falsk pacifism!. Uttalande från Ryska Socialistiska Rörelsen 1:a maj 2023.
Dokument: Aleksej Navalnyj mördad i fängelset. Uttalande från den ryska vänstergruppen Ryska socialistiska rörelsen. Tidigare publicerat i Internationalen.
Internationell press om Ukraina-kriget 3 april 2022. Denna samling handlar inte direkt om kriget, utan om krigets allvarliga politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser för Ryssland.
Sovjet förgår men maffian består, av Anders Hagström. Recension av Arkadij Vaksbergs bok Sovjetmaffian.
Internationella uttalanden: Frihet åt Boris Kagarlitskij! Frihet åt alla ryska politiska fångar!. Den ryske socialisten Kagarlitskij har länge kritiserat den Putin-regimen och dess krig i Ukraina. Nu har han gripits och anklagas för att "främja terrorism".
Svensk vänsterpress om arresteringen av Boris Kagarlitskij i juli 2023. Den ryske socialisten arresterades 25 juli 2023, anklagad för att ha ”rättfärdigat terrorism”. Den verkliga anledningen är hans krigsmotstånd, dvs man vill tysta kritiska röster mot invasionen av Ukraina.
Befria Boris Kagarlitskij och alla ryska politiska fångar!. Petition som har undertecknats av ett stort antal progressiva personer över hela världen. Tidigare publicerad i Internationalen.
Recensioner, böcker Antal artiklar: 2
Storbritannien Antal artiklar: 0
Texter om Storbritannien
Öppen svarsskrivelse från Kominterns exekutivkommitté på Englands oavhängiga arbetarpartis (I.L.P.) frågor. 1920 förde brittiska partiet ILP diskussioner om man skulle ansluta sig till Kommunistiska internationalen och ställde därför ett antal frågor. (Ur "Kommunistiska Internationalen" nr 1).
Till Englands gruvarbetare och revolutionära kämpar. Ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" nr 3 1921.
Det engelska världsrikets politiska och sociala läge, av E Varga. Ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" nr 4 1921.
Om Storbritannien, av L Trotskij. En fortfarande förvånande aktuell analys av Labourpartiets förborgerligande i början av 1900-talet, en kritik av dess ledares liberalism, religiositet etc.
1700-talets engelska samhälle – klasskamp utan klasser. Thompson är den brittiska arbetarrörelsen främsta historiker.
Tid, arbetsdisciplin och industrikapitalism, av E P Thompson. Om den brittiska kapitalismens och arbetarklassens framväxt.
De brittiska stalinisterna och Moskvarättegångarna, av Brian Pearce. Artikel från 1958.
Brittiska kommunistpartiet och Molotov-Ribbentrop-pakten, av Roger Moorhouse. Icke-angreppspakten som slöts mellan Nazityskland och Sovjetunionen i augusti 1939 skakade ordentligt om kommunistpartierna.
Fler år för gräshoppssvärmen - en Inside Story om International Socialists. Historien om brittiska SWP (Socialist Workers Party) den idag största vänsterorganisationen i Storbritannien. (Ej komplett än)
Samhälle utan jämlikhet, av Robin Blackburn. Artikel från 1967.
Två artiklar om Storbritannien, av Perry Anderson. Artiklarna som är från 1968 ger viktiga pusselbitar för en förståelse av utvecklingen i detta land.
G Roberts (från brittiska KP) & R Blackburn: debatterar ”Trotskijs bidrag till marxismen”. När debatten fördes 1977 var Roberts ledande i brittiska KP. Numera är han historiker med Stalins Sovjet som specialitet. I en nyskriven inledning presenteras debattörerna.
Om Falklands/Malvinaskriget (1982). Två artiklar ur tidskriften Fjärde Internationalen.
”Makten ligger inte hos parlamentet” – samtal med Tony Benn, av Katarina Katz. Labourvänstern i Storbritannien har en lång historia. Här representerad av Tony Benn (1986).
London mot Thatcher. Kommunalpolitik för samhällsomstörtare, av Katarina Katz. 1981 vann labourvänstern (bland dem Jeremy Corbyn) majoritet i Londons landsting (GLC). Denna bok (från 1988) tittar närmare på hur de agerade och vad de åstadkom.
George Galloway chockar Labour, skakar om Storbritannien, av Tariq Ali. Vänsteframgångar i fyllnadsval mars 2012.
"Left Unity" lanserat. Left Unity (Vänsterenhet) är ett brett vänsterparti i Storbritannien. Denna artikel beskriver grundningskongressen som hölls 30 november 2013.
Om skotsk självständighet, av Tariq Ali. Den 18 september (2014) ska Skottland rösta om det vill lämna Storbritannien eller inte. Enligt opinionsundersökningar så är det för närvarande jämnt mellan ja och nej. Detta har skapat stort rabalder.
Skottland. Chock och skrämsel mot en ja-röst, av Alan Thornett. Artikel om folkomröstningen om skotsk självständighet som äger rum 18/9 2014.
Om det brittiska Labourpartiet, av Tom Nairn. Labour har genomgått en unik historisk och politisk utveckling som avviker från alla andra socialdemokratiska partier. Detta visar Nairn övertygande i denna artikelsamling.
Om Edward Palmer Thompson, av Lars Magnusson. Om den brittiske marxistiske historikern och debattören.
Om bakgrunden till terrordådet i Manchester, av Patrick Cockburn. Två artiklar som med utgångspunkt från exemplet Libyen och terrordådet i Manchester diskuterar den islamistiska terrorismens orsaker och hur den bör bekämpas.
Terrorismens vansinne och kapitalismens förfall, av Alan Woods. Artikeln skrevs med anledning av terrorattentaten i London och Manchester i juni 2017.
Den verklige Winston Churchill, av Richard Seymour. Nyligen (2018) hade ännu en film om Churchill premiär. Denna artikel ur Jacobin magazine berättar om de delar av Churchills historia som brukar förbigås med generad tystnad.
Om Corbyn och Labourpartiets påstådda antisemitism. Corbyn, Labourpartiet och den brittiska allmänheten i stort har de senaste åren anklagats för antisemitism. I två artiklar nagelfars dessa anklagelser, och från vilket håll de kommer.
Jeremy Corbyn och antisemitismen (artikelsamling). I Storbritannien har Corbyn-motståndare i labour, tillsammans med allsköns borgare och reaktionära judiska företrädare drivit en hetskampanj mot Corbyn.
Antisemitismen och fallet Corbyn (november 2020). Labours högerfalang har under hela detta år försökt isolera och bli av med den tidigare partiledaren Corbyn. Nu spelar man ut det anti-semitiska kortet. Man är ute på farliga vägar.
Politisk kris inför Brexit, av G L L Williams. Sanningens ögonblick närmar sig för Storbritannien och Brexit. Inför detta fördjupas den politiska krisen. Vad bör vänstern göra inför detta?
Brexitpusslet – Och var finns en Exit?, av David Runciman. Om den politiska förvirring och kris som skakar Storbritannien och förlamar regering och parlament. Och någon utväg ur återvändsgränden finns inte i sikte.
Att förverkliga corbynismen. Intervju med Christine Berry, som driver en podd om Labours ekonomiska program. Ett utdrag har tidigare publicerats i Internationalen, nr 27 2019.
Corbyn, Labour och Brexitkrisen, av Daniel Finn. Artikel ur New Left Review juli/augusti 2019 om Corbyns väg till partiledningen, Labours utveckling och hur de hanterar Brexitkrisen.
Måste Labour gå till höger för att trygga sin arbetarbas?, av Phil Hearse. Artikel från International Viewpoint som diskuterar varför Labour förlorade valet i december 2019 och hur vänstern ska tackla detta.
Coronavirus – Apokalypsen? av Phil Hearse. Artikel från den brittiska webbplatsen Socialist Resistance om corona-pandemin. Tidigare publicerad i Internationalen.
Coronaviruskrisen är politisk, av Grace Blakeley. Artikel ur Jacobin som argumenterar att vänstern inte kan undvika att "politisera" coronaviruskrisen. Gör en jämförelse med finanskrisen 2008. En något förkortad version tidigare publicerad i Internationalen.
Labour-högern saboterade Corbyns valkampanj! Nyligen läckte en rapport ut som visar att Labours högerfalang medvetet och systematiskt har saboterat partiets verksamhet för att avsätta Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyns motståndare brände ner huset för att stoppa honom - nu härskar Keir Starmer över askan, av Daniel Finn. Artikel ur Jacobin magazine om Labourbyråkratins och brittiska medias fula spel för att hindra Corbyn från att vinna valet 2019. Och det fortsatta fula spelet efter valet.
Starmers krig, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar (New Left Review) från 2020 om den nye ledaren för det brittiska Labourpartiet (Keir Starmer), och hans karriär i partiet.
”Varför jag lanserar ett Projekt för fred och rättvisa”. Intervju från december 2020 med den tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn om hans nyligen lanserade projekt. Tidigare publicerad i Internationalen.
Corbynismen efter Corbyn, av Grace Blakeley. Recension av Searching for Socialism, som behandlar Labourvänsterns historia under de senaste 50 åren, från Tony Benn till Jeremy Corbyn.
Vänsterpress om Chilcot-rapporten – juli 2016. Brittisk utredning bekräftar att dåvarande brittiska premiärministern Tony Blair (och USA-presidenten Bush) förde opinionen bakom ljuset när man drev igenom beslutet att invadera Irak 2003.
Vänsterpress om parlamentsvalet i Storbritannien 2017. Stor framgång för labour, stort bakslag för tories.
Vänsterpress om Brexit 2018. Det slutliga avgörandet när det gäller Storbritanniens utträde ur EU närmar sig. Fast fortfarande vet man inte om det blir ett "mjukt" eller "hårt" Brexit.
Brittisk vänsterpress om Brexit november-december 2018. Avgörandets stund närmar sig när det gäller att godta eller förkasta det Brexit-avtal som brittiska tories-regeringen framförhandlat. Motsättningarna är stora om detta.
Vänsterpress om EU och Brexit. Om EU och den djupa politiska krisen i Storbritannien, maj 2019.
Vänsterpress om Boris Johnson och Brexit – augusti 2019. Hård eller mjuk Brexit eller ingetdera? Sanningens stund närmar sig.
Vänsterpress om Brexit – september 2019. Kan Boris Johnson genomdriva en hård Brexit eller går han på pumpen? Hans försök att få fria händer genom att stänga parlamentet misslyckades. Men även oppositionen är djupt splittrad i frågan.
Brittisk vänster om nyvalet och Brexit – november 2019. Hur ställer sig den brittiska vänstern (förutom Labour) till det nyval som ska hållas i december?
Vänsterpress om valresultatet i Storbritannien – december 2019. Varför vann Boris Johnsons tories över Corbyns labour? Och vilken framtid kan vi förvänta oss?
Bokrecensioner Antal artiklar: 1
Filmrecensioner Antal artiklar: 2
Iran Antal artiklar: 0
Texter om Iran
När den röda fanan vajade över Iran, av Peyman Jafari. Artikel om den kortlivade socialistiska sovjetrepubliken i norra Iran 1920. Tidigare publicerad i Internationalen.
Schahregimens historia – 35 år av blodigt förtryck , av Ingvar Rydberg. Artikel från 1978. 1953 störtades den demokratisk valda regeringen. Men till slut fick iranierna nog och gjorde uppror. Det är den historien som tecknas här. Tyvärr slutade dock det hela med att islamister tog över.
Iran efter revolutionen 1979 kan indelas i tre skeden. Intervju med den iranske advokaten och en människorättsaktivisten Zarafshan Nasser.
Om Iran - artiklar ur tidskriften Fjärde Internationalen. Artiklarna från 1979-83, dvs handlar om störtandet av shahen och tiden närmast därefter, med Iran-Irak-kriget, vänsterns nederlag och upprättandet av en islamistisk republik.
De iranska kommunisternas tredje tragedi, av Fred Halliday. Artikel från 1983 om vänsterns katastrofala nederlag i Iran i början av 1980-talet.
Islamiska republiken Iran: en kapitalistisk, teokratisk och patriarkal diktatur, av Babak Kia. Artikel om upproret i Iran efter "moralpolisens" mord på Mahsa Jina Amini i september 2022.
"Putinregimens fall kan leda till Assads och den iranska regimens kollaps", av Alona Liavsheva och Joey Ayoub. En libanesisk palestinier och vänsteraktivist intervjuas om sin syn på kriget i Ukraina, situationen i Mellanöstern, solidaritet mellan förtryckta nationer och folk m m.
Irans missilattack mot Israel – vart är vi på väg?. Artikelsamling om den uppkomna instabila situationen i Mellanöstern efter iranska attacken på Israel.
BRICS, Ryssland och Iran (artikelsamling). BRICS, som är en sammanslutning som strävar efter att vara en motpol till västs ekonomiska dominans höll nyligen ett toppmöte i den ryska staden Kazan.
Iran och Ryssland 2024. Två artiklar, den ena om Iran som har stora ekonomiska och andra problem, den andra om de allt intimare relationerna mellan Iran och Ryssland.
Vänsterpress om Iran – januari 2018. Om massprotesterna december-januari 2017-2018.
Vänsterpress om Iran-USA efter mordet på general Soleimani – januari 2020. Mordet har lett till massiva antiamerikanska demonstrationer Iran och Irak. Även stora regimkritiska mobiliseringar har hållits, i Iran i synnerhet efter nedskjutningen av ett passagerarplan.
Dokument: Den iranska revolutionen fyra år efter upproret i februari 1979. Rapport (från Fjärde Internationalen) som analyserar störtandet av shahen och hur islamister (Hezbollah) till slut tog över hela makten - som de fortfarande innehar.
Dokument: Uttalande från Fjärde internationalens internationella sekretariat angående hotet om krig i Syrien och Iran. Från 1 mars 2012.
Recensioner, böcker Antal artiklar: 1
Schweiz Antal artiklar: 0
Texter om Schweiz
Moskvakongressen och den revolutionära rörelsen i Schweiz, ur tidskriften "Kommunistiska Internationalen" nr 3, 1921.
Recensioner Antal artiklar: 2
Konst och litteratur Antal artiklar: 0
Texter som behandlar konst, litteratur och andra kulturyttringar
Om konst och litteratur, av Marx och Engels. Urval med uppsatser och utdrag ur skrifter om konst och litteratur.
Hatets sånger. Tidig svensk socialistisk diktning i urval (1885-1910).
Leo Tolstoj: poet och rebell, av Leo Trotskij. Skriven till Tolstojs 80-årsdag 1908.
Leo Tolstoj, av Vladimir Lenin. Artikeln skriven i mitten av november 1910 med anledning av Tolstojs död.
Om Tolstojs död, av Leo Trotskij. Artikel från 1910.
Litteratur och revolution.Trotskijs klassiska arbete från 1924, samt ytterligare texter om ämnet.
André Breton och surrealismens grundprinciper, av Franklin Rosemont.
Surrealism och marxism – om mötet mellan André Breton och Leo Trotskij i Mexiko, av David Brolin.
Vem var George Orwell?, av Nina Källberg. Om den berömde författaren som bl a skrev om spanska inbördeskriget, och romanerna "1984" och "Djurfarmen".
Marxismen och litteraturen, av Per Meurling. Artikel från 1938.
Erövrarna, av André Malraux. Klassisk historisk roman om den revolutionära jäsningen och kampen i den kinesiska staden Kanton 1925-26.
Marxism och litteratur, av Terry Eagleton. Om marxistisk litteraturkritik.
Arbetarlitteraturens besiktningsman, av Per-Olof Mattson. Om den danske arbetarförfattarens Martin Andersen Nexøs betydelse och roll för de svenska arbetarförfattarna.
Den nordiska arbetarlitteraturens pionjär Martin Andersen Nexø. Recensioner av Per-Olof Mattson biografi över den danske arbetarförfattaren Martin Andersen Nexø.
Stalinisten Martin Andersen Nexø - artikelsamling. Den danska arbetarförfattaren var en fanatisk anhängare och försvarare av det stalinistiska Sovjet, vilket dessa artiklar om Moskvarättegångarna illustrerar.
Ken Loach i helfigur, av Phil Hearse. Intervju med den framstående brittiske socialistiske filmskaparen.
Möte med Mankell – författare, socialist, människovän, av Ronnie Celander. Henning Mankell (1948-2015) är en viktig och mycket framgångsrik författare och dramatiker med stort socialt engagemang. Denna artikel om honom är från 1997.
Kvickhet, kristendom och kritik, av Ola Sigurdsson. En introduktion till den marxistiske brittiske litteraturvetaren Terry Eagleton.
Leonardo Padura
Leonardo Padura: Mannen som älskade hundar, av Alan Woods. En utförlig presentation och recension av den kubanske författarens mycket omtalade (och rosade) roman om mordet på Trotskij och hans mördare Ramón Mercader.
Mordet på Trotskij i ny litteratur, av Bertrand M Patenaude. Amerikansk historiker om 2 aktuella romaner, som handlar om mordet på Trotskij. Den ena är den kubanske författaren Leonardo Paduras lovordade "Mannen som älskade hundar".
Trotskij i Kuba, av Samuel Farber. Recension av den kubanske författaren Leonardo Paduras omskrivna historiska roman Mannen som älskade hundar.
Mordet på Trotskij som historisk roman. Två recensioner (publicerade i tidskriften Röda Rummet) om kubanen Leonardo Paduras historiska roman "Mannen som älskade hundar".
Vad kan vi lära av Paduras Mannen som älskade hundar? av Martin Fahlgren. Den kubanske författarens roman om mordet på Trotskij har rest många frågor av historisk och politiskt slag. Här diskuteras flera sådana med utgångspunkt från ett antal recensioner av boken.
Pierre Broué om brytningen mellan Trotskij och Diego Rivera. Läsning av den kubanske författaren Leonardo Paduras historiska roman "Mannen som älskade hundar" har aktualiserat flera historiska frågor, bl a den om Trotskij-Rivera. Vad hände egentligen?
Recensioner Antal artiklar: 2
Kongo Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Kongo
Kriget om Kongos skatter, av Eric Toussaint och Denise Comanne.
Kolonialismens spår – Belgien (två bokrecensioner). Om Belgiens koloniala historia. Fallet Kongo.
Recensioner, texter om Kongo Antal artiklar: 1
Sydafrika Antal artiklar: 0
Texter om utvecklingen i Sydafrika.
Tidskriften Fjärde Internationalen om Sydafrika (1986-93). Om slutskedet av kampen mot aphartheid-regimen.
Berättelsen om två apartheidsystem, av Paul D'Amato. Artikel från 2009 där gårdagens Sydafrika jämförs med dagens Israel.
Vissa föds stora, vissa uppnår storhet, och en del tvingas på storhet, av Brian Ashley. Artikel om Nelson Mandela från december 2013, efter hans bortgång. Ur den sydafrikanska tidningen Amandla! Berör Mandelas betydelse för Sydafrikas förvandling och arvet efter honom.
Bygg arbetarklassens och de utblottades rörelse! Artikel ur den sydafrikanska vänstertidningen Amandla!, augusti 2018. Om hur en ny vänsterrörelse ska kunna byggas i Sydafrika.
Varför rörelsen bland kåkstädernas invånare utgör ett hot mot ANC, av Azad Essa. Artikel från november 2018 om rörelsen AbM, som kämpar för att förbättra förhållandena för de fattiga massor som lever i Sydafrikas kåkstäder.
Om Sydafrika inför valet. I april eller maj i år (2019) går Sydafrika till val. Vi publicerar här en artikelsamling med lite bakgrund inför valet, fr a om frågan om en jordreform.
Sydafrikas arméchef i Moskva för samtal om militärt samarbete, av Peter Fabricius. Sydafrika fortsätter flirten med Moskva.
Artikelsamling: Sydafrika i valet och kvalet. Sydafrika står inför många problem, bland annat en djup energikris, samtidigt som man står inför svåra internationella utmaningar: kriget i Ukraina och relationerna till Ryssland, USA, Europa, m m
Internationalism och kriget i Ukraina – hyckleriet i delar av vänstern, av Dale T McKinley. Artikelförfattaren är en sydafrikansk vänsteraktivist.
Brics till attack mot dollarns diktatur, av Martine Orange. Brics-länderna har nyligen (2023) haft ett viktigt toppmöte i Sydafrika. Vad kom de egentligen fram till?
To Russia with Love och hopplös hängivenhet, av Peter Fabricius. ANC:s generalsekreterare besökte nyligen Moskva och yttrade bl a att ANC till varje pris skulle vara lojalt med Ryssland. Något som lett till protester i Sydafrika.
Dokument: Svart revolt i Sydafrika. Resolution från Fjärde internationalens exekutivkommitté 1986. Under 1980-talet tog kampen mot aphartheid-politiken fart på allvar. Denna kamp, som beskrivs och analyseras i denna skrift, blev segerrik bara några år senare.
Recensioner, böcker om Sydafrika Antal artiklar: 1
Norge Antal artiklar: 0
Texter om Norge
Läget i Norge, av Olaf Scheflo. Ur Den Kommunistiska Internationalen N:o 5. (1921).
Den norska tragedin, av Nils Kaare Dahl. Bok (publicerad i Sverige 1943) om den antinazistiska motståndskampen i Norge. Författaren var norsk trotskist. Med nyskriven presentation och bilaga.
Världsrevolutionen i Hønefoss. En redogörelse för Leo Trotskijs vistelse i Norge, av Yngvar Ustvedt. Denna bok (översatt från norska) ger en god inblick i det politiska drama - med många politiska riktningar inblandade - som utspelade sig under Trotskijs 1,5 år i Norge.
Trotskij – arbetarklassens fiende?, av Jeanette Olsen. En skrift från 1936. Författarinnan var en av den kommunistiska rörelsens och den radikala kvinnorörelsens grundare i vårt grannland Norge. Hon var också en trotskistisk pionjär.
Det norska kommunistpartiet under den nazistiska ockupationen 1940-41, av Stig Eriksson. Om det norska kommunistpartiets linje under den nazistiska ockupationen 1940-41.
Norges kommunistiska parti, av Jahn Otto Johansen. Norska KP:s historia fram till 1965. Bl a om "dissidenten" Furubotn.
Arbetarrörelsens utveckling i de tre nordiska länderna 1914-20, av Edvard Bull. En "klassisk" och mycket omdebatterad uppsats från 1922.
Norska maoister om Pol Pots Kampuchea. Två artiklar av Kampuchea-specialisten Eirik Rossen, som var internationell sekreterare i det norska maoistpartiet AKP och journalist på tidningen Klassekampen.
En folkefiende om ”de socialistiska länderna”, av Pål Steigan. Pål Steigan var partiledare för det norska Arbeidernas kommunistparti under dess storhetstid (fram till mitten av 1980-talet). Detta är utdrag ur hans självbiografi.
Att bygga vänstersolidaritet med Ukraina i Nordeuropa. Kort rapport från det norska Socialistiska vänsterpartiets 25:e kongress.
Rødt stöder Ukrainas kamp för frihet. Uttalande antaget av det norska socialistiska partiet landsmöte i april 2023, där man tog ställning för vapenstöd till Ukraina (innan dess hade man varit emot).
Recensioner av Pål Steigans självbiografi En folkefiende. Det norska maoistpartiet AKP var ett av de framgångsrikaste i västeuropa och Steigan dess partiledare. Recensenterna har rötterna i den svenska maoismen.
Vänsterpress om valet i Norge – september 2021. Det norska stortingsvalet blev en en framgång för vänstern (särskilt partierna Sosialistisk Venstreparti och Rødt) medan högern backade.
Recensioner, böcker Antal artiklar: 1
Terrorism Antal artiklar: 0
Texter som diskuterar terrorism
Marx och Engels om "terrorism", av Hal Draper. Vad hade begreppen "terror" och "terrorism" för innebörd för Marx och Engels? Och vad ansåg de om dem? Utdrag ur Drapers Karl Marx's Revoutionary Theory.
Lenin om individuell terrorism vs masskamp.
Om terrorism, av L Trotskij. Fem artiklar om terrorism, skrivna mellan 1909-1938.
Dewey-kommissionen om anklagelsen för terrorism vid Moskvarättegångarna. Dewey-kommissionen var en slags moträttegång till Moskvarättegångarna. Den granskade sanningshalten i anklagelser och "bevis" mot de åtalade. Detta utdrag handlar om "terrorismen".
Marxism och neo-anarkistisk terrorism, av George Novack. Artikel från 1970 som diskuterar terrorism principiellt och utifrån ett amerikanskt perspektiv - terroristiska organisationer fanns i USA (liksom i Europa och Latinamerika) vid denna tid.
Anarkismen & sabotaget — en granskning, av Per-Erik Wentus.
Terrorism, av Torbjörn Tännsjö. Artikel som diskuterar politisk terror ur en mer filosofisk synvinkel och försöker besvara frågorna: 1) Är terrorhandlingar moraliskt förkastliga 2) Är de effektiva för att uppnå politiska mål?
Hurrarop för kriget och imperiet. Artikel från amerikanska "Socalist Worker" om mordet på Usama bin Ladin, reaktionerna i USA och "kriget mot terrorn".
Obamas strategi för att lämna Afghanistan, av Alex Callinicos. Om mordet på bin Laden och dess plats i USA:s strategi.
Rättvisa eller hämnd?, av Phyllis Bennis. Amerikansk antikrigsaktivist kommenterar mordet på Usama bin Ladin.
Ett blodigt krig i Afghanistan, tusentals liv förlorade. Vad har vi vunnit?. Artikel från Socialist Worker med anledning av bin Ladens död.
Andra akten för Al-Qaida: Varför kriget mot terrorn spårade ur, av Patrick Cockburn. Artikelserie om terrorismen i främst Mellanöstern.
Vänsterpress om terroristattacken mot Charlie Hebdo – januari 2015. Dådet och den efterföljande jakten på förövarna har hittills kostat 17 liv. Varför sker detta? Vilka kan följderna bli? Hur bör vänstern agera? ...
Debatt om Charlie Hebdo – januari 2015. Terroristattacken mot Charlie Hebdo har väckt debatt om satir, yttrandefrihet, rasism, islamofobi m m.
Vänsterpress om terrordådet i Stockholm i april 2017.
Terrorismens vansinne och kapitalismens förfall, av Alan Woods. Artikeln skrevs med anledning av terrorattentaten i London och Manchester i juni 2017.
Recensioner, texter mm om terrorism Antal artiklar: 2
Syndikalism/anarkism Antal artiklar: 0
Texter om syndikalism och anarkism
Anarkismen & sabotaget — en granskning, av Per-Erik Wentus.
Anarkismen i Spanien, av George Woodcock. Utdrag ur Woodcocks klassiska bok Anarkismen, vars första upplaga kom ut på engelska 1962.
Majstriderna i Barcelona. Skrift (från 1937) där de spanska anarkosyndikalisterna (SAC) ger sin version av händelserna i Barcelona i maj 1937.
SAC:s tidskrift Syndikalismen årgång 1939. Artiklar om spanska inbördeskriget, ger en anarkosyndikalistisk beskrivning av händelseförloppet.
Syndikalismen vid makten, av César m Lorenzo. Om spansk anarkosyndikalism före, under och efter inbördeskriget 1936-39. Författaren sympatiserar själv med syndikalismen.
Vad vill syndikalismen? En ideologisk grundskiss, av Rasmus Hästbacka. Boken är från i år (2021).
I huvudet på en anarkist, av Anders Carlsson. En kritisk analys av den anarkistiska ideologin. Artikeln skrevs inför klimatmötet i Köpenhamn i december 2009.
Anarkister om Spanien. Artikelsamling ur den anarkistiska tidskriften Brand (från 1965) om anarkismen i Spanien och det spanska inbördeskriget.
Som milisman och kollektivbonde i Spanien, av Nisse Lätt. Tidsdokument (1938): Den svenska anarkisten/syndikalisten berättar om sin tid som frontkämpe och kollektivbonde i Spanien under inbördeskriget.
Madrid. Svart och rött, av Eduardo De Gusman. Spansk anarkosyndikalist om försvaret av Madrid under inbördeskriget.
Ryssland förrådde oss! En spansk anklagelse, av J García Pradas. Slutskedet av det spanska inbördeskriget, sett från en anarkosyndikalistisk ståndpunkt.
Anarkins korta sommar. Buenaventura Durrutis liv och död, av Hans Magnus Enzensberger. Den legendariske anarkisten som ledde "Durutti-kolonnen" under spanska inbördeskriget.
Anarkisterna och den ryska revolutionen, av Victor Serge. Den f d anarkisten gör upp med anarkisternas roll i den ryska revolutionen.
Anarkismen – vilket alternativ?, av Rodney Edvinsson. Bakgrund, bärande idéer, anarkismen idag.
Anarkismen. Från lära till handling, av Daniel Guérin. En ganska kortfattad, men ändå vederhäftig redogörelse för anarkismen och dess historia som blivit något av ett standardverk om anarkismen.
Anarkismen ur marxistisk synvinkel, av Rodney Edvinsson.
Tidskriften Kommunist om syndikalismen. Om SAC, dess historia, teori och praktik.
Recension: "Nils Lätt: En svensk anarkist berättar."
Anarkismen i Spanien, av Felix Morrow. En kritisk recension av Rockers bok "Den spanska tragedin".
Recensioner Antal artiklar: 1
Sverige under 2:a världskriget Antal artiklar: 0
Texter som behandlar svenska socialisters agerande under Andra världskriget
Intervju med Yngve Bergendorff, internerad i Storsien. Om det svenska "Arbetskompaniet" där radikala svenskar internerades under åren 1939-43.
Sveriges Kommunistiska Parti och 2:a världskrigets första år, av Yvonne Hirdman.Utdrag ur boken "Sverges Kommunistiska Parti 1939-1945" som handlar om svenska KP under 2:a världskriget.
Sverges Kommunistiska Parti och 2:a världskriget 1941-45. Utdrag ur Yvonne Hirdman, Sverges Kommunistiska Parti 1939-1945.
Kommunisterna och Andra världskriget 1939-40. Artiklar, tal och dokument publicerade av det svenska kommunistpartiet (främst i dagstidningen Ny Dag).
Arbetskompaniet Storsien - en bok om politisk internering 1939-43, av Kieri, Sundström, Åren 1939-43 fanns i Sverige arbetsläger (koncentrationsläger), där kommunister och andra politiskt radikala internerades. Denna bok handlar om det största, första och mest kända av dessa.
Clarté och Molotov-Ribbentrop-pakten. Pakten mellan Nazi-tyskland och Sovjet hösten 1939 var ett hårt slag för Clarté.
En gammal stalinist och Andra väldskriget. En kommenterad intervju med mao-stalinisten Nils Holmberg.
Varför krig? Kampen om kolonierna som råvarukällor och avsättningsmarknad. Skrift från Socialistiska Partiet ("kilbommarna") publicerad 1937. Förklarar partiets linje inför det annalkande världskriget.
Svenska kommunister om Andra världskriget 1939-41. Andra världskriget i backspegeln - sett från olika vinklar och politiska utgångspunkter.
Den glömda terrorismen - Morden på svenska kommunister, av Håkan Blomqvist. Om attentatet mot Norrskensflamman i mars 1940.
Sverige i fara, av Sven Linderot. Tal från januari 1939, dvs drygt ett halvår före Molotov/Ribbentrop-pakten och Andra världskrigets utbrott.
Kampen för folkets frihet och Sverges oavhängighet. Tal av Sven Linderot vid kommunistpartiets kongress i april 1939 - mindre än 5 månader innan undertecknandet av Molotov-Ribbentroppakten och 2:a världskrigets utbrott.
I kamp för fred och frihet, av Sven Linderot. Ett tal (referat) från och 2 resolutioner från SKP-konferens i februari 1941, dvs innan det tyska angreppet på Sovjet.
Sven Linderot och 2:a världskriget 1941-45 – en artikelsamling. Artiklar och tal från åren 1941-45 av svenska kommunistpartiets dåvarande ordförande.
De svenska kommunisterna och vinterkriget, av Alf Johansson. Under kriget mellan Sovjet och Finland hamnade de svenska kommunisterna i en mycket besvärlig situation.
Recensioner av böcker och filmer Antal artiklar: 1
Böcker av P Broué Antal artiklar: 0
Böcker av P Broué
Trotskisterna i Sovjetunionen (1929-38). Om vänsteroppositionen inne i Sovjetunionen.
Den spanska revolutionen (1931-1939). En ganska kortfattad, men mycket läsvärd historik över den spanska revolutionen.
Artiklar om P Broué Antal artiklar: 0
Artiklar om Pierre Broué
Kortfattad presentation av P Broué, av Björn-Erik Rosin.
Bibliografi. En (ofullständig) lista med de böcker Broué är författare eller medförfattare till.
Pierre Broué (1926-2005) - En stor historikers liv och verk, av Vincent Présumey. En kortfattad politisk biografi över den franske marxistiske historikern.
Till minne av Pierre Broué (1926-2005), av Alan Woods. Minnesruna över den franska marxistiske historikern.
Om Pierre Broué, för Encyclopédia Universalis, av Daniel Bensaid. Fransk marxist om den marxistiske historikern Pierre Broué.
Trotskij – En biografi. Recensioner, debatt, kompletterande material. Sammanställning av material som rör Broués Trotskijbiografi.
Om Pierre Broués “Tyska revolutionen”, av Todd Chretien. Pierre Broués bok om den tyska revolutionen är ett epokgörande arbete om de för den europeiska revolutionen avgörande åren efter 1:a världskriget.
Recensioner, P Broue Antal artiklar: 2
Imperialismen Antal artiklar: 0
Texter om imperialismen
Imperialismen som kapitalismens högsta stadium, av V I Lenin.
Teorier om imperialismen, av Tom Kemp.
Imperialismens politiska ekonomi, av Harry Magdoff. En "klassisk" studie av Förenta Staterna i imperialismens epok.
Från kolonialism till socialism En essä om ekonomisk utveckling, av Bo Gustafsson. Med företal av Sara Lidman. Skriften kom ut i flera upplagor (1:a upplagan 1964).
Det finns logik i vansinnet. Intervju med E Mandel från 1983, om kapprustningen.
Imperialismen, av Paul M Sweezy. Utdrag ur Sweezys bok Teorin för den kapitalistiska utvecklingen.
Imperialismen idag. Debatt: Artiklar ur tidskriften Röda Rummet 2002-4.
Lenin om imperialismen: Vad han fick rätt och vad han fick fel, av Keith Harvey. Artikel från 2005.
Underutveckling och beroende idag, av Samir Amin. Artikeln är från 1972, fast givetvis är en hel del av resonemanget fortfarande giltigt.
Västkapitalismen efter kriget, av Michael Kidron.
Annekteringar, av Susan Watkins. Artikel från "New Left Review" mars/april 2014, angående västs hyckleri om Rysslands annektering av Krim, i jämförelse med de annekteringar som västmakterna gjort under de senaste decennierna.
Vänsterns väg till pansarfeminismen, av Åke Eriksson. Ur Tidsignal nr 12 (2014), temanummer om krig och fred.
Hoppet i en hopplös situation, av Ilja Budrajtskis. Ur Tidsignal nr 12 (2014), temanummer om krig och fred.
När kapitalet tar till vapen. Om imperialismen i vår tid, av Andreas Malm. Bok om den moderna imperialismen. Författaren diskuterar globaliseringen, USA:s roll och de gamla imperialism-teoriernas relevans idag m m.
”Imperie-ism” vs en marxistisk analys av imperialismen, av Michael Pröbsting. Debatt om stormaktsrivalitet, rysk imperialism och kriget i Ukraina.
Vart går Brics. Artikelsamling. 22-24/8 2023 håller Brics ett viktigt toppmöte i sydafrikanska Johannesburg. Brics är ett samarbete mellan 5 av världens största och växande statsekonomier (bland dem Kina, Ryssland och Brasilien).
Brics, en imperialistledd allians, av Michael Pröbsting. Om resultatet av det senaste Brics-toppmötet i Johannesburg (augusti 2023).
Ny maktbalans Nord-Syd. Och det går undan …, av Sylvie Kaufmann. Samarbetsorganisationen Brics utmanar G7-ländernas hegemoni. Den tyngsta aktören är Kina, men även Ryssland har stärkt sin ställning i Afrika, medan Frankrike där råkat ut för flera svåra bakslag.
Global kris, konflikter och krig: Vilken internationalism för det tjugoförsta seklet?, av Pierre Rousset. Intervju där Rousset diskuterar kring utvecklingen i världen på flera områden, Ukraina, Gaza, Östasien, klimatförändringar mm.
Palestina, Ukraina och imperiernas kris + Ingen väg till fred i Ukraina med denna fantasivärld. Två viktiga artiklar av den brittiske marxistiske historikern och energiforskaren Simon Pirani.
Recensioner av böcker/artiklar om imperialism Antal artiklar: 1
Sovjet under 2:a världskriget Antal artiklar: 0
Sovjetunionen under Andra världskriget
Dokument: Frihetskriget mot fascismen. Tal (bl a av Molotov och Stalin), artiklar m m från Sovjet hösten 1941.
Dokument: Avtalstext till den tysk-sovjetiska icke-angreppspakten (Molotov-Ribbentrop-pakten). Denna pakt som slöts i augusti 1939 banade väg för det tyska angreppet av Polen och därmed andra världskrigets utbrott
Komintern om Andra världskriget (1939-1941). Dokument och tal från Kommunistiska internationalen under ”Molotov-Ribbentrop-paktens” tid.
Kan Stalins pakt med Hitler försvaras?, av Milton Alvin. Ur FI 1/81.
Winston Churchill om Molotov-Ribbentrop-pakten och dess förspel. Utdrag ur Churchills stora arbete "Andra världskriget. Minnen".
Molotov-Ribbentrop-pakten, av Anders Hagström.
Ohelig allians - Stalins pakt med Hitler, av Robin Blick. En kritisk recension av brittiske historikern Geoffrey Roberts bok Unholy Alliance: Stalin´s Pact with Hitler.
Samarbetet Stalin-Hitler. Om Molotov-Ribbbentrop-pakten och dess följder, av Jean-Jacques Marie. 23/8 1939 undertecknade Sovjet och Nazityskland en icke-angreppspakt, som blev startskott för 2:a världskriget. Sedan samarbetade Stalin och Hitler i nära 2 år, bl a delade de på Polen.
En grov mörkläggning, av Jean-Jacques Marie. Artikel som kommenterar en vilseledande bok om Molotov-Ribbentrop-pakten och dess bakgrundshistoria.
Om Katyn-massakern. Artiklar om morden på över 21000 polacker, främst officerare, under andra världskriget, som aktualiserades av flygolyckan i Smolensk 10 april 2010.
Katynmassakern, av A Hagström. Om en nyutkommen bok som behandlar morden på ett stort antal tillfångatagna polacker (främst officerare) under andra världskriget.
Andra världskriget och vurmandet för Stalin, av Jens-Hugo Nyberg.
Röda Kapellet, av Leopold Trepper. Om den ryktbara anti-nazistiska spionage- och motståndsorganisationen berättad av dess främste ledare.
Sovjetunionen, Tyskland och Andra världskrigets inledning. Utdrag ur historikern WL Shirers "Tredje rikets uppgång och fall" om Molotov-Ribbentrop-pakten m m.
Barbarossa: Rysslands tur, av William L Shirer. Ett kapitel ur Shirers klassiker "Det Tredje rikets uppgång och fall" om förspelet och inledningen till det Nazi-tyska angreppet på Sovjet 22 juni 1941.
Sovjets Nemesis. Utdrag ur Churchills arbete Andra världskriget, band 5. Kapitlet handlar om nazityska angreppet på Sovjet sommaren 1941 och dess förspel.
Det stora fosterländska kriget. Kapitel 6 ur Chrusjtjov minns, om kriget mellan Nazityskland och Sovjetunionen under Andra världskriget.
Ryssland i krig, av Alexander Werth. Brittisk utrikeskorrespondent rapporterar inifrån Sovjetunionen under hösten 1941.
Kommunistiska Internationalen och Andra världskriget, av Pierre Broué. Inför och under 2:a världskriget genomgick Komintern skarpa kursändringar, vilka fick stora konsekvenser för världens kommunistpartier. Och 1943 upphörde den att existera efter beslut från Moskva.
Stalins största misstag under andra världskriget, av Christer Bergström. I slutet av 1941 hade Röda armén lyckats bryta den tyska offensiven mot Moskva. Inspirerad av detta beordrade Stalin, trots militärernas protester, en allmän offensiv längs hela fronten.
Slaget vid Nordkalotten. Sovjetisk offensiv drev ut tyskarna, av Christer Bergström. I oktober 1944 genomförde Röda armén en offensiv på Nordkalotten och drev ut tyskarna från norra Finland.
Kommunisterna och Andra världskriget 1939-40. Artiklar, tal och dokument publicerade av det svenska kommunistpartiet (främst i dagstidningen Ny Dag).
Recensioner filmer/böcker Antal artiklar: 1
Antonio Gramsci Antal artiklar: 0
Texter av och om den italienske marxisten Antonio Gramsci
Inledning till studiet av filosofin och den historiska materialismen.
Några problem för studiet av praktikens filosofi.
Formandet av de intellektuella.
Skolans och kulturens organisation.
Till sökandet efter en uppfostringsprincip.
Konsten och kampen för en ny civilisation. Artikel från 1935.
Antonio Gramsci – en politisk biografi, av Quintin Hoare.
Alla vill ha sin egen Gramsci, av Monica Quirico. Om Gramscis roll och betydelse i den italienska vänstern.
Motsägelser hos Antonio Gramsci, av Perry Anderson. Artikel ur New Left Review 1976 (i nyutgåva 2017) där Anderson fr a diskuterar Gramscis hegemonibegrepp, och de motsägelser Anderson ser i Gramscis texter. Som bilaga finns en redogörelse från en medfånge (Athos LIsa) för de diskussioner Gramsci hade i fängelset där han satt under sina sista år.
Recensioner, Gramsci Antal artiklar: 1
Diverse texter Antal artiklar: 0
Texter om diverse ämnen
De intellektuellas ansvar, av Noam Chomsky. En klassisk uppgörelse med cynismen och lögnerna inom amerikansk utrikespolitik utifrån exemplen Dominikanska republiken, Kuba och Vietnam. En stridsskrift som fortfarande äger stor giltighet.
Konspirationsteorier- en modern religion, av Farooq Sulehria.
De ungas sexuella kamp, av Wilhelm Reich. En klassisk skrift (från 1932). Reich försökte kombinera marxism och psykoanalys.
Löntagarfonder och arbetarklassen, av Peter Dencik. I mitten av 1970-talet fördes en livlig debatt om "löntagarfonder". Förslaget fick starkt stöd inom den fackliga byråkratin och inom delar av socialdemokratin, men möttes av skepsis i övriga vänstern.
Brytningarnas och genombrottens årtionde. Den nya vänstern och resten av 60-talet, av Göran Therborn. Om den nya vänster som växte fram under 1960-talets andra hälft - en mycket turbulent tid.
Fredsrörelsen och socialismen, av Ken Coates. Artikeln som är från 1985 debatterar (bl med Ernest Mandel) fredsrörelsens betydelse och inriktning.
Förtryck och homosexuell försvarskamp under 1900-talet, av Kent Lindkvist och Karin Moritz. Artikeln är från 1975.
Homosexualitet och homosexuella. Artiklar ur tidskriften Fjärde Internationalen.
Den ”nyliberala” världen – en utmaning för vänstern, av James Petras. Nyliberalismen har bl a inneburit angrepp på "välfärdsstaten", avregleringar, omfattande privatisering av järnvägar, sjukvård, utbildning ...
Vår dagliga sanktion, av Marco D'Eramo. Artikel ur Sidecar som betraktar sanktioner historiskt. Varför har antalet sanktioner tiodubblats under de senaste två decennierna och nu uppgår till 26(!) per dag?
Iron Musk, av Marco D'Eramo. Under de senaste månaderna (2022) har värdet på kryptovalutor rasat. En av förespråkarna för dessa valutor är Teslas ägare Elon Musk. Artikel ur Sidecar.
Ett privatiserat universum, av Marco D'Eramo. Tänk er ett privatiserat universum: hela stjärnsystem som privat egendom. Våra miljardärer har inga problem att fundera i denna skala, menar D'Eramo i denna artikel.
Medborgarskap till salu, av Marco D'Eramo. Artikel ur Sidecar. Efter nyliberalismen har medborgarskap förvandlats till en vara och det har uppstått en världsomfattande "medborgarskapsindutri".
AI-lärarens uppkomst, av Megan Erickson. Artikel ur Jacobin, som ifrågasätter om AI kan ersätta lärare i skolan, som man börjat göra i USA framförallt, men också diskuterar i övriga världen.
Kan mänskligheten överleva AI?, av Garrison Lovely. Är AI ett existentiellt hot mot mänskligheten? Många som forskar om AI menar det. Denna artikel ur Jacobin behandlar frågan.
Vänsterpress om Squid Game 2021. TV-serien Squid Game har på kort tid nått en enorm publik. Men den har också tagits i anspråk för att rikta uppmärksamheten på helt andra saker, bl a en bilarbetarstrejk i Sydkorea.
"På västfronten intet nytt", av John Westmoreland. Recension av filmen "På västfronten intet nytt". Tidigare publicerad i Internationalen.
VM:s slutgiltiga segrare var det transnationella kapitalet, av Majeed Malhas. Denna artikel ur Jacobin tar upp den debatt som fördes kring fotbolls-VM i Qatar 2022.
”Vänsterrörelsen måste byggas upp på nytt”. Intervju där Boris Kagarlitskij tar upp vänsterns behov av praktiska framgångar, arvet från Sovjet, den europeiska socialdemokratins öde, Latinamerikas "socialism för 2000-talet" mm.
Recensioner Antal artiklar: 3
Välfärdsfrågor Antal artiklar: 0
Om välfärd - sjukvård, mm.
Det stora projektet att privatisera Sverige, av Peter Lodenius. Svensk välfärdspolitik sett från ett finländskt perspektiv.
Om COVID-19-krisen
Coronavirus – Apokalypsen?, av Phil Hearse. Artikel från den brittiska webbplatsen Socialist Resistance om corona-pandemin 2020. Behandlar främst Storbritannien, men det finns tydliga paralleller till Sverige. Tidigare publicerad i Internationalen.
Coronaviruskrisen är politisk, av Grace Blakeley. Artikel ur Jacobin som argumenterar att vänstern inte kan undvika att "politisera" coronaviruskrisen. Gör en jämförelse med finanskrisen 2008.
Antikapitalism i COVID-19:s tid, av David Harvey. 40 års nyliberalism har gjort samhället oerhört utsatt och dåligt förberett på en kris inom hälsovården av coronavirusets omfattning, skriver den brittiske geografen.
Den kapitalistiska pandemin, coronaviruset och den ekonomiska krisen. Artikel där Eric Toussaint analyserar coronapandemins inverkan på ekonomin. Hans slutsats är att pandemin inte är orsak utan bara gnistan som förvärrat en pyrande kris.
I dessa tider – Coronan, samhället och vi, av Maria Sundvall. Personliga reflexioner kring Corona-pandemin och hur den påverkar dagens samhälle. Författaren är läkare.
Politik och pandemi, av Susan Watkins. Artikel ur New Left Revies, september/oktober 2020. Tittar på de politiska följderna av covid-19-pandemin i olika länder, och funerar över varför den drabbat så olika.
Fransk historiker om Corona-pandemin: ”Det mest tragiska sedan andra världskriget”. Intervju med historikern Stéphane Audoin-Rouzeau.
Vetenskapsmän eller experter?, av Marco D'Eramo. Artikel ur Sidecar om vetenskapens och experters roll under pandemin, och deras förhållande till politiken. Har förhållandet mellan vetenskap och samhälle förändrats?
Vänsterpress om Corona-epidemin – mars 2020. Spridningen av Corona-viruset har på några veckor lett till världsomfattande kris som tar sig uttryck på många olika sätt.
Vänsterpress om Corona-epidemin – 20 mars 2020. Marxistarkivet fortsätter att bevaka Corona-krisen utifrån olika infallsvinklar.
Internationell press om Corona – mars 2020. Det finns mycket att säga om Corona-pandemin, dess orsaker och utveckling, sjukvårdens brister m m. Detta är en artikelsamling från internationell press som belyser problemen utifrån olika vinklingar.
Vänsterpress om Corona-epidemin – slutet av mars 2020. Värst drabbade är Italien och Spanien, men även delar av USA (särskilt New York) uppvisar en mycket oroande utveckling. Och i Sverige blir bristen på adekvat sjukvårdsutrustning alltmer problematisk.
Vänsterpress om Corona-pandemin – början av april 2020. Coronakrisen fördjupas. I Europa ligger Italien och Spanien värst till. I USA förvärras situationen snabbt och i Sverige börjat intensivvårdsplatserna ta slut.
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av april 2020. Globalt visar fortfarande inte Coronapandemin tecken på att vara i avtagande. Tvärtom fortsätter den att spridas till områden som tidigare varit förskonade.
Perspektiv på Corona-krisen – april 2020. COVID-19-pandemin och svårigheterna att bemästra densamma hänger samman med hur dagens globaliserade ekonomi fungerar och med ekologiska faktorer.
Vänsterpress om Coronapandemin – slutet av april 2020. Pandemin fortsätter att spridas och dödssiffrorna stiger: Söndag kväll 26/4 har över 205 000 dödsfall registrerats. Listan toppas av USA, med över 55 000 döda, följt av Italien med nära 27 000.
Vänsterpress om Coronapandemin – början av maj 2020. Tidigare pandemier, pandemier och klimatet, sjukvården och Covid-19 m m.
Vänsterpress om Coronapandemin – början av maj 2020 (nr 2). Artikelsamling sammanställd 10 maj.
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av maj 2020. Artikelsamling.
Vänsterpress om Coronapandemin – slutet av maj 2020. Flera artiklar om problemen med den svenska äldreomsorgen, men även en del annat.
Vänsterpress om Corona-pandemin – början av juni 2020.
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av juni 2020. Bl a kritiska synpunkter på den svenska strategin för att bekämpa Covid-19-pandemin.
Vänsterpress om Coronapandemin – slutet av juni 2020. Om problemen i sjukvården, olika konsekvenser av pandemin m m.
Vänsterpress om Coronapandemin – början av juli 2020. I Europa verkar pandemin ha lugnat sig något, men i andra delar av världen (USA, Brasilien, Indien m fl länder) så ser det allt värre ut.
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av juli 2020. I Europa (förutom Balkan) uppvisar pandemin en nedåtgående tendens, men i resten av världen slås nya rekord när det gäller antalet smittade och döda.
Vänsterpress om Coronapandemin – slutet av juli 2020.
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av augusti 2020. Artiklarna i denna samling handlar bl a om de brister i sjukvården som Corona-pandemin blottat, men även andra problem tas upp.
Vänsterpress om Coronapandemin – september 2020. Pandemin är långt ifrån slut. USA och Latinamerika är särskilt hårt drabbade, men även i Europa har smittspridningen tagit fart på nytt.
Vänsterpress om Coronapandemin – november 2020. Andra vågen är här och har visat sig vara betydligt värre än vad de flesta experter trodde i somras. Antalet smittade, svårt sjuka och döda växer snabbt i stora delar av världen, även i Sverige.
Vänsterpress om Coronapandemin – slutet av november 2020. Andra vågen av drabbar Sverige hårt. Antalet smittade, inlagda på sjukhus och döda växer snabbt.
Vänsterpress om Coronapandemin – början av december 2020. Antalet smittade, sjuka och avlidna fortsätter att stiga, fast flera vaccin är färdiga, vilket gör att förhoppningarna om att få stopp på pandemin växer.
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av december 2020. Smitto- och dödstalen fortsätter att växa allt snabbare i stora delar av världen. För att bryta denna utveckling krävs förmodligen storskalig vaccinering.
Vänsterpress om Coronapandemin – början av januari 2021. Vaccin har nu blivit tillgängligt åtminstone i den rikare delen av världen. Men pandemin är ändå långt ifrån under kontroll. Smittspridningen är f n faktiskt större än någonsin.
Vänsterpress om Coronapandemin – slutet av februari 2021. Vaccinationerna drar ut längre på tiden än man räknat med från början (pga vaccinbrist), samtidigt som mer smittsamma Corona-mutationer (främst den brittiska) börjat sprida sig även hos oss.
Vänsterpress om Coronapandemin – början av mars 2021. Vi är på väg mot en tredje covid-våg, åtminstone i delar av landet. Och vaccinationerna drar ut på tiden...
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av mars 2021. Problemen fortsätter: försenade vaccinleveranser, ökad smittspridning (med främst den brittiska virusmutationen), varningssignaler om eventuella svåra biverkningar knutna till Astra Zenecas vaccin...
Vänsterpress om Coronapandemin – mitten av april 2021. Tredje vågen fortsätter. Mycket omfattande smittspridning. Ansträngd sjukvård ...
Vänsterpress om Coronapandemin – början av maj 2021. Vilka betalar vaccinforskningen? Vilka kammar hem vinsterna? ... Och är detta en rimlig och en vettig användning av resurser?
Recensioner, texter om välfärdsfrå Antal artiklar: 1
Lennart Samuelson Antal artiklar: 0
Texter av ekonomihistorikern Lennart Samuelson
Den moderna sovjetforskningen.
1900-talets tragedier på landsbygden. Nya källor och tolkningar.
Trotskij. Svensk ekonomisk historiker, specialist på Sovjet, reflekterar kring Trotskij och Pierre Broués Trotskij-biografi.
Från Röda armén till arkiven. Om den viktige historikern Moshe Lewin.
Stalins skugga splittrar Ryssland. Om den aktuella forskningen och debatten om Stalin och Stalin-epoken i Ryssland.
”Stalinkulten är bara en myt, skapad i Väst”, av Per Leander. 5 mars 2013 anordnade ABF i Stockholm ett möte om Stalinbilden i dagens Ryssland. Föredragshållare var Lennart Samuelson. Denna artikel refererar föredraget.